Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Andžejs Ļebedevs kļūst par Eiropas čempions spīdvejā

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Polijas pilsētā Ļubļinā Eiropas čempionāta pēdējā posmā spīdvejā Latvijas sportists Andžejs Ļebedevs attaisnoja galvenā favorīta statusu un kļuva par Eiropas čempionu.

Eiropas čempionāta fināls šogad sadalīts četros posmos, un pēc trim no tiem Ļebedevs ar 38 iekrātiem punktiem bija kopvērtējuma līderis. Ļebedevs un zviedrs Andreass Junsons bija vienīgie, kuri nebija uzvarējuši nevienā no posmiem, taču Ļebedevs visos bija ticis trijniekā.

Sākotnēji posmam Ļubļinā bija jānotiek septembrī, tomēr laika apstākļu dēļ tas tika pārcelts. Šogad par Zviedrijas čempionu un Polijas vicečempionu kļuvušais Ļebedevs pirmajā braucienā šodien ieguva tikai punktu, bet nākamajā braucienā - divus. Sekoja trīs uzvaras pēc kārtas un ar panākumu sacensību 20. braucienā Andžejs kļuva neaizsniedzams sekotājiem, nodrošinot Eiropas čempiona titulu.

Pēdējā posma kopvērtējumā Ļebedevs palika otrajā vietā, piekāpjoties mājiniekam Kšištofam Kaspšakam.

Līdz šim neviens no Latvijas spīdvejistiem Eiropas pieaugušo čempionātā nekad nebija iekļuvis labāko trijniekā, tādēļ Ļebedevs sasniedzis vēsturisku panākumu.

Ļebedevs brauks visos Eiropas čempionāta finālos arī nākamgad, un tas bija zināms jau pirms šīs dienas posma, jo vieta labāko pieciniekā bija droša (tikai pieci labākie garantē sev vietu nākamā gada finālos, bet pārējiem braucējiem jāpiedalās kvalifikācijā).

Interesanti, ka šajā sezonā Andžejs pie braukšanas visos finālos tika ar organizatoru piešķirto “wild card”.