Brieža konkurentu loku papildina Ukrainas boksa zvaigzne Usiks

© AFP/Scanpix

Pasaules boksa Supersērijas (WBSS) dalībnieku loku pirmā smaga svara kategorijā papildinājis Ukrainas sportists Oleksandrs Usiks, olimpiskais čempions un WBO čempiona jostas īpašnieks. Līdz ar to oficiāli aizpildītas sešas no astoņām vietām un Usiks kļuvis par vienu no potenciālajiem Maira Brieža pretiniekiem cīņā par Muhameda Ali vārdā nosaukto trofeju.

“WBSS ir ļoti priecīga paziņot, ka Muhameda Ali vārdā nosauktā turnīra pirmajā izcīņā piedalīsies VISU četru lielo boksa organizāciju pirmā smagā svara čempioni,” vēstīts WBSS paziņojumā. “Oleksandrs Usiks, WBO čempions (12-0, 10KO), ir oficiāli pievienojies Supersērijai, kura revolucionārā izslēgšanas spēļu formātā sacentīsies ar vēl ne reizi nezaudējušajiem citu organizāciju čempioniem - Junieru Dortikosu (WBA čempions), Mairi Briedi (WBC čempions) un Muratu Gasijevu (IBF).”

“Man ļoti patīk šī turnīra ideja un formāts,” citēts Usiks pēc viņa pievienošanās turnīram. “Jau iepriekš biju sapņojis par iespēju visu organizāciju čempionus salikt kopā, lai visi varētu redzēt, kurš ir spēcīgākais un kurš kļūs par svara kategorijas neapšaubīto čempionu. Gaidu brīdi, kad iegūšu vēl trīs čempiona jostas un pašā dižākā boksera Muhameda Ali vārdā nosaukto balvu.”

30 gadus vecais Usiks Londonā kļuva par olimpisko čempionu, viņš arī Eiropas un pasaules čempions boksā. Pēc olimpiādes viņš pievērsās profesionālajam boksam, noslēdzot līgumu ar brāļu Kļičko promouteru kompāniju. Usiks profesionālajā boksā nav cietis vēl nevienu zaudējumu un tikai divas cīņas nav pabeidzis ar nokautu. Par WBO čempionu viņš kļuva pirms gada septembrī, pēc punktiem pārspējot Glovacki.

Kopā ar četriem jau pieminētajiem čempioniem Supersērijā dalību apstiprinājuši arī bijušie čempioni Marko Huks un Kšištofs Vlodarčiks, kuri joprojām kotējas boksa elitē. Iepriekš ESPN ziņoja, ka sērijas organizatori principiālu vienošanos panākuši arī ar Kšištofu Glovacki, tiesa, viņa pievienošanās oficiāli vēl nav izziņota. Ja Glovackis pievienosies, tad brīva paliks vairs tikai viena vieta.

Sacensību formāts tika izziņots jau iepriekš - pēc visu astoņu dalībnieku paziņošanas tiks izsēti četri bokseri, kuri savā starpā ceturdaļfinālā nevarēs tikties, un astotajā jūlijā Monako tiks veikta pāru izloze. Septembrī notiks ceturtdaļfināli, pusfināli paredzēti nākamā gada janvārī, bet fināls - maijā. Tāda pati sistēma arī smagsvariem.

”Šis ir vēsturisks brīdis,” pēc Usika pievienošanās paziņojis Robert Dalmiljo, organizējošās komitejas priekšsēdētājs. “Nekad vēl nevienā boksa turnīrā nav sapulcēts tiks spēcīgs dalībnieku sastāvs kā Supersērijā. Lai kurš uzvarētu cīņā, kurā piedalās četri pašreizējie čempioni, divi bijušie un divi, kurus drīzumā paziņosim, nebūs šaubu, ka viņš ir šīs svara kategorijas karalis.”

ESPN neoficiālais pirmā smaga svara kategorijas rangs, 28. jūnijs

V. Sportists Valsts Rekords Dalība Supersērijā
1. Oleksandrs Usiks Ukraina 12-0
2. Murats Gasijevs Krievija 24-0
3. Deniss Ļebedevs Krievija 29-3 -
4. Kšištofs Glovackis Polija 27-1 ?
5. Mairis Briedis Latvija 22-0
6. Tonijs Beljū Lielbritānija 29-2-1 -
7. Marko Huks Vācija 40-4-1
8. Kšištofs Vlodarčiks Polija 53-3-1
9. Firats Arslans Vācija 39-8-2 -
10. Juniers Dortikoss Kuba 21-0

Svarīgākais