Džošua asiņainā duelī nosargā IBF un WBA titulus

© Action Images via Reuters/ SCANPIX

Britu bokseris Entonijs Džošua nosargājis savus IBF, WBA un IBO čempiona jostas smagajā svarā, desmitajā raundā ar tehnisko nokautu pieveicot mazāk nekā divas nedēļas iepriekš cīņai piekritušo Karlosu Takamu. Džošua cīņas sākumā piedzīvoja salauztu degunu un dominēja turpinājumā, bet Takams ar brīžiem apbrīnojamu spītību noturējās kājās, nekrita nokdaunā un zaudēja tikai desmitajā raundā, kad tiesnesis pieņēma apšaubāmu lēmumu apturēt cīņu.

Šobrīd globāli skaļākajam vārdam boksā smagsvaros Entonijam Džošua (20-0, 20KOs) sākotnēji bija paredzēta pavisam cita cīņa, taču obligātais titula pretendents Kubrats Pulevs divas nedēļas pirms cīņas tomēr izrādījās tai negatavs traumas dēļ. Jauns pretinieks ļoti ātri tika atrasts kamerūnieša Karlosa Takama (35-4-1, 27KOs) personā, kurš pagājušajā gadā bija izturējis visus 12 raundus pret WBO čempionu Džozefu Pārkeru, zaudējot pēc punktiem. Takamam šī bija nenoliedzami karjeras lielākā cīņa, kurā Džošua Kārdifā vairāk nekā 75 tūkstošu skatītāju klātienē galdā lika savas IBF un WBA čempiona jostas.

Pēc ierasti piesardzīga pirmā raunda Džošua un Takams otrajā raundā netīšām sadūrās ar galvām, kas atstāja ļoti sliktas sekas Džošua. Viņam pa degunu sāka spēcīgi tecēt asinis, un, visticamāk, deguns bija lauzts. Raunda atlikušajā daļā Džošua darbojās ļoti piesardzīgi, un Takamam šo negaidīto pārsvaru neizdevās izmantot.

Trešajā raundā Džošua pēc savas komandas pārstāvju sniegtās aprūpes jau bija atguvies, taču Takams šo raundu izturēja visai droši. Bet ceturtajā raundā Džošua vispirms ar vienu sitienu sēriju pārsita Takamam aci, liekot pusei viņa sejas noplūst ar asinīm, bet pēc tam Takams izlaida spēcīgu taisno sitienu. Takams gandrīz nokrita, taču tikai gandrīz, un tiesnesis ļāva turpināt cīņu.

Piektajā raundā Džošua dominēja, bet Takams kaut kā tomēr izturēja pretinieka spēcīgos uzbrukumus un sagaidīja raunda beigas. Vienubrīd tiesnesis pat pieprasīja medicīnisko pārtraukumu, bet ārsts deva atļauju Takamam turpināt cīņu. Minūti pirms sestā raunda beigām Džošua vēlreiz ļoti spēcīgi trāpīja pretiniekam pa seju, bet arī šoreiz Takams nekrita, ar pāris pretuzbrukumiem ieguva sev laiku atgūties un izturēja līdz raunda beigām.

Septītajā raundā Takams pierādīja, ka nav gatavs tā vienkārši padoties, un ar negaidīti asiem pretuzbrukumiem lika nedaudz satraukties jau Džošua, kuram joprojām traucēja lauztais deguns. Astotajā raundā Džošua vēlreiz trāpīja spēcīgu taisno sitienu, bet Takams spītīgi turpināja turēties kājās un ar žestu rādīja, ka ir gatavs uzņemt arī nākamos sitienus.

Pirms devītā raunda tiesnesis vēlreiz aicināja ārstu pārliecināties, ka Takams ir spējīgs turpināt cīņu, un pēc krietnas pauzes Takams saņēma atļauju atgriezties mačā. 36 gadus vecais Takams raunda otrajā pusē uz brīdi arī pārņēma iniciatīvu, piespiežot Džošua pie ringa malas, tiesa, raunda beigās arī izlaida cauri kārtējo Džošua sitienu.

Desmito raundu Takams atkal uzsāka ļoti aktīvi, bet Džošua šoreiz atbildēja krietni ātrāk un uz brīdi izsita pretinieku no līdzsvara. Džošua nedeva pretiniekam laiku atgūties un turpināja ar vienu sitienu sēriju pēc otras, un tiesnesis iejaucās, apturot cīņu un piešķirot Džošua tehnisko uzvaru. Takams gan ne tuvu nebija apmierināts par šo lēmumu, jo palika kājās līdz pašām beigām un turpināja aizstāvēties. Lai gan iespējams apstrīdēt tiesneša lēmumu par cīņas apturēšanu tieši šajā brīdī, pēc punktiem Džošua bija drošā vadībā.

Džošua pēc cīņas izteica cieņu savam pretiniekam, kā arī norādīja, ka viņam nav nekādas ietekmes par tiesneša lēmumiem. Džošua pārstāvji pēc tam ringā uz cīņu izaicināja WBC čempionu Deonteju Vailderu, kamēr Takama arī vārdos pauda savu neapmierinātību ar tiesneša lēmumu pārtraukt maču, taču piebilda, ka viņam nav ne mazāko pretenziju pret savu pretinieku, kurš parādījis lielisku sniegumu.

Svarīgākais