Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Ķibermanis un Melbārdis paliek uzreiz aiz Eiropas čempionāta godalgām

© Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Īglsas trasē Austrijā noslēdzies Pasaules kausa 5. posms un vienlaikus Eiropas čempionāts bobslejā divniekiem. Posma ieskaitē Ķibermanis/Miknis ieņēma 9. vietu, savukārt 10. - Melbārdis/Dreiškens. EČ ieskaitē piloti par piecām vietām augstāk. Tikmēr neveiksmīgas sacīkstes Žaļimam/Spriņģim.

Pirmais brauciens
Ar sesto numuru startējošais Īglsas trases rekorda īpašnieks vācietis Frīdrihs pierādīja, ka īsajā trasē spēj būt ļoti ātrs, piesakot savas pretenzijas uz uzvaru braucienā (51,89 sekundes). Sezonas vicelīderis Kriss Springs bija nedaudz lēnāks startā un trases gaitā nespēja deficītu sadeldēt, tobrīd atpaliekot vien no Frīdriha un komandas biedra Nika Polonjato.

PK kopvērtējuma līderis Džastins Kripss ar savu ilggadējo stūmēji Džesi Lamsdenu uzstūma otru labāko startu (5,06), šādu vietu saglabājot arī finišā, no Frīdriha atpaliekot 0,11 sekundes. Ar 13. numuru startēja Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis. Latviešiem trešais ātrākais starta ieskrējiens (5,08), tomēr neizdevās uzņemt labu izejas ātrumu. Finišā rezultāts 52,13 sekundes ļāva ieņemt piekto vietu tobrīd, savukārt Eiropas čempionāta ieskaitē - otro.

Nedaudz negaidīti Ķibermanim tieši priekšā iespraucās ASV ekipāža ar pilotu Kaningemu, kuri spēja uzrādīt vienu no labākajiem ātrumiem trases lejasdaļā. 16. numurs Oskaram Melbārdim un Daumantam Dreiškenam, kuri startā uzrādīja identisku rezultātu ar Ķibermani (5,08), taču nespēja attīstīt pietiekami lielu ātrumu, finišā no līdera atpaliekot 0,29 sekundes, kas kļuva par astoto ātrāko laiku starp visiem dalībniekiem, bet trešais labākais laiks eiropiešu vidū.

Šveicietis Brahers, kurš pagājušajā posmā izcīnīja pirmo uzvaru karjerā, pabīdīja abus latviešus par vietu zemāk, par spīti pāris kļūdām trases vidusdaļā. Cīņu par EČ godalgām saasināja Johanness Lohners, kurš Ķibermani pārspēja par vienu sekundes simtdaļu. Ļoti augstvērtīgu starta laiku uzrādīja čehu ekipāža ar pilotu Dvoržāku (5,07), finišā no krietni pieredzējušākā Melbārža atpaliekot vien simtdaļu.

25. starta numurs šoreiz ticis Uģim Žaļimam un Dāvim Spriņģim. Startu latvieši iestūma 5,14 sekundēs, tomēr pirmajā virāžā pieļāva rupju kļūdu, pilota stumšanas rokturim atsitoties pret apmali, sabremzējot kamanas. Trases gaitā ātrumu uzņemt vairs neizdevās, un piedzīvota sāpīga neveiksme, izstājoties no tālākas cīņas.

Otrais brauciens
Melbārdis un Dreiškens tā brīža līderus austriešus pēc pirmā brauciena apsteidza par vien 0,05 sekundēm. Ieskrējienā pārsvars tika zaudēts (5,10), taču Oskars veica stabilu braucienu, finišā pārliecinoši apstiedzot austriešus un piesakot pretenzijas uz Eiropas čempionāta medaļām. Ķibermanis un Miknis uzrādīja dienas labāko startu (5,03), tomēr trases vidusdaļā virāžas izejā kamanas sagāja nelielā sānslīdē, kas liedza apsteigt tā brīža līderus amerikāņus, ieņemot otro vietu tobrīd.

Latviešu cerības uz EČ medaļām praktiski izdzēsa Lohners, kurš sev nodrošināja vismaz bronzu šajā ieskaitē, savukārt nemaz tik tālu nebija arī goda pjedestāls PK posmā. Pārsteidzoši lielus ātrumus trasē turpināja demonstrēt šveicieši ar Klemensu Braheru, pārņemot sacensību vadību un garantējot Eiropas sudrabu.

Visas sezonas gaitā apbrīnojamu stabilitāti un progresu demonstrējuši visi trīs Kanādas piloti, kuri apliecina savu braukšanas māku ne tikai Ziemeļamerikas trasēs. Otrais brauciens pagalam neizdevās Springam, kurš noslīdēja par trim vietām zemāk. Niks Polonjato ar stūmēju Laskālu Braunu spēja atkārtot Ķibermaņa sasniegto startā (5,03) un finišā sasniedza dienas otru labāko laiku braucienā (51,98), kas ļāva pārņemt vadību summā un kāpt uz pjedestāla PK 5. posmā. Savu pozīciju spēja noturēt arī Kripss, kurš arī pēc Īglsas posma atrodas PK kopvērtējuma līderpozīcijā. Izcilu starta laiku iespēja Frīdrihs (4,99), kurš bija nevainojams un izcīnīja pārliecinošu uzvaru sacensībās.