Starta avārijā piepildās "Ferrari" ļaunākais murgs, Hamiltons svin uzvaru

© Scanpix.ee

„Formula 1” Singapūras GP izcīņā pirmo vietu izcīnīja Lūiss Hamiltons, palielinot savu pārsvaru kopvērtējumā līdz 28 punktiem. Viņam to izdevās izdarīt haotiskās sacensībās, kurās drošības mašīnas izbraukšana trasē bija nepieciešama trīsreiz. Pati svarīgākā avārija notika jau startā, kad izstājās reizē trīs favorīti – Sebastians Fetels, Kimi Reikenens un Makss Verstapens.

Singapūras posms tika aizvadīts pēc vietējā laika naktī un kļuva par pirmo šāda veida F1 posmu lietainos laikapstākļos. Un šis vēsturiskais brīdis atnāca ar milzīgu haosu startā - kvalifikācijas veiksminiece „Ferrari” piedzīvoja murgu, Kimi Reikenenam un Sebastianam Fetelam nesadalot vietu trasē un vizuāli iespaidīgā ainā saduroties ar Maksu Verstapenu, un visi trīs piloti izstājās. Tas bija milzīgs trieciens „Ferrari”, kurai pēc kvalifikācijas rezultātiem netrūka iemeslu cerēt uz divām vietām uz goda pjedestāla. Tā vietā divas izstāšanās pašā sākumā...

Pēc drošības mašīnas došanās malā sacensību vadībā bija Lūiss Hamiltons, kamēr otrajā vietā bija iekārtojies Daniels Rikjardo. Starta jezgā no 12. vietas uz ceturto bija pamanījies pacelties Serhio Peress, kamēr Fernando Alonso, kura formula arī cieta starta avārijā, lai arī centās turpināt sacīkstes, drīz vien bija spiests izstāties. Arī Alonso startā bija krietni pakāpies, taču savā ziņā arī tieši tādēļ cieta „Ferrari” un Verstapena avārijā.

Avārijā cieta un izstājās arī savu mašīnu nesavaldījušais Daņila Kvjats, kas lika drošības mašīnai atgriezties trasē. Drošības mašīnas izbrauciena laikā Rikjardo nomainīja riepas, kamēr Hamiltons to nedarīja, lai gan viņš saziņā pa komandas radio pauda bažas par šo komandas lēmumu.

Trase pamazām sāka nožūt, un Hamiltons pirms riepu nomaiņas spēja noturēt Rikjardo sev aiz muguras un pēc pitstopa atgriezās trasē ar 11 sekunžu pārsvaru. „Red Bull” formula bija nedaudz ātrāka, taču būtiski Rikjardo neizdevās sadeldēt Hamiltona pārsvaru. Taču atkal visas kārtis sajauca drošības mašīnas došanās trasē - Markuss Ēriksons līkumā bija sagriezies un avarējis. Viņa mašīna trasē palika ļoti neparocīgā vietā, šaurā trases posmā, kur trases tehniskajam personālam bija grūti tai piekļūt un to aizvākt. To varēja izdarīt tikai tad, kad visas pārējās formulas bija droši sarindojušās aiz drošības mašīnas.

Sacensības tobrīd turpināja vairs tikai 14 piloti, un tapa skaidrs, ka pilnas sacīkstes - 61 apli - neizdosies aizvadīt, bet gan tiks ievērots divu stundu ierobežojums. Vēl izstājās Niko Hilkenbergs, tāpat arī Kevins Magnusens. Hamiltona pārsvars bija neliels, taču salīdzinoši drošs, un viņš izcīnīja pirmo vietu, iegūstot 28 punktu pārsvaru kopvērtējumā pār Fetelu. Otrā vieta šodien Rikjardo, kamēr trešo vietu ieguva Valteri Botass, aiz sevi atstājot Karlosu Sainsu. Kopumā Hamiltons veica 58 no paredzētā 61 apļa.