Rosbergs uzvar Singapūrā un atgūst vadību F1 kopvērtējumā

© SCANPIX

Aizvadot 200. sacīkstes F1 karjerā, par Singapūras "Grand Prix" izcīņas uzvarētāju svētdien kļuva "Mercedes" pilots Niko Rosbergs, kurš līdz ar to atguvis vadību sezonas kopvērtējumā. Uz pjedestāla kāpa arī Daniels Rikjardo un līdzšinējais pasaules čempionāta līderis Lūiss Hamiltons, kurš šobrīd nokļuvis astoņus punktus aiz komandas biedra Rosberga.

Vienīgais būtiskais incidents sacensībās notika startā, kad notika drūzma aiz lēni startējušā Maksa Verstapena un rezultātā starp viņam aizmugurē braucošajām "Toro Rosso" formulām tika iespiests Niko Hilkenbergs, vācietim piedzīvojot iespaidīgu avāriju. Tikmēr Rosbergs noturēja pirmo pozīciju, "Red Bull" pilots Rikjardo saglabāja otro vietu, bet pirmajā līkumā aiz viņiem iekārtojās Hamiltons un Kimi Raikonens no "Ferrari".

Cīņa gan ilga vien dažus līkumus, jo pēc "Force India" komandas pilota Hilkenberga avārijas trasē tika sūtīta drošības mašīna. Ļoti ātri trases personālam izdevās sakopt negadījuma vietu un sacensības varēja atsākties jau otrajā aplī.

Vadošie piloti turpinājumā attālinājās viens no otra, bet pirmais četrinieks pitstopus veica laika posmā starp 15. un 17. apli. Pozīciju izkārtojumā izmaiņas nenotika.

Sākotnēji tika ziņots, ka problēmas ar bremzēm varētu būt līderim Rosbergam, bet vēlāk šāda informācija tika saņemta par trešajā pozīcijā braucošo Hamiltonu. Raikonens viņam kādu laiku tuvojās un 30. aplī sagaidīja brīdi, kad Hamiltons nobloķēja riteņus, zaudējot ātrumu un vienā no līkumiem tika 2015. gada pasaules čempionam priekšā.

Otros boksu apmeklējumus līderi sāka 33. aplī, taču arī šo pitstopu laikā nekādas izmaiņas vai negaidīti pavērsieni nenotika.

Trešo pitstopu sēriju 46. aplī aizsāka Hamiltons, bet jau apli vēlāk jaunas riepas mainīt devās Raikonens. Atgriežoties trasē, Hamiltons nokļuva viņam priekšā, atgūstot trešo pozīciju. Tikmēr Rosberga pārsvars pār Rikjardo, lai gan nebija grandiozs, tomēr gana pārliecinošs.

Arī Rikjardo iebrauca boksos, tiekot pie mīkstākā sastāva riepām, "Mercedes" mehāniķi jau bija gatavi apkalpot Rosbergu, tomēr tad tika pieņemts lēmums trešo boksu apmeklējumu neveikt. Rikjardo tobrīd bija kļuvis ievērojami ātrāks par līderi, kurš aizvien brauca ar cietāka sastāva riepām, tādēļ tobrīd kļuva skaidrs, ka cīņa par uzvaru nav beigusies.

Dažus apļus Rikjardo veica par trīs sekundes ātrāk par Rosbergu, un septiņus apļus pirms finiša starp vadošajiem pilotiem jau bija mazāk par desmit sekundēm. Pēdējā aplī Rikjardo beidzot noķēra Rosbergu, taču laika, lai mēģinātu apdzīt konkurentu, nepietika, kā rezultātā Rosbergs spēja uzvarēt, kamēr Rikjardo finišēja uzreiz aiz viņa.

Tikmēr Raikonens samērā netālu sekoja Hamiltonam, taču cīņa viņu starpā izpalika. Hamiltons finišēja trešais, bet Raikonens ierindojās ceturtajā vietā.

Labs kāpums no pēdējās pozīcijas uz piekto padevās Sebastianam Fetelam. "Ferrari" pilotam kvalifikācijā salūza piekares stabilizators un nācās palikt pēdējā vietā. Boksu apmeklējumus ik reizi veicis vēlāk par līderiem, viņš spēja iegūt visai daudzas pozīcijas, finišējot piektajā vietā.

Savā starpā sadalot sesto līdz desmito vietu, pirmo desmitnieku noslēdza Makss Verstapens ("Red Bull"), Fernando Alonso ("McLaren"), kurš pēc starta bija pacēlies uz piekto vietu, Serhio Peress ("Force India"), kurš pēc soda saņemšanas startēja no 18. vietas, kā arī Daņils Kvjats ("Toro Rosso") un Kevins Magnusens ("Renault").

F1 pasaules čempionāta 16. posms norisināsies pēc divām nedēļām, 2. oktobrī Malaizijā, Sepangas trasē.