Sevastovas jaunais rekords WTA rangā – 32. vieta

© Scanpix

Noslēdzoties "US Open" turnīram, notikušas vairākas būtiskas izmaiņas WTA rangā. Par līderi pirmdien, 12. septembrī, pirmoreiz kļuva Andželike Kerbere. Jauns rekords arī Anastasijai Sevastovai, kurai 32. vieta un atgūts Latvijas pirmās raketes gods.

Sevastovai jauns rekords un Latvijas pirmās raketes gods

Anastasija Sevastova nospēlēja lielisku turnīru Ņujorkā, sasniedzot karjeras pirmo "Grand Slam" ceturtdaļfinālu. Tā rezultātā notika liels kāpums, no 48. vietas paceļoties uz 32. pozīciju, kas viņai ir jauns rekords. Sevastovas iepriekšējais rekords bija 36. vieta, līdz tai tiekot 2011. gada janvārī. Arī toreiz rekords tika sasniegts pēc produktīva "Grand Slam" turnīra (4. kārta Austrālijā).

Sevastovai jaunais rekords ļāva pirmoreiz kopš karjeras atsākšanas tikt Latvijas pirmās raketes godā. To sekmēja gan pašas labie rezultāti, gan Aļonas Ostapenko nestabilā spēle un punktu zaudēšana. Ostapenko šogad Ņujorkā izstājās jau 1. kārtā, neaizstāvot pirms gada ar 2. kārtas sasniegšanu nopelnītos 110 punktus. Šonedēļ tikai četru vietu kritiens, noslēdzot Top 40, bet nākamajā nedēļā to nāksies pamest, jo Ostapenko dzēsīsies 180 punkti, kas tika iegūti ar tikšanu līdz Kvebekas finālam.

Abas Latvijas pirmā simtnieka tenisistes šonedēļ nespēlēs, atsaucot dalību no Tokijas "International" sērijas turnīra. No mūsējiem šonedēļ otrā līmeņa turnīros startē Diāna Marcinkeviča, kurai kvalifikācija ITF 100 000 sacensībās Francijā, un Miķelis Lībietis, kurš beidzot nobriedis izmēģināt spēkus "Challenger" līmenī un spēlēs Kerī (Ziemeļkarolīna). Lībietis kā pēdējais iekļuva pamatturnīrā, kur gan viņam nepaveicās ar izlozi, 1. kārtā dabūjot turnīra pirmo numuru Denisu Novikovu. Mačs šovakar, cīņai sākoties ne agrāk par plkst. 20:30.

Kerbere oficiāli kļūst par ranga līderi

"US Open" uzvarējusī Andželike Kerbere izmantoja vasaras otro iespēju kļūt par ranga līderi. Zaudējums augustā Sinsinati finālā viņai lika gaidīt dažas nedēļas, un, lai tagad tiktu virsotnē, pietika ar tikšanu līdz "US Open" pusfinālam, jo līdzšinējā pasaules pirmā rakete Serēna Viljamsa zaudēja pusfinālā. Viņai bija jātiek vismaz līdz finālam, jo jāaizstāv vairāk punktu no pagājušā gada.

Viljamsa bez pārtraukumiem ranga 1. vietā atradās kopš 2013. gada 18. februāra. 186 nedēļas pēc kārtas 1. vietā ir atkārtots Štefijas Grāfas rekords. Viljamsai kopumā arī 309 nedēļas reitinga augšgalā, un tas ir trešais labākais rādītājs vēsturē aiz Grāfas (377) un Martinas Navratilovas (332). Viljamsa pērn sezonu beidza ar izstāšanos "US Open" pusfinālā, tāpēc šogad viņai sezonas pēdējos divos mēnešos punkti nav jāaizstāv, dodot labas iespējas atgūt zaudēto 1. vietu.

Kerbere šodien oficiāli kļuva par 22. tenisisti ar vismaz vienu nedēļu ranga 1. vietā. Vācijas sportiste ir vecākā ranga 1. vietas debitante, tur nokļūstot 28 gadu un 238 dienu vecumā. Iepriekšējais rekords piederēja Dženiferai Kapriati, kad viņa 1. vietu 2001. gada oktobrī sasniedza 25 gadu un 200 dienu vecumā.

Šodien publicētā ranga pirmajā desmitniekā jauns rekords arī sestdien "US Open" finālu zaudējušajai Karolīnai Pliškovai, kura pacēlās uz 6. vietu. Viņas iepriekšējais labākais sasniegums bija 7. vieta pagājušā gada augustā.

Svarīgākais