Latvija izmoka uzvaru Andorā

© LFF

Šovakar 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu sāka Latvijas izlase, kas izcīnīja smagu uzvaru 1:0 pret pastarīti Andoru. Vienīgie vārti Valērija Šabalas kontā.

Latvijas izlase spēli sāka ar taktisko zīmējumu 4-3-3. Valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars šovakar pieteikumā neiekļāva Artjomu Rudņevu, kuram savainojums. Smailes uzbrucēja pozīcijā tādējādi spēli sāka Valērijs Šabala, turklāt pamatsastāvā izgāja arī brāļi Jānis un Dāvis Ikaunieki. Salīdzinot ar iepriekšējo spēli pret Luksemburgu (3:1), rezervē tika atstāts arī Igors Tarasovs, kura vietu centra aizsarga postenī aizpildīja Vitālijs Jagodinskis.

Latvija spēles sākumā bumbu kontrolēja vairāk par saviem pretiniekiem un pacietīgi saspēlējās. Šāda tempa dēļ Andoras aizsargs Ludovics Klemente nospēlēja asi pret Vitāliju Maksimenko un izpelnījās dzelteno kartīti. Sekoja bīstams stūra sitiens pie Andoras vārtiem, taču bumba izlidoja cauri spēlētāju burzmai un atstāja laukuma robežas. Latvija mēģināja spēlēt kā pirmais numurs, taču mūsējiem tas uzskatāmi neizdevās. Sekoja haotiskas piespēles un trūka veiksmīgas savstarpējās sadarbības. Īsās piespēles aprāvās galvenokārt laukuma centra daļā, jo pēc tam sekoja tālas piespēles, kuras gandrīz vienmēr pārtvēra mājinieki.

Tikai spēles 33. minūtē Latvijai izveidojās pirmā reālā vārtu gūšanas epizodes, kad pēc centrējuma bumbu neaizsniedza Šabala un tā nonāca pie Dāvja Ikaunieka, kurš mēģināja iespēju robežās sist ar galvu, taču neuzsita pietiekami spēcīgi un bumbu fiksēja vārtsargs. Latvijas izlases futbolistiem un līdzjutējiem nācās smagi nopūsties puslaika izskaņā. Proti, Andora devās uzbrukumā, kad pēc centrējuma ar galvu uzsita Klemente, un bumbu trāpīja pa vārtu pārliktni! Ļoti nepatīkama epizode sevišķi tādēļ, ka mūsu centra aizsargi nospēlēja pavirši, nepiesedzot Klementi un ļaujot viņam izdarīt brīvu sitienu. Andorieši spēles izskaņā aktīvi presingoja un acīmredzami pietēloja pārkāpumus, taču 45 minūtes noslēdzās 0:0. Blāvs pirmais puslaiks.

Otro puslaiku mūsējie iesāka pozitīvi. Pēc kārtējās tālās piespēles divcīņu ar pretinieku centra aizsargu uzvarēja Šabala, kurš, izmantodams vārtsarga kļūdu, bumbu vārtos raidīja ar galvu - 0:1. Vārtsargs Pols šajā epizodē izgāja pārāk tālu, atstājot vārtus tukšos. Andoras futbolisti turpināja simulēt un pat dzelteno kartīti par to nopelnīja 18 gadīgais Kristians Martiness. Pēc brīža savā pirmajā oficiālajā izlases mačā laukumā devās naturalizētais argentīnietis Kristians Torress, kurš nomainīja Dāvi Ikaunieku. Andora atbildēja ar dažiem uzbrukumiem, neļaujot mūsējiem iemigt, taču neko ievērības cienīgu neizveidoja.

Latvijas izlase bija izdarījusi visas trīs maiņas, taču demonstrētais sniegums īpaši neuzlabojās. Tieši pretēji - laikam ritot uz beigām, bija izlīdzinājies bumbas kontroles procents. Mūsējie nespēja atrast savu spēli un turpināja mocīties pret pastarīti Andoru, kas nav spējusi uzvarēt jau 54 Eiropas un pasaules čempionātu kvalifikācijas cikla mačos. Līdzīgi kā andorieši, bezkaunīgi pēc neliela pieskāriena nokrita arī no maiņas nākušais Artūrs Karašausks, demonstrējot ne to labāko piemēru. Andora tika pie brīvsitiena izspēles un spēlē aktīvāk iesaistījās arī Andris Vaņins, sitot bumbu prom no sava soda laukuma ar dūrēm. Latvija arī turpinājumā neprata izveidot nevienu nopietnu uzbrukumu, taču Andora pēc stūra sitiena rezultātu gandrīz izlīdzināja, kad ar galvu ļoti bīstami gar pašu pārliktni sita Ildefons Lima. Andoras kapteinis vēl vienu reizi īsā laikā varēja izraut neizšķirtu, kad kritienā no tuvas distances uzsita pa vārtiem, taču Vaņins bija uzdevumu augstumos. Spēle noslēdzās 1:0, taču pēc šāda mača komandai būs nopietni jāapdomā, ko darīt tālāk.

Svarīgākais