Fetels un Raikonens izkārto "Ferrari" pirmo starta rindu Ungārijā

© SCANPIX

Ar "Ferrari" komandas dubultuzvaru noslēgušies F1 pasaules čempionāta 11. posma kvalifikācijas braucieni Ungārijā, kur "Mercedes" pilotiem mazliet pietrūka ātruma, Valteri Botasam un Lūisam Hamiltonam Hungaroringā tiekot pie otrās starta rindas. Starp Fetelu un Hamiltonu pirms gaidāmās cīņas tikai viens punkts.

Pēc piektdien veiktajiem treniņbrucieniem pašsajūta pasliktinājās Felipem Masam. Brazīlietis bija spiets doties uz slimnīcu, tomēr neko konkrētu slimību ārsti neatklāja. Šorīt viņš sajutās labāk un piedalījās trešajā treniņsesijā, tomēr atkal nesajutās labi, tādēļ "Williams" komanda pirms kvalifikācijas nolēma ļaut savam pamatsastāva pilotam atpūsties un uz posmu Ungārijā nomainīt viņu ar DTM čempionātā startējošo Polu di Restu, kurš pēdējās F1 sacīkstes aizvadīja 2013. gadā "Force India" sastāvā. Skotu autosportistam nebija iespējas patrenēties un kvalifikācijā viņš bija viens no lēnākajiem.

Pirmajā sesijā saslīdēja Daņils Kvjats ("Toro Ross"), tomēr viņa formula apstājās pirms barjeras, un sportists varēja turpināt ceļu. Tālāk par pirmo kārtu netika Kevins Magnusens ("Haas"), Lenss Strols ("Williams"), Paskāls Verleins ("Sauber"), kā arī jau pieminētais Di Resta un Markuss Ēriksons ("Sauber"). Ātrākais šajā sesijā bija Sebastians Fetels ("Ferrari"), aiz kura palika Makss Verstapens ("Red Bull"), Kimi Raikonens ("Ferrari"), Lūiss Hamiltons ("Mercedes"), kurš sūdzējās par mašīnas vibrācijām, un piektdienas treniņbraucienu ātrākais pilots Daniels Rikjardo ("Red Bull").

Otro kvalifikācijas kārtu pārvarēt neizdevās Džolionam Palmeram ("Renault"), par kura iespējamo nomaiņu ar Robertu Kubicu tiek runāts jau vairākas nedēļas, Estebanam Okonam ("Force India"), pirmajā sesijā saslīdējušajam Kvjatam, kā arī Serhio Peresam ("Force India") un Romēnam Grožānam ("Haas"). Ātrākais šoreiz bija Hamiltons, aiz kura palika Fetels, Verstapens, Kimi Raikonens ("Ferrari") un Botass. Izšķirošajā kvalifikācijas kārtā iekļuva arī abi "McLaren" komandas piloti, kas jau pirms tam atzina, ka šajā trasē tiem ir lielākās izredzes uz labu rezultātu, jo motora jauda Hungaroringā nespēlē tik nozīmīgu lomu kā citur.

Trešās kvalifikācijas kārtā pirmajā mēģinājumā kļūdījās Hamiltons, izbraucot drošības joslā un bez uzstādīta rezultāta atgriežoties boksos. Tikmēr ar laiku 1:16.276 pirmajā pozīcijā iekārtojās sezonas līderis Fetels, kurš tobrīd visai ievērojami apsteidza tuvākos sekotājus. Nākamās pozīcijas ieņēma Botass, Versapens, Rikjardo un Raikonens.

Izšķirošajā mēģinājumā Hamiltons pa radio aizvien sūdzējās par pārlieku lielu vibrāciju, kā rezultātā pēc pirmajiem diviem sektoriem no Fetela atpalika 0.1 sekundi, bet visvairāk zaudēja pēdējā sektorā, piekāpjoties arī Botasam un iekārtojoties trešajā vietā. Fetels tikmēr otro lidojošo apli noriņķoja mazliet lēnāk nekā iepriekš, bet ar to pietika, lai izcīnītu pirmo starta vietu, kamēr, par prieku "Ferrari" komandai, uz otro pozīciju izdevās pacelties Raikonenam. Līdz ar to no pirmās rindas svētdien Ungārijā startēs abas "Ferrari" formulas, bet otrajā rindā stāsies "Mercedes" piloti Botass un Hamiltons. Tikai trešo starta rindu "okupēs" abi "Red Bull" pārstāvji Makss Verstapens un Daniels Rikjardo, kuri bija aptuveni pussekundi lēnāki par Fetelu.

Pirmo desmitnieku noslēdza Niko Hilkenbergs ("Renault"), kuram pienākas piecu starta vietu sods, abi "McLaren" piloti Fernando Alonso un Stofels Vandūrns, kuri līdz ar to tikuši pie ceturtās starta rindas, kā arī Karloss Sainss ("Toro Rosso").

Atgādinām, ka pirms sacensībām Ungārijā čempionāta līderim Fetelam ir tikai viena punkta pārsvars pār Hamiltonu, kurš uzvarēja iepriekšējā posmā savā dzimtenē Lielbritānijā, kamēr trešajā pozīcijā esošais Botass no līdera atpaliek 23 punktus. Konstruktoru kausā "Mercedes" vienībai jau 55 punktu pārsvars pār "Ferrari".

Ungārijas F1 posms ievadīs sezonas otro pusi, kurā atlikušas vēl desmit sacīkstes. Starts Hungaroringā tiks dots plkst. 15:00 pēc Latvijas laika. Jāpiemin, ka pirms gada Ungārijā uzvarēja Hamiltons, bet pirms diviem gadiem - Fetels, taču kamēr britam šajā trasē karjerā ir jau piecas gūtas uzvaras, vācietim tikai viena.

Svarīgākais