Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Pahona BMX atkārto Štromberga panākumu, vīriem ātrākais Fīldss

© Scanpix

Nupat aizvadītas finālsacensības olimpiskajās BMX sacensībās. Par divkārtējo olimpisko čempioni sievietēm kļuva kolumbiete Mariana Pahona, savukārt skaistā cīņā vīriešu konkurencē uzvaru izcīnīja ASV pārstāvis Konors Fīldss.

Sievietes

Pusfināli

Pārliecinošu sniegumu turpināja demonstrēt izsēšanas braucienu pirmo divu vietu ieguvējas Mariana Pahona no Kolumbijas un austrāliete Kerolaina Bukenona, kuras abos pirmajos pusfinālu priekšbraucienos izcīnīja uzvaras.

Pirmo masu kritienu gaļas mašīnā, kā daži sportisti jau paspējuši nodēvēt trasi, nācās pieredzēt pirmā pusfināla otrajā priekšbraucienā, kad pēdējā virāžā izslīdēja venecuēlietes Hernandezas aizmugurējais rats, savā ceļā aizķerot vēl trīs sportistes. Arī otrajā priekšbraucienā kritiens - šoreiz pirmajā taisnē gaisā saķērās austrāliete Reinoldsa un brazīliete Karnavala.

Trešajā priekšbraucienā no pirmā pusfināla vietu finālā nodrošināja Pahona, Hernandeza, ASV pārstāve Alise Pousta, kā arī francūziete Manona Valentino, savukārt kritiens liedza to paveikt Simonei Kristensenai no Dānijas. Otrajā pusfinālā kritienu piedzīvoja Bukenona, kas liedza viņai iekļūt finālā un turpināt cīņu par medaļām. Pirmajām četrām finālistēm pievienojās Laura Smuldersa, Brūka Kreina, Elke Vanhūfa, kā arī 19 gadus vecā Jaroslava Bondarenko no Krievijas.

Fināls

Jau no paša starta vadībā izrāvās Mariana Pahona. Trases sākumā krita Valentino, savukārt par otro vietu cīnījās Pousta, Hernandeza un Smuldersa. Spraigā cīņā pēdējā virāžā krita Londonas spēļu bronzas laureāte Smuldersa, Līdz ar to sudrabu un bronzu sadalīja attiecīgi amerikāniete Alise Pousta un Venecuēlas pārstāve Stefānija Hernandeza.

Nekādus variantus konkurentēm neatstāja Pahona, kura, atkārtojot Māra Štromberga panākumu, kļuva par divkārtējo olimpisko čempioni. Jāatzīmē, ka piekto vietu izcīnīja krieviete Bondarenko, kura savulaik vairākkārt aizvadījusi treniņnometnes Valmieras BMX trasē.

Vieta Sportiste Valsts
1 Mariana Pahona Kolumbija
2 Alise Pousta ASV
3 Stefānija Hernandeza Kolumbija
4 Brūka Kreina ASV
5 Jaroslava Bondarenko Krievija
6 Elke Vanhūfa Beļģija
7 Laura Smuldersa Nīderlande
8 Manona Valentino Francija

Vīrieši

Pusfināli

Pirmā pusfināla pirmajā priekšbraucienā vadību uzņēmās jau vakar stabili un bezbailīgi braucošie Entonijs Dīns un Jelle van Gorkoms, kuri ieņēma pirmās divas vietas. Otrajā priekšbraucienā, pēc Štromberga un Dodē izstāšanās ceturtdaļfinālos, galvenā favorīta statusu apliecināja Sems Viloubijs, kurš finišēja pirmais, savukārt kritienu piedzīvoja vakardienas pārsteiguma autors Džefersons Milano no Venecuēlas.

Arī otrajā pirmā pusfināla priekšbraucienā uzvaru izcīnīja austrālietis Dīns, savukārt shēmošanu turpināja taktiski gudri braucošie kolumbieši Ramirezs un Okvendo, ieņemot attiecīgi 3. un 4. vietu. Otrajā priekšbraucienā vietu finālā jau priekšlaicīgi nodrošināja Londonas olimpiādes vicečempions Viloubijs, izcīnot pārliecinšu uzvaru.

Trešajā priekšbraucienā krita abi nešķiramie kolumbieši, tomēr vienam no viņiem - Karlosam Ramirezam tas neliedza iekļūt labāko astotniekā. Tāpat, finālistu pulkā tika austrālietis Dīns, ASV pārstāvis Nikolass Longs un Jelle van Gorkoms. Otrajā pusfinālā, uzvarējis visus pusfinālu priekšbraucienus, finālam kvalificējās Viloubijs, kā arī kanādietis Torijs Naihogs, Konors Fīldss no ASV un gados jaunais holandietis Niks Kimmans.

Fināls

Labs starts padevās līdz šim visus braucienus uzvarējušajam Viloubijam, taču pirmajā vietā pēc pirmās virāžas atradās Longs, kuram uz papēžiem mina tautietis Konors Fīldss. Otrajā virāžā krita otrs austrālietis Dīns, taču tikmēr līderpozīcijas pārņēma Fīldss.

Trešajā taisnē viss liecināja par amerikāņu dubultuzvaru, taču abiem pa vidu pēdējā virāžā iespraucās holandietis Van Gorkoms. Skaistu uzvaru izcīnīja Fīldss, kurš pēc brauciena izplūda prieka asarās. Otrais finišēja Van Gorkoms, bet trešo vietu finišā izcīnīja kolumbietis Ramirezs, kurš fotofinišā bez medaļas atstāja Nikolasu longu. Viloubijam tikmēr "tikai" sestā vieta.

Vieta Sportists Valsts
1 Konors Fīldss ASV
2 Jelle van Gorkoms Nīderlande
3 Karloss Ramirezs Kolumbija
4 Nikolass Longs ASV
5 Torijs Naihogs Kanāda
6 Sems Viloubijs Austrālija
7 Niks Kimmans Nīderlande
8 Entonijs Dīns Austrālija

Pēdējo OS laureāti BMX riteņbraukšanā, sievietēm

OS Zelts Sudrabs Bronza
2012 M. Pahona (Kolumbija) S. Volkera (Jaunzēlande) L. Smuldersa (Nīderlande)
2008 A. Šosona (Francija) L. le Korgilē (Francija) Dž. Kintnera (ASV)
2004 - - -

Pēdējo OS laureāti BMX riteņbraukšanā, vīriešiem

OS Zelts Sudrabs Bronza
2012 M. Štrombergs (Latvija) S. Viloubijs (Austrālija) K. Okvendo (Kolumbija)
2008 M. Štrombergs (Latvija) M. Dejs (ASV) D. Robinsons (ASV)
2004 - - -