Sevastovai cīņa par karjeras nozīmīgāko finālu

© AFP / Scanpix

Anastasija Sevastova (WTA 15.) šodien plkst. 10:30 "WTA Elite Trophy" pusfinālā tiksies ar rangā trīs pozīcijas zemāk esošo Vācijas tenisisti Jūliju Gērgesu, kuru šogad pieveica Maljorkas finālā.

Kamēr elites spēlētāju finālturnīrā Singapūrā tur esošā lēnā seguma dotās priekšrocības ar titula izcīnīšanu izmantoja aizsardzības tenisa speciāliste Karolīna Vozņacki, Džuhajā daudz ātrākais segums paredzami ļāvis dominēt agresīvām tenisistēm, kurām gan ar spēcīgiem sitieniem izspēlēs, gan jaudīgām servēm ir iespējas būt situācijas noteicējām kortā.

Trīs no četrām pusfinālistēm, izņemot Sevastovu, ir šādu spēlētāju kategorijā. Anastasija tika ielozēta grupā ar citām spēlētājām bez lielas jaudas uzbrukuma un arī iespaidīgas serves. Sākot ar pusfinālu, Sevastovas aizsardzībai būs grupu turnīrā nepiedzīvots pārbaudījums. Džuhajas turnīra korts jaudīgi sitošām tenisistēm ļauj ātri pabeigt izspēles un gūt vieglus punktus.

Pirmā pretiniece Gērgesa ir viena no tikai divām tenisistēm ar šogad pārsniegtu 400 eisu robežu. Līdere ar 452 eisiem ir Karolīna Pliškova, bet Jūlija sakrājusi 405, nospēlējot trīs mačus mazāk nekā par eisu karalieni iesauktā čehiete.

Gērgesa atzinusi, ka viņas tenisam Džuhajas korta segums ir ļoti piemērots. Runa ir gan par ātrumu, gan bumbiņas atlēcienu. Divu setu mačos pieveicot gan Magdalēnu Ribarikovu, gan Kristinu Mladenoviču, Gērgesa savu uzvaru sēriju pagarināja līdz septiņiem mačiem. Jūlija regulāro sezonu pabeidza ar uzvaru Maskavā, otro reizi uzvarot "Premier 700" līmeņa turnīrā. Pirmais tāds tituls Gērgesai bija 2011. gadā Štutgartē.

Gērgesai Krievijā bija sezonas ceturtais fināls, beidzot spējot uzvarēt titula mačā. Viņa vasarā zaudēja trīs finālos, spītīgi atsakoties no tituliem, Maljorkā zaudējot Sevastovai, Bukarestē Irinai-Kamēlijai Begu un Vašingtonā Jekaterinai Makarovai. Gērgesa šajos trīs finālos vistuvāk uzvarai bija Vašingtonā, kur neizservēja maču. Maskavas finālā Jūlija sagrāva Darju Kasatkinu, beidzot pārtraucot sešu zaudējumu sēriju finālos.

Gērgesas sakrātas 44 uzvaras regulārajā sezonā bija visvairāk starp visām "WTA Elite Trophy" turnīra dalībniecēm. Produktīvā sezonas izskaņa ar titulu Maskavā Gērgesai ļāva pirmoreiz kopš 2013. gada februāra atgriezties Top 20 un arī kļūt par Vācijas pirmo raketi, apsteidzot pieticīgu sezonu nospēlējušo Andželiki Kerberi, kura vēl Vimbldonas laikā bija pasaules pirmais numurs. Aizvakar 29. dzimšanas dienu nosvinējušās Gērgesas rekords ir 15. vieta, to sasniedzot 2012. gada martā.

Sevastova ar Gērgesu ir sacentusies piecas reizes, uzvarot pirmajā un pēdējā spēlē, bet zaudējot visos trīs mačos uz "hard" seguma. Gērgesas šogad sakrātās 33 uzvaras uz "hard" seguma ir ceturtais labākais rādītājs, piekāpjoties tikai Singapūrā spēlējušajam trio - Vozņacki bija gada līdere ar 41 uzvaru, trijniekā iekļuva arī Pliškova (39) un Eļina Svitoļina (34).

Sevastova divreiz ir uzvarējusi Gērgesu un zina, kas nepieciešams, lai to izdarītu vēlreiz, taču mačos pret Jūliju viņai lielas teikšanas nav jeb jācer uz aizsardzības spēles prasmi un pretinieces ievilināšanu paviršā tenisā. Gērgesa ir dominējošu un jaudīgu tenisu spēlējoša tenisiste, kura nav apveltīta ar lielu pacietību un savās neveiksmīgākajās dienās var nospēlēt ļoti neglīti. Ja Jūlija pareizi izmantos sava tenisa priekšrocības un nospēlēs kvalitatīvu maču, Sevastovai izredzes būs ļoti mazas.

Sports

Latvijas bobslejisti un skeletonisti turpina sagatavošanās posmu pirms gaidāmās sezonas. Šobrīd treniņnometne rit Rīgā, jaunuzceltajā vieglatlētikas manēžā "Daugava", kur tapusi bezledus starta estakāde ledus trašu sporta veidu pārstāvjiem. Šodien "Daugavas" vieglatlētikas manēžā bobslejisti un skeletonisti bija sarīkojuši estakādes svinīgo atklāšanu un atvērto treniņu, lai pirms ikgadējās pirmssezonas preses konferences sarīkotu mediju tikšanos ar sportistiem un treneriem.