Sevastova nenosargā pārsvaru un sāpīgi zaudē "US Open" ceturtdaļfinālā

© Scanpix.ee

Anastasija Sevastova (WTA 17.) "US Open" ceturtdaļfināla mačā pēdējā setā divreiz bija vadībā ar breiku, tomēr zaudēja bijušajai pasaules 11. raketei, bet šobrīd 83. vietā esošajai amerikānietei Slounai Stīvensai – 3:6, 6:3, 6:7(4).

1. sets - Sevastovai grūtības pret Stīvensas aizsardzību

Maču ar servi sāka Stīvensa, kurai nervozs un viņai arī netipiski nekvalitatīvs geims. Amerikāniete divreiz iesita tīklā un vienreiz bumbiņu raidīja autā. Sevastova vienu punktu ieguva ar "forehand" sitienu pa līniju un startēja ar "sauso" breiku. Anastasijai otrajā geimā bija iespēja to nostiprināt, taču viņa neizmantoja divus geimpunktus. Rupji kļūdoties spēle pie tīklā (liels auts), Sevastova uzdāvināja Stīvensai breikbumbu. Anastasijai tūlīt neprecīzs uzbrukums pa diagonāli.

Sevastova pēc veiksmīgi iegūtā pirmā geima zaudēja četros pēc kārtas. Turklāt trijos no tiem viņa bija vadībā. Sevastova ceturtajā geimā no 15:40 trāpīja trīs spēcīgas pirmās serves pēc kārtas, bet pēc tam atkal neizmantoja divus geimpunktus, vēlāk nespējot atspēlēt trešo breikbumbu. Piektajā geimā viņai bija breikbumba. Stīvensa dominēja ar spēcīgiem "forehand" sitieniem un to atspēlēja, Sevastovai nokļūstot iedzinējos ar 1:4.

Nākamajā geimā atspēlējot vēl vienu Stīvensas breikbumbu, Sevastova pārtrauca zaudēto geimu sēriju, bet pēc tam pati ieguva vēl divas breikbumbas. Nevienu neizdevās izmantot. Vispirms "dropšots" tīklā, bet pēc tam Stīvensai paveicās ar uz gala līnijas trāpītu bumbiņu. Esot iedzinējos ar 2:5, Sevastovai bija medicīnas pārtraukums, jo problēmas ar labo kāju. Nākamajos divos geimos uzvarēja servētājas, kas nozīmēja arī Stīvensas uzvaru setā.

Pēc 1. seta notika Sevastovai labvēlīga taktikas maiņa Stīvensas izpildījumā. Ja 1. setā amerikāniete spēlēja pārsvarā no aizsardzības, liekot Sevastovai darboties kā pirmajam numuram (Anastasija tādā tenisā nejūtas komfortabli), tad nākamajos divos setos Slouna uzbrukumā darbojās krietni aktīvāk un agresīvāk, ļaujot Sevastovai tikt viņai patīkamā režīmā.

2. sets - Sevastovai agrs pārsvars, to pārliecinoši nosargājot

Lai arī Sevastova dažkārt rādīja sāpju grimases pēc grūtām izspēlēm, kad bija jāskrien uz stūriem vai pie tīkla, Anastasija 2. setā spēlēja daudz labāk nekā iepriekšējā, kamēr Stīvensas līmenis bija krities, notiekot loģiskai rezultāta virziena maiņai. Sevastova arī šoreiz izvirzījās vadībā ar breiku un tagad pārsvaru nosargāja. Latvijas otrajai raketei savas serves geimos problēmu nebija, pateicoties spēcīgai un precīzai servēšanai, bet uzņemšanā palika neizmantota iespēja tikt pie vēl viena breika, kas gan, kā vēlāk kļuva zināms, nebija nepieciešams.

Anastasijai trešajā geimā pie 30:30 talkā nāca tīkls - bumbiņa no tā pēc Sevastovas saīsinātā sitiena novēlās amerikānietes laukuma pusē. Sevastova tā ieguva breikbumbu, kuras izspēlē Slouna kļūdījās ar diagonālo "backhand" sitienu. Tā notika vienīgais breiks setā. Sevastova nākamajā geimā ar labu servēšanu un precīzu tenisu izspēlēs viegli noturēja servi, kas nozīmēja būt priekšā ar 4:1. Sevastovai sestajā geimā bija divas breikbumbas. Pirmās izspēlē viņa nospēlēja nepacietīgi un iesita tīklā no kreisās puses, bet otro breikbumbu Stīvensa atspēlēja pati, trāpot labu pirmo servi. Sevastova pēc tam divreiz pēc kārtas viegli noturēja servi, setā uzvarot ar 6:3. Sevastovai 2. setā ļoti labas kvalitātes teniss, pieļaujot tikai sešas nepiespiestās kļūdas. Iepriekšējā setā bija 18!

3. sets - Sevastova divreiz nenotur pārsvaru un ar nepacietīgu tenisu zaudē taibreikā

Sevastova 3. seta ievadā spēlēja divreiz precīzāk par Stīvensu. Anastasijai pirmajos trīs geimos tikai trīs nepiespiestās kļūdas, kamēr Stīvensai sešas. Puse no tām bija trešajā geimā, kurā Anastasija pēc pretinieces paviršībām ieguva divas breikbumbas (15:40). Stīvensa pirmo breikbumbu atspēlēja ar pirmās serves un "forehand" uzbrukuma kombināciju, bet otro breikbumbu Sevastova spēja izmantot. Stīvensa spēlēja pasīvi, un Sevastova viņu sodīja, spēcīgi uzsitot ar diagonālo "forehand". Droša servēšana ar precīzu spēli pie tīkla Sevastovai palīdzēja viegli uzvarēt nākamajā geimā - 3:1.

