Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Ostapenko spēcīga uzbrukuma mačā sacentīsies ar ķīnieti Duanu

© EPA / Scanpix

Aļona Ostapenko (WTA 7.) trešdien Melburnā turpinās sezonas pirmo "Grand Slam" turnīru, 2. kārtas mačā tiekoties ar ranga simtajā vietā esošo Ķīnas sportisti Jinjinu Duanu. Mača sākums ap plkst. 7:00.

Ķīna naudu nežēlo ne tikai futbolam, bet arī tenisam, iegūstot arvien lielāku ietekmi sieviešu tūres sezonas kalendāra veidošanā. Ķīna šosezon rīkos septiņus WTA turnīrus un vēlas vēl vairāk - no Singapūras pārņemt "WTA Finals" organizēšanas stafeti. Piektā "Grand Slam" turnīra ieviešana ķīniešiem un viņu kaimiņiem būtu brīnišķīga ideja, bet pagaidām, kamēr tas nav noticis, jāiztiek ar "Australian Open".

Tieši ik gadu Melburnā notiekošais "Grand Slam" Āzijas reģiona valstīm ar Ķīnu un Japānu priekšgalā ir kā savs "major" sērijas turnīrs. Āzijas spēlētājiem Melburnā ir milzīgs fanu atbalsts, kas piekāpjas tikai Austrālijas tenisistiem un pasaules superzvaigznēm. Ostapenko trešdien būtībā sacentīsies ar mājinieci, kas nav Austrālijas tenisiste.

"Australian Open" Ķīnas spēlētājas motivē parādīt savu labāko tenisu, un pēdējo 10 gadu laikā šeit ir bijuši trīs spilgti gadījumi ar lieliem panākumiem sieviešu tenisā. Čī Džena 2010. gadā sasniedza pusfinālu, Na Lī vēlāk trīs reizes spēlēja finālā, par čempioni beidzot kļūstot 2014. gadā.

Savukārt 2016. gadā no nekurienes līdz ceturtdaļfinālam tika Šuaja Džana. Ne gluži no nekurienes, bet no kvalifikācijas un būtībā "bez brīdinājuma". Džanas izrāviens bija ļoti negaidīts, jo viņa pirms tā gada turnīra "Grand Slam" ietvaros bija zaudējusi visās 14 spēlēs.

Ostapenko rītdienas sāncense Duana ar tādiem panākumiem nav izcēlusies, lai gan teniss viņai vārda tiešajā nozīmē ir ļoti spēcīgs. Duanas kontā ir viens WTA vienspēļu tituls, 2016. gada augustā, tolaik jau būdama 27 gadus veca, uzvarot Ķīnas pilsētā Naņčanā, kur neilgi pirms Riodežaneiro olimpiādes sākuma notika "International" sērijas turnīrs. Tur Duanas rangā augstāk uzveiktā pretiniece bija 92. numurs Kurumi Nara. 2016. gada Naņčanas turnīrs viņai ir vienīgais WTA līmenī ar tikšanu tālāk par ceturtdaļfinālu. Pieticība lielajos turnīros neļauj arī sasniegt augstas pozīcijas rangā, kur viņas rekords ir 60. vieta.

Duanai labākais "Grand Slam" rezultāts bijis tieši Austrālijā, kur viņa pirms diviem gadiem sasniedza 3. kārtu, bet tur spēja uzvarēt tikai vienā geimā pret Venusu Viljamsu. Runājot par uzvarām tikai vienā geimā, tāds bija viņas pirmās pretinieces liktenis šonedēļ, kad Duana ar 6:0, 6:1 nežēlīgi sagrāva kolumbieti Marianu Duki-Marinjo, kurai gan daudz ērtāks segums ir māls.

Duana ir zaudējusi visos 10 mačos pret ranga pirmā desmitnieka tenisistēm! Vistuvāk uzvarai viņa bija pagājušā gada janvārī, kad Šeņdžeņā neizmantoja trīs mačbumbas un ar 2:6, 7:6(4), 5:7 zaudēja tolaik vēl 3. vietā bijušajai Agņeškai Radvaņskai. Vienu setu no Top 10 spēlētājām viņa paņēmusi vēl trīs cīņās - 2016. gadā Pekinā pret Medisonu Kīsu, kā arī divreiz pret Simonu Halepu, kurai zaudēts ar ļoti līdzīgiem rezultātiem. Pagājušā vasarā Īstbornā uz zālāja bija 6:3, 3:6, 2:6, bet šomēnes Šeņdžeņā uz "hard" 6:3, 1:6, 2:6.

Aļonu trešdien gaida mačs ar parocīgu, bet bīstamu pretinieci. Duana spēlē agresīvu gala līnijas tenisu, ļoti jaudīgi sitot no abām pusēm. Ostapenko tieši tāds vienkāršs teniss bez lielas dažādības patīk vislabāk, turklāt viņa spēka spēlē var sacensties pat ar pasaules labākajām sitējām. Tiesa, tādos mačos ir arī negatīvā puse. Proti, Duanai pietiek spēka, lai sadauzītu Aļonas trauslās otrās serves.

1. kārtas maču nospēlējusi Roda Leivera vārdā nosauktajā arēnā, Ostapenko otrā cīņa notiks "Australian Open" kompleksa otrajā nozīmīgākajā arēnā, kas arvien saglabā Margaretas Kortas vārdu. Tur pirms Ostapenko iznāciena no plkst. 2:00 jāizspēlē divi mači, no kuriem otrais būs Žo-Vilfrīda Tsongas un Denisa Šapovalova duelis.

Trešdien spēlēs arī Anastasija Sevastova, kurai kopā ar Krievijas tenisisti Jekaterinu Aleksandrovu dubultspēļu turnīra sākums. Viņas trešajā spēlē no plkst. 2:00 tiksies ar 18 gadus vecajām Sisi Bellisu un Marketu Vondroušovu.