Federers pirmoreiz Melburnā pieveic Nadalu un izcīna 18. "Grand Slam" titulu

© scanpix

Rodžers Federers un Rafaels Nadals svētdien Melburnā atkārtoja 2009. gada finālā redzēto un nospēlēja piecu setu maču, kurā šoreiz pārāks bija Šveices tenisists – 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3. Federers pēdējā setā bija iedzinējos ar 1:3, uzvarot piecos geimos pēc kārtas. Federeram piektais "Australian Open" un 18. "Grand Slam" tituls.

Visa abu tenisa milžu sāncensības vēsture spilgti bija redzama jau mača otrajā geimā, kad Nadals pirmajā izspēlē sistemātiski ar "forehand" spēlēja uz Federera "backhand", garā izspēlē piespiežot Rodžeru iesist tīklā. Kamēr seta sākumā Federeram sitiens no neērtās puses nebija liels palīgs, otrajā pusē tieši "backhand" palīdzēja noorganizēt breiku.

Pirmajos sešos geimos breika iespēju nebija, turklāt komfortablāka servēšana bija spānim, kuram divi "sausie" geimi, kamēr ar labāku servi apveltītajam Šveices tenisistam tikai viens. Federers septītajā geimā izcēlās ar mača pirmo breiku. Rodžers trīs no četriem punktiem ieguva tieši ar "backhand" uzbrukumiem, ar to agresīvi spēlējot gan serves uzņemšanā, gan izspēlēs. Federers breiku nostiprināja ar "sauso" geimu, tobrīd uzvarot jau 11. punktu pēc kārtas ar savu servi. Iespēju atspēlēties Nadalam šajā setā nebija.

Iepriekšējā setā iespējas nesaņemot, Nadals 2. setā breikoja jau otrajā geimā. Federers divreiz iekrita uz Rafas apvedošajiem sitieniem. Pēc pirmā viņam breikbumbu izdevās atspēlēt, spēcīgi uzsitot labajā stūrī ar "forehand", bet otro breikbumbu Nadals realizēja, izmantojot to taktiku, kas viņam devusi lielus panākums pret Federeru. Nadals ar "forehand" uzbruka Federera "backhand", sagaidot šveicieša sitienu tīklā.

Federers pavirši nospēlēja arī ceturtajā geimā. Tas sākts ar divām kļūdām, Nadals pēc tam ar fantastisku apvedošo sitienu, atsita bumbiņu pēc pretinieka pirmās serves, iegūstot trīs breikbumbas un izmantoja pēdējo iespēju, kad Federeram diagonālais "forehand" auts. Esot iedzinējos ar 0:4, Federers sasparojās un ar agresīvu uzbrukumu sēriju vienu breiku uzreiz atspēlēja, bet otro atgūt nebija lemts, jo Nadals seta izskaņā servēja droši, šajā setā revanšējoties ar 6:3.

Zinot psiholoģisko faktoru abu savstarpējo dueļu vēsturē, Federeram 3. sets un arī fināls varēja beigties jau pirmajā geimā. Rodžers no 40:0 ar kļūdām deva Nadalam trīs breikbumbas. Un visas atspēlēja ar eisiem! Ļoti svarīgā izglābšanās viņam ļāva atbrīvoties un šajā setā nospēlēt fantastiski uzbrukumā. Nadals vienīgajā uzvarētajā geimā (pie rezultāta 0:3) astoņu minūšu ilgā cīņā atspēlēja trīs breikbumbas. Federers otro breiku noformēja ar fantastisku diagonālo "backhand", uzbrūkot Nadala pirmajam servei. Servējot par graujošo 6:1 uzvaru setā, Federers pēdējā geimā brīžiem nospēlēja pavirši, tomēr servi nezaudēja, atspēlējot divas breikbumbas.