Sevastova piektajā geimā nopelnīja vēl vienu breikbumbu, kuru Stīvensai izdevās atspēlēt, spēcīgi uzsitot dziļumā. Stīvensai pēc tam vēl daži spēcīgi uzbrukumi, Sevastovas pārsvaru samazinot līdz minimumam un izsaucot skaļas vietējo fanu ovācijas. Esot tuvu dubultbreikam, Sevastova tūlīt zaudēja savu vienīgo breiku, rezultātam kļūstot 3:3. Anastasija sesto geimu sāka ar dubultkļūdu, pēc tam zaudēja izspēli pēc "dropšota" (Stīvensa precīza pie tīkla) un pārāk spēcīgi izpildīja "sveci" - 0:40. Sevastova atspēlēja tikai pirmo breikbumbu, nākamo izspēli pabeidzot ar vēl vienu kļūdu - sitiens tīklā.

Sevastovai tūlīt izdevās atjaunot breika pārsvaru, kad viņa teicami pie 30:30 nospēlēja aizsardzībā, iegūstot breikbumbu, kuras izspēlē Stīvensai sānu auts - 4:3. Šo breiku Sevastova zaudēja jau nākamajā geimā, kad viņa nokļuva iedzinējos ar 15:40. Stīvensai paveicās otrās breikbumbas izspēlē, kad viņas sistā bumbiņa skāra tīklu. Sevastova tika klāt bumbiņai, bet Slouna pēc tam precīzi nospēlēja ar apvedošo sitienu - 4:4. Tas bija pēdējais breiks mačā. Sevastova turpinājumā divreiz servēja par palikšanu turnīrā un to darīja perfekti - gan 10., gan 12. geimā viņa servi nosargāja "uz nulles", kas nozīmēja taibreika spēlēšanu. "US Open" ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem ar taibreiku izšķirošajā setā, nevis spēlēšanu līdz divu geimu pārsvaram.

Sevastova taibreikā nospēlēja sev netipiski haotiski un bieži sasteidza uzbrukumus. Viņa četras izspēles zaudēja tieši sasteigtu sitienu rezultātā, trīs reizes kļūdoties ar "forehand" un vienreiz ar "backhand". Anastasijai divreiz izdevās atspēlēt minibreiku, bet uzvarēt mačā tomēr nebija lemts. Sevastova pie 4:5 savas serves izspēlē iesita tīklā ar "backhand", dodot Stīvensai divas mačbumbas. Viņa izmantoja jau pirmo, kas bija pēc Sevastovas serves, un Stīvensa neatvairāmi uzsita ar "backhand" pa līniju.


Tālāk Āzijas tūre un sarežģīta cīņa par Singapūru
Sevastova otro gadu pēc kārtas sasniedza "US Open" ceturtdaļfinālu, atkārtojot savu labāko rezultātu "Grand Slam" turnīros. Pērn viņa šeit mačā par pusfinālu zaudēja Karolīnai Vozņacki, arī toreiz spēlējot ar savainojumu (potīte). Vēlreiz iekļūstot labāko astoņniekā Ņujorkā, Sevastova aizstāvēja pērn iegūtos 430 punktus, kas ļaus rangā saglabāt 17. vietu, ja vien par čempioni nekļūs Stīvensa. Prēmijā pienākas 470 000 dolāru.

Anastasijai turpinājumā sezonas finišs ar Āzijas tūri un, iespējams, vienu turnīru Eiropā (Maskavā), bet pirms Krievijas galvaspilsētas apciemošanas plānota došanās uz Tokiju, Uhaņu un Pekinu. Šajā pasaules malā viņai būs jāatgriežas arī oktobra beigās, kad Sevastova spēlēs vienā no sezonas finālturnīriem.

Tas, visticamāk, būs pēc nozīmes otrais, Ķīnā notiekošais "Elite Trophy", kam viņa jau ir kvalificējusies. Tur spēlēs vairākas tās tenisistes, kuras netiks uz "WTA Finals" Singapūrā. Kvalificēšanās Singapūrai matemātiski ir iespējama, tiesa, tas ir ļoti sarežģīts uzdevums - līdz šobrīd astoņnieku noslēdzošajai Aļonai Ostapenko ir trīs konkurentes un 1148 punktu attālums.

Sports

Latvijas bobslejisti un skeletonisti turpina sagatavošanās posmu pirms gaidāmās sezonas. Šobrīd treniņnometne rit Rīgā, jaunuzceltajā vieglatlētikas manēžā "Daugava", kur tapusi bezledus starta estakāde ledus trašu sporta veidu pārstāvjiem. Šodien "Daugavas" vieglatlētikas manēžā bobslejisti un skeletonisti bija sarīkojuši estakādes svinīgo atklāšanu un atvērto treniņu, lai pirms ikgadējās pirmssezonas preses konferences sarīkotu mediju tikšanos ar sportistiem un treneriem.

Svarīgākais