Samoilovs/Šmēdiņš izsēj pārsvaru un noslēdz pasaules čempionātu

© FIBV

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš šodien noslēdza dalību pasaules čempionātā Vīnē.

Latvieši astotdaļfinālā ar rezultātu 0-2 (22:24, 19:21) piekāpās brazīliešiem Evandru Žunioram un Andre Steinam. Jāpiemin, ka pirmā seta galotnē Latvijas duetam bija piecu punktu pārsvars.

Pasaules čempionātu Samoilovs un Šmēdiņš sāka ar divām uzvarām, bet cīņā par uzvaru grupā piekāpās katariešiem Džefersonam un Šerifam. Latviešiem izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā bija ļoti nopietns pārbaudījums pret Džonu Haidenu un Raienu Dohertiju. Nervozā spēlē, kas nereti gāja punkts punktā, biežāk atspēlējoties, Samoilovs un Šmēdiņš svinēja uzvaru trīs setu duelī ar 2-1 (23:21, 18:21, 15:12). Astotdaļfinālā Samoilovam un Šmēdiņam notika zīmīga atkalredzēšanās ar brazīlieti Evandru, kas bija viens no tiem, kas patraucēja latviešiem izkļūt no grupas Rio olimpiskajās spēlēs. Pēc uzvaras pār Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu Evandru un Andre vajadzēja spēkoties ar labāko Latvijas duetu.

Spēli labāk sāka latvieši, izvirzoties vadībā ar 4:2. Evandru spēja atspēlēt deficītu, bet atkal sekoja Andre neveiksmju sērija, brazīliešiem pieprasot pārtraukumu pie rezultāta 7:4. Evandru centās ar spēcīgām servēm salauzt Samoilovu, bet latvietis turējās godam. Šmēdiņš vēl palīdzēja blokā, palielinot pārsvaru līdz četriem punktiem (10:6). Līdz tehniskajam pārtraukumam Andre kļūdījās kā serves uzņemšanā, tā uzbrukumā, latviešiem palielinot pārsvaru līdz sešiem punktiem (13:7).

Seta otrajā pusē cīņa ritēja līdzīgi. Brazīliešiem izdevās divus punktus atspēlēt, bet kopumā Latvijas duets kontrolēja notikumus laukumā. Drošais četru - piecu punktu pārsvars ļāva soļot pretī uzvarai pirmajā setā. Kamēr vien ar servju uzņemšanu viss bija kārtībā, tikmēr arī rezultāts turējās visai pārliecinošs par labu Samoilovam un Šmēdiņam, bet tad Andre atzīmējās ar bloku, bet Evandru ar eisu, kas latviešiem lika ņemt pārtraukumu. Pēc pārtraukuma parādījās notpietna intriga seta izskaņā, Evandru tārpot vēl vienu eisu. Samoilovs bija izsists no ierindas, kļūdoties arī uzbrukumā (19:20). Nu jau pirmā setbumba bija brazīliešiem, ko latvieši ar grūtībām atspēlēja. Samoilovs ar darbību aizsardzībā mazliet revanšējās, atgriežot minimālā vadībā Latvijas duetu. Tiesa tas tā palika tikai uz brīdi, jo vēl viens eiss padevās Evandru (22:23). Nākamajā izspēlē Andre arī pie tīkla nokārtoja uzvaru nesošo punktu, brazīliešiem izglābjoties no sešu punktu deficīta - 24:22.

Otrā seta sākumā Samoilovam tika fiksēta kļūda otrajā piespēlē, kas nostādīja latviešus iedzinējos (1:3). Spēlēšana uz Andre vēl joprojām nesa vēlamo rezultātu, brazīlietim bieži kļūdoties (3:3). Ilgāku laiku cīņa ritēja punkts punktā, kad Samoilovs netrāpīja bumbu laukumā, dodot brazīliešiem atkal divu punktu pārsvaru (7:9). Brazīlieši bija pamodušies un pārņēma iniciatīvu savās rokās. Tehniskajā pārtraukumā viņi devās vadībā ar rezultātu 11:10.

Pēc atpūtas Šmēdiņam padevās lieliska serve, kas neļāva pretiniekiem veikt labu uzbrukumu. Šmēdiņš uzņēma bumbu aizsardzībā, atjaunojot līdzsvaru uz tablo (11:11). Samoilovam un Šmēdiņam tā arī neizdevās izvirzīties vadībā. Pēc neveiksmīgas serves uzņemšanas Andre pie tīkla sodīja latviešus par kļūdu, kas brazīliešiem deva tik vajadzīgo divu punktu pārsvaru (16:14). Ar katru nākamo izspēli Latvijas pludmales volejbolisti tuvojās čempionāta beigām. Izsētais pārsvars pirmajā setā šoreiz maksāja neatsverami daudz. Seta izskaņā Samoilovam un Šmēdiņam bija jāatspēlē jau trīs punktu deficīts, latviešiem to arī paveicot pēc Samoilova bloka un serves (18:18). Tomēr seta galotnē Evandru pēc tam, kad no Šmēdiņa dabūja ar bumbu tieši pa seju, realizēja pirmo mačbumbu, pieliekot punktu spēlei.

Līdz ar to Samoilovs un Šmēdiņš pabeidza pasaules čempionātu ar zaudējumu astotdaļfinālā un iegūtu devīto vietu - 0-2 (22:24, 19:21). Atgādināsim, ka Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža un Rihards Finsters/Edgars Točs čempionātu pabeidza 17. vietā.

Jāpiezīmē, ka pasaules čempionāts īsi pēc latviešu zaudējuma beidzās arī galvenajiem favorītiem Alisonam Seruti un Brunu Oskaram Šmitam no Brazīlijas. Pašreizējie olimpiskie un pasaules čempioni smagā trīs setu cīņā piekāpās kanādiešiem Benam Sakstonam un Čeimam Šalkam (19:21, 21:19, 13:15). Tādējādi svētdien tiks kronēti jauni pasaules čempioni.

Svarīgākais