Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Ziemeļamerikas jaunieši mēģinās dzēst Krievijas pusfināla cerības

© SCANPIX

Pasaules kausā hokejā šodien punkti nepieciešami Čehijas un Krievijas komandām. Čehi 22:00 spēkosies pret Eiropas izlasi, bet Krievija 3:00 naktī mēģinās apspēlēt Ziemeļamerikas U23 apvienoto izlasi. Zaudējumu gadījumā Čehija un Krievija praktiski dzēsīs savas iespējas turpināt cīņu par medaļām.

Krievijas hokeja izlase ar Oļegu Znaroku un Hariju Vītoliņu treneru kolektīvā uz Toronto notiekošo Pasaules kausu ieradās ar cerībām apturēt favorīti Kanādu, taču pirmais mačs pret Zviedriju (sīvs zaudējums pamatlaikā) lika sākt domāt citā virzienā. Proti, šodien jau nepieciešama izvairīšanās no priekšlaicīgas izstāšanās, turklāt pretim stāsies izlase, kas savā pirmajā mačā parādīja ļoti spēcīgu sniegumu.

Ziemeļamerikas U23 izlase, kas sastādīta no ASV un Kanādas labākajiem jaunajiem hokejistiem, ar 4:1 sasita Somiju, turklāt mača gaitā dominēja un vienīgos vārtus ielaida pašās beigās, kad uzvarētājs jau bija vairāk vai mazāk skaidrs. Ja Krievijai šo daudzsološo izlasi neizdosies pieveikt, jau rīt Zviedrija mačā pret Somiju varēs parūpēties, ka Krievijai zūd teorētiskas izredzes uz pusfinālu. Un pat ja zviedri rīt neuzvar, ar diviem zaudējumiem pusfinālā tikt var tikai ar krietnas veiksmes palīdzību.

Līdz ar to Krievija šodienas maču nedrīkst nenovērtēt. Znaroks pēc spēles pret Zviedriju norādīja, ka viņa vadītā izlase nav pratusi izmantot vārtsarga Henrika Lundkvista nespēlēšanu un izdarījusi pārāk maz metienu pa vārtiem: „Kāpēc nemetām vairāk? Jo gribējās spēlēt skaistu krievu hokeju, spēlēt par prieku skatītājiem. Diemžēl šāds hokejs nedeva rezultātu.” Znaroks arī teica, ka vēl nav izlēmis, kurš vārtsargs spēlēs pret ziemeļamerikāņiem. Sergejs Bobrovskis norādīja, ka gatavosies iziešanai laukumā, bet Znaroka rīcībā ir arī Semjons Varlamovs un Andrejs Vasiļevskis.

Krievijas izlase tiksies pret tādiem spēlētājiem kā Konors Makdeivids, Ostons Metjūzs un Džeks Aikels, un Makdeivids izteicās, ka šodienas maču varēs izmantot kā papildus pārbaudi viņa izlases spēkam: „Pret Somiju nospēlējam ļoti labi, bet Krievija ir nedaudz citāda komanda. Viņi spēlē paši, nevis gaida kļūdas, krievi ir ļoti tehniski hokejisti. Šīs būs kārtīgs tests mūsu aizsardzībai. Krievija ir hokeja gigants, viņiem ir puiši, kad pieder pie labākajiem pasaulē.”

„Šobrīd mums ir komanda, lai gan sākumā bija vienkārši spēlētāju grupa,” vērtēja Ziemeļamerikas U23 treneris Tods Maklelans. „Piekrītu, ka šī izlase varētu būt spēcīgāka par 20 no 30 NHL klubiem, taču tad būtu nepieciešamas maiņas, jo daži spēlētāji vienkārši spēlētu pārāk maz. Konoram Makdeividam 14 minūšu spēles laiks klubā būtu par maz. Spēle pret Krieviju? Cīnīsies līdz pēdējam. Mums tā būs tikšanās, kurā uzvara nepieciešama par katru cenu. Jāspēlē ar tādu pašu iedvesmu un pieeju spēlei kā iepriekš.”

Līdzīgā situācija kā Krievija nonākusi arī Čehija, taču atšķirība tāda, ka čehiem pusfināls nemaz netika paredzēts un vēl jo mazāk tiek paredzēts pēc sagrāves pret Kanādu (0:6). Šovakar viņus sagaida tikšanās ar Eiropas izlasi, kas var praktiski nodrošināt vietu pusfinālā.

No astoņu Eiropas valstu hokejistiem sastādītā Eiropas izlase pirms divām dienām sakāva pārsteidzoši nevarīgo ASV izlasi ar 3:0. Komandas treneris Ralfs Krīgers gan aicināja būt piesardzīgiem un atgādināja, ka arī čehiem šī ir būt vai nebūt spēle, kurā viņi cīnīsies līdz pēdējam. Čehiem gan varētu nākties iztikt bez aizsargam Radeka Faksas, kurš pret Kanādu nospēlēja tikai vienu periodu, tāpat tiekot apsvērta vārtsargu maiņa, Mihala Noivirta vietā vārtu drošību uzticot Petram Mrāzekam.