Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Bendika otro reizi karjerā iekļūst PK posma desmitniekā

© Scanpix

Savas karjeras rekordu Pasaules kausa posmos klasiskajā distancē uzstādījusi Baiba Bendika, kura pieļāva tikai vienu kļūdu un finišēja ar desmito labāko laiku Rūpoldingas posmā. Uzvaru svinēja Itālijas sportiste Doroteja Vīrera, bet negaidīti trijniekā iekļuva Kanādas biatloniste Rozanna Kroforda, kas startēja pašās beigās.

Latvijas biatlonistei Baibai Bendikai šis bija sezonas pirmais starts Pasaules kausa izcīņā, jo iepriekšējo posmu viņa izlaida. Bendika tā vietā aizvadīja treniņnometni un piedalījās IBU kausa posmā, bet šodien startēja ar 17. numuru 15km klasikā.

Bendika bija precīza gan pirmajā, gan otrajā šaušanā, un, lai arī slēpošanā krietni atpalika no līderēm, bija starp tām nedaudzajām, kas pirmajās divās šaušanās iztika bez soda minūtes. Kopumā viņa šajā starpposmā uzrādīja 11. labāko rezultātu no 102 sportistēm. Trešajā šaušanā kļūdas pieļāva arī vairākas līderes, kamēr Baiba bija nekļūdīga un uz brīdi arī nostājās sacensību līderpozīcijās (tobrīd trešo šaušanu bija pieveikušas 23 sportistes, bet visu dalībnieču konkurencē Bendikai pēc trešās šaušanas bija piektais labākais rezultāts).

Pēdējā šaušanā Bendikai tomēr neizdevās tikt galā ar visiem mērķiem, un nācās samierināties ar vienu soda minūti. Taču tas tik un tā atstāja izredzes uz ļoti augstu vietu, jo ļoti daudzas konkurentes bija atstājušas neaizvērtus vairākus mērķus, turklāt Bendika arī slēpošanā bija pārspējusi vairākas titulētas sportistes.

Ļoti labu ātrumu trasē rādīja vāciete Laura Dālmeiera, kura pirmajās divās šaušanās bija nekļūdīga, taču piedzīvoja murgu trešajā šaušanā, netrāpot trīs reizes un atkrītot tālu aizmugurē. Savukārt somiete Kaisa Mekereinene pēc pirmajā šaušanā pieļautās kļūdas šāva precīzi visās trīs nākamajās un ar lielisku slēpošanas ātrumu pieteicās uz augstu pozīciju.

Bet Mekereinenei par zeltu neļāva domāt Itālijas biatloniste Doroteja Vīrere, kura aizvēra visus 20 mērķus un Mekereinenu finišā pārspēja par 12 sekundēm, piesakoties uz zelta medaļu. Negaidīti nopietni konkurenci gan viņai izrādīja Kanādas biatloniste Rozanna Kroforda, kura startēja ar 96. numuru un līdz šim nebija ne reizi iekļuvusi PK posma trijniekā (augstākā vieta - ceturtā 2014./15. gada sezonā sprintā).

Kroforda pēc pirmajām trim šaušanām bija par divām sekundēm priekšā Vīrerei un nekļūdījās arī ceturtajā šaušanā, tiesa, slēpošanas ziņā jau nedaudz piekāpās un atpalika par astoņām sekundēm. Ceļā uz finišu viņa zaudēja vēl vairāk un piekāpās arī Mekereinenai, taču izcīnīja trešo vietu, pirmo goda pjedestālu savā karjerā.

Bendika līdz ar to finišā ieņēma desmito vietu, par veselām 19 vietām labojot savu personīgo rekordu PK posmos šajā distancē (iepriekš 29. vieta). Kopumā viņa otro reizi karjerā iekļuvusi labāko desmitniekā - iepriekšējā reize bija, izcīnot piekto vietu aizpagājušās sezonas sprintā Kanādā. Ņemot vērā, ka šajā posmā pirms masu starta paredzētas tikai šodienas notikušās sacensības klasikā, Bendika arī izcīnījusi tiesības dalībai masu starta sacensībās svētdien.

Bendika, salīdzinot ar līderēm, daudz laika zaudēja šautuvē, kur kopumā pavadīja divas minūtes un deviņas sekundes, kas bija 61. rādītājs. Savukārt „tīrajā” slēpošanas laikā Bendikai bija 18. labākais rezultāts, tikai dažas sekundes atpaliekot no uzvarētājas Vīreres, kamēr pārliecinoši ātrāka bija piecas kļūdas pieļāvusī Denīze Hermana no Vācijas, kurai 40. vieta.