Arī 4. setā agrs breiks to ieguvušajam tenisistam ļāva uzvarēt setā. Federers ceturtajā geimā vairākās izspēlēs palika bez pirmās serves un "forehand" palīdzības. Divas kļūdas no šīs puses viņam deva 0:30 deficītu, kas pēc nākamā punkta - Nadala "forehand" pa līniju - pārvarētās trīs breikbumbās. Federers atspēlēja tikai pirmo, bet otrās izspēlē vienkāršā situācijā kļūdījās ar "volley", kas viņam bija trešā nepiespiestā kļūda geimā. Tikmēr Nadals spēlēja tīrāk un nākamo geimu, kurā nostiprināja breiku (4:1), pabeidza ar satriecošu diagonālo skvoša sitienu no aizsardzības pozīcijas, esot "izstumts" ārā no laukuma. Federers sestajā geimā ar eisu atspēlēja breikbumbu, izvairoties no vēl lielāka deficīta, bet uzņemšanā viņam variantu nebija, kas nozīmēja gatavošanos 5. setam.

Abiem finālistiem tas bija trešais piecu setu mačs turnīrā. Federers pirmoreiz tik daudz piecu setu maču vienā "Grand Slam" turnīrā, bet Nadalam trīs bija arī 2007. gadā Vimbldonā. Tāpat kā pusfinālā pret Stenu Vavrinku, Federers arī šoreiz pirms 5. seta kortu uz vairākām minūtēm pameta medicīnas pārtraukuma dēļ. Pēc mača pret Vavrinku viņš atzina, ka tas bija gan taktisku apsvērumu, gan arī kājas savainojuma dēļ.

Šoreiz pauze nospēlēja negatīvu lomu, jo Federers jau pirmajā geimā tika nobreikots. Nadals ar neatvairāmu "forehand" sitienu pa līniju nopelnīja divas breikbumbas. Federers pirmo atspēlēja ar "forehand" sitienu stūrī garā izspēlē, bet nākamais punkts un arī geims tika spānim, kad Federers ar "forehand" izsita labajā autā.

Otrajā geimā 15:40 deficīts bija Nadalam, kuram šajā geimā izdevās atspēlēt kopumā trīs breikbumbas. Pirmo Federers izniekoja, iesitot tīklā, bet pārējās divas Rafa pats atspēlēja, divreiz neatvairāmi uzsitot ar "forehand". Nadals dominēja ar spēka tenisu un ieguva 2:0 pārsvaru. Rafa ar "forehand" vienu breikbumbu atspēlēja arī ceturtajā geimā un vēl vienu sestajā geimā. Federers ar diagonālo "backhand" uzbrukumu ieguva otro iespēju šajā geimā, un šoreiz Nadals kļūdījās ar "forehand", bumbiņu raidot autā - 3:3.

Vēl nesen esot vadībā ar 3:1, Nadalam šajā finālā nebija lemts uzvarēt vairs nevienā geimā. Viņš astotajā geimā izrāpās no 0:40 bedres. Federers ar fenomenālu "forehand" sitienu pa līniju 26 sitienu garā izspēlē (garākā šajā mačā) ieguva ceturto breikbumbu. Nadals atspēlēja arī to, bet tūlīt ar piekto galā netika. Federers lieliski ar "backhand" pa diagonāli atsita spāņa servi, piespiežot Nadalu kļūdīties. Federeram 5:3 vadība un jāservē par titulu. Rodžeram pēdējā geimā lielas problēmas, tomēr izdevās uzvarēt no 15:40 (eiss un "forehand" palīdzēja atspēlēt divas breikbumbas) un punktu pielikt ar otro mačbumbu, kad viņa pa diagonāli sistā bumbiņa no ārpus skāra sānu līniju.

Sports

Latvijas Televīzija (LTV) kā Eiropas Raidorganizāciju apvienības dalīborganizācija ieguvusi tiesības no 2025.gada novembra līdz 2029.gadam pārraidīt Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) nozīmīgākos basketbola turnīrus, tai skaitā arī visas Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlašu spēles, aģentūru LETA informēja LTV.

Svarīgākais