Viljamsa Pliškovai zaudē "US Open" pusfinālu

© SCANPIX

Lieliska servēšana mačā pret blāvi spēlējušo Serēnu Viljamsu ļāva Karolīnai Pliškovai sasniegt karjeras pirmo "Grand Slam" finālu. 2:6, 6:76(5) zaudējums Viljamsai liks pirmdien pamest ranga 1. vietu. Tajā nokļūs Vācijas tenisiste Andželike Kerbere, kura otrajā pusfinālā ar 6:4, 6:3 pieveica Karolīnu Vozņacki.

Serēna Viljamsa jau mača trešajā geimā zaudēja servi, pieļaujot vairākas kļūdas pēc asiem Karolīnas Pliškovasuzbrukumiem. Kamēr čehiete savas serves geimos spēlēja ļoti labi, Viljamsa turpināja mocīties un septītajā geimā ar četrām kļūdām uzdāvināja Karolīnai otro breiku.

Viljamsa, kura izskatījās neriktīgi, sniegumu līdz šajā mačā nepieciešamajam līmenim uzlabot nespēja. Pēc diviem sitieniem tīklā 2. seta pirmajā geimā ar labu pirmo servi izdevās atspēlēt breikbumbu. Pliškova breiku noorganizēja piektajā geimā, kurā Viljamsai vēl trīs kļūdas, bet breikbumbas izspēlē teicami nospēlēja Pliškova, ar spēcīgu sitienu pa līniju piespiežot Viljamsu izsist autā.

Izvirzījusies vadībā ar setu un breiku (6:2, 3:2), Pliškova pārsvaru uzreiz zaudēja. Sestais geims sākās ar neveiksmīgu izgājienu pie tīkla, un Viljamsa viņu sodīja ar apvedošo sitienu. Pliškovai pēc tam dubultkļūda un divi "forehand" auti, servi zaudējot "sausā". Līdz šim geimam Viljamsai nebija nevienas breikbumbas.

Seta uzvarētāja tika noskaidrota taibreikā, kas sākās ar Viljamsas "backhand" kļūdu. Pliškova pēc tam paņēma divus punktus ar servi un bija vadībā ar 3:0. Pliškova minibreiku zaudēja sestā punkta izspēlē, kad viņai dubultkļūda - 3:3. Lieliska aizsardzība Viljamsai palīdzēja uzvarēt nākamajā izspēlē un tagad pašai būt vadībā ar minibreiku. Viljamsai dubultkļūda. Un tā viņai nebija pēdējā šajā mačā. Vēl viena bija pie rezultāta 5:6, kad ar neprecīzu otro servi tika pielikts punkts neizteiksmīgajai cīņai. Abām tenisistēm šajā mačā regulāri bija divas pirmās serves.

Lai arī Pliškovai bija vienāds eisu un dubultkļūdu skaits (septiņi), ar pirmo servi viņa paveica pietiekami lielu darbu, lai uzvarētu - Karolīnai pirmās serves punktos 31/37. Abas tenisistes finišēja ar negatīvu tīri uzvarēto izspēļu un nepiespiesto kļūdu attiecību. Pliškovai 19-25, bet Viljamsai vēl sliktāks 20-31.

Pliškova pirms "US Open" bija vienīgā Top 20 spēlētāja, kura "Grand Slam" turnīros nebija tikusi tālāk par 3. kārtu. Tagad viņai būs pirmais fināls. Karolīna bez zaudējumiem cīnās jau 11 mačus pēc kārtas, šai sērijai sākoties Sinsinati "Premier 5" turnīrā. Pliškova ir pirmā čehiete "US Open" finālā kopš 1993. gada, kad Helēna Sukova zaudēja Štefijai Grāfai.

Uzvara pār Viljamsu viņai ir karjeras lielākais panākums, pirmoreiz uzvarot ranga līderi. Pliškova tikai vienreiz iepriekš bija sacentusies ar ranga 1. vietā esošu spēlētāju, 2014. gada vasarā Viljamsai ar 5:7, 2:6 zaudējot Stenfordā.

Pliškova "US Open" 4. kārtā ar rezultātu 4:6, 6:4, 7:6(3) pieveica Serēnas māsu Venusu, tajā mačā esot iedzinējos ar setu un breiku, kā arī pēdējā setā atspēlējot mačbumbu. Pliškova 8. septembra vakarā Ņujorkā kļuva par tikai astoto tenisisti (un ceturto "Grand Slam" līmenī), kurai vienā turnīrā izdevies uzvarēt abas māsas Viljamsas.

Svarīgākais