Arī Ostapenko sasniedz Vimbldonas 2.kārtu

© Scanpix

Jau septītajā mačā pēc kārtas spēlējot trīs setus, Aļona Ostapenko (WTA 13.) Vimbldonas 1. kārtas cīņā ar 6:0, 1:6, 6:3 pieveica Baltkrievijas tenisisti Aleksandru Sasnoviču (WTA 89.).

Ostapenko "sausā" uzvarētajā 1. setā ļoti iespaidīgi nospēlēja uzņemšanā, šajā spēles komponentā jau no pirmā geima izdarot lielu spiedienu uz Sasnoviču. Baltkrievijas tenisiste pieļāva divas dubultkļūdas un breiku novērst nespēja. Ja pirmajā serves geimā Sasnoviča ieguva vienu punktu, tad nākamajos divos palika tukšā, tādējādi Aleksandrai 1. setā ar servi izdevās uzvarēt tikai vienā izspēlē!

Kamēr Ostapenko dominēja uzņemšanā, savas serves geimos viņai tik gludi neklājās. Ceturtajā geimā viņa pēc 40:0 pārsvara izsēšanas ar "backhand" sitienu pa līniju atspēlēja breikbumbu, bet pēc tam ar neprecīzu sitienu no kreisās puses deva pretiniecei vēl vienu iespēju, un Sasnoviča izsita autā pēc Aļonas otrās serves. Vēl viena breikbumbu Ostapenko atspēlēja seta pēdējā geimā, kad atkal svarīgā brīdī izcēlās ar neatvairāmu "backhand" sitienu pa līniju.

Ostapenko pēc kārtas uzvarēto geimu sērija varēja turpināties 2. seta ievadā, taču tas nenotika. Viņai pirmajā geimā bija divas breikbumbas, abas palaižot vējā ar "forehand" kļūdām. Sasnovičai pēc tam divas labas serves, un Baltkrievijas tenisiste ieguva savu pirmo geimu. Sasnovičai izdevās ne vien apturēt maču strauji sākušās Ostapenko dominanci, bet arī pašai šajā setā izvirzīties vadībā ar breiku un vēlāk tikt pie graujošas uzvaras ar 6:1.

Aļona pēc seta sākumā neizmantotajām divām breikbumbām uz vairākām minūtēm pazaudēja spēles pavedienu. Līdz šim bez panākumiem ar Ostapenko sacentusies spēka spēlē no gala līnijas, kas ir viņas ierastais teniss, Sasnoviča mainīja taktiku un brīžiem deva Aļonai sarežģītas bumbiņas, ar kurām Ostapenko radās grūtības, turklāt Ostapenko šajā setā nospēlēja arī sasteigti un pavirši.

Viņai otrajā geimā divas kļūdas, kas kombinācijā ar Sasnovičas apvedošo sitienu un breikbumbas izspēlē notikušo uzbrukumu Ostapenko vājai otrajai servei noveda pie baltkrievietes breika. Aļona vēlreiz tika nobreikota sestajā geimā, kad Sasnoviča, kārtējo reizi izrēķinoties ar bumbiņu pēc Ostapenko vājas otrās serves, ieguva divas breikbumbas - 1:4, 15:40. Ostapenko pirmo atspēlēja, bet otro novērst nespēja, iesitot tīklā. Sasnoviča pēc tam viegli izservēja setu. Ostapenko tobrīd spēlēja tik nesakarīgi, ka viņas komandā bija daudz uztrauktu skatienu. Trenere Anabela Medina Garigesa ar žestu rādīja, lai Ostapenko spēlē prātīgāk.

Ostapenko, kura ceļā uz "French Open" triumfu uzvarēja piecos trīs setu mačos, ir aizmirsusi, kā spēlēt divu setu mačus. Pirmdienas vakarā Vimbldonā viņai jau bija septītā trīs setu cīņa pēc kārtas! Viņas uzvarējusi sešās no septiņām, vienīgajā zaudētajā pagājušajā nedēļā Īstbornā 3. setā nenosargājot breika pārsvaru pret Johannu Kontu.

Aļonai nepatīkams arī 3. seta pirmais geims, kad pēc kārtējām trim kļūdām - vienu ar otro servi un divām ar "forehand" - viņa uzdāvināja Sasnovičai breikbumbu. Tā atspēlēta ar šodien lielajos punktos uzticamo sitienu - "backhand" pa līniju. Ar spēcīgiem "forehand" uzbrukumiem no gala līnijas diktējot spēli, Ostapenko otrajā geimā nobreikoja pretinieci un ieguva 2:0 pārsvaru.

Savas serves geimos arvien ļoti haotisks teniss, un Ostapenko trešajā geimā ar četrām kļūdām - diviem sitieniem tīklā un diviem autiem - palīdzēja Sasnovičai atspēlēties. Uzņemšanā tādu problēmu nebija, un Ostapenko ar četriem jaudīgiem uzbrukumiem nokārtoja vieglu "sauso" breiku, divus geimus vēlāk Sasnovičai viņas serves geimā ar neatlaidīgiem uzbrukumiem ļāva uzvarēt tikai vienā izspēlē un bija vadībā ar 5:1.

Maču ar pirmo mēģinājumu izservēt neizdevās. Aļonai pēc dubultkļūdas 15:40 deficīts. Pirmo breikbumbu viņa atspēlēja, bet otro novērst nespēja, pēc Sasnovičas "slaisa" iesitot tīklā no neliela attāluma. Otro reizi servējot par uzvaru mačā, Ostapenko ātri ieguva trīs mačbumbas - 5:3, 40:0. Aļona trīs reizes pēc kārtas iesita tīklā. Spēcīga pirmā serve un pēc tam viegli pabeigta izspēle pie tīkla deva ceturto mačbumbu. Tūlīt vēl viena laba pirmā serve, un Sasnoviča bumbiņu pēc tas pa diagonāli raidīja autā.

Iekļūšana 2. kārtā Ostapenko ir atkārtots labākais rezultāts Vimbldonā, kur viņa vienu uzvaru guva arī savā debijā 2015. gadā, kad toreiz Vimbldonā spēlēja ar "wild card", to nopelnot ar uzvaru iepriekšējā sezonā junioru turnīrā. Pirmās barjeras pārvarēšana šogad dod 70 punktus un 57 000 mārciņu prēmiju.

Aļona nākamajā mačā trešdien sacentīsies ar savu vienaudzi Fransuāzu Abandā no Kanādas. Viņa šobrīd rangā atrodas 142. vietā (rekords - 139. vieta) un turnīru sāka kvalifikācijā. Ostapenko ar Abandā divreiz sacentās junioru turnīros, abas reizes viņai zaudējot - 2012. gadā ar 1:6, 6:1, 1:6 uz "hard" seguma Kanādā un 2014. gadā ar 6:7(5), 4:6 uz "French Open" māla.

Svarīgākais