Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Šķēpmetēja Palameika Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs izcīna desmito vietu

© Scanpix

Šodien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs vieglatlētikas stadionā risinājās šķēpmešanas fināls sievietēm. Latviete Madara Palameika, labākajā mēģinājumā aizmetot šķēpu 60.14 metrus tālu, ierindojās 10. vietā. Tikmēr negaidītu uzvaru ar rezultātu 66.18 metri izcīnīja Horvātijas šķēpmetēja Sara Kolaka.

29 gadus vecā Madara Palameika aizvakar kvalifikācijas pirmajā mēģinājumā aizmeta šķēpu 63.03m tālu, uzreiz nodrošinot dalību finālā. Pirms fināla bukmeikeri latvietei atvēlēja tikai 8.-10. vietu starp 12 finālistēm, bet cīņu par zeltu atvēlēja čehietei Barborai Špotākovai, baltkrievietei Tatjanai Hladovičai un polietei Marijai Andrejčikai, kura kvalifikācijā, uzlabojot personīgo rekordu par trim metriem, izdarīja tālāko metienu (67.11m). Finālā visas 12 dalībnieces veica pa trim metieniem, bet pēc tam astoņām labākajām bija tiesības izpildīt vēl pa trim mēģinājumiem.

Pirmajā mēģinājumā tikai viena sportiste, Sunete Viljena (DĀR), kurai 64.92m, raidīja šķēpu tālāk par aizvakar noteikto kvalifikācijas normu. Diemžēl Palameikai pirmais metiens netika ieskaitīts. Tas pats Madarai atkārtojās otrajā reizē, un atlika vairs tikai viens metiens, lai tiktu pie jebkāda rezultāta un, ļoti vēlams, iesprauktos labāko astotniekā. Kad visas bija veikušas otro piegājienu, Viljena joprojām ar to pašu rezultātu bija vadībā, bet 8. pozīcijā esošās Andrejčikas rezultāts tobrīd bija 61.92m.

Kad pienāca Palameikas trešais mēģinājums, bija skaidrs - vajag mest tālāk par 61.92m un ar to pietiks astotniekam, jo 8.-11. pozīcijā esošās šķēpmetējas savus trešos piegājienus tobrīd jau bija veikušas. Diemžēl latvietes raidītais šķēps lidoja 60.14m tālu un ar to bija nepietiekami. Palameikai noslēgumā 10. vieta, bet labākās astoņas turpināja sacensības, veicot vēl pa trim metieniem.

Ceturtajā metienu sērijā beidzot tika pārspēts Viljenas starta mēģinājumā iespētais. Pirms mēneša 21 gada vecumu sasniegusī horvātiete Sāra Kolaka aizlidināja šķēpu 66.18m tālu un no 6. pozīcijas pēkšņi izrāvās vadībā! Andrejčikai piektajā metienā izdevās izvirzīties bronzas pozīcija (64.78m), taču drīz vien polietei virtuālo goda pjedestālu nācās pamest, jo viņu par diviem centimetriem piektajā piegājienā pārspēja Špotākova (64.80m).



2.-7. pozīciju īpašnieces satilpa vienā metrā (64.04m-64.92m), un beigās notika izmisīga cīņa par rezultāta uzlabošanu, taču nevienai tas neizdevās - daļēji ietekmēja arī sākušais lietus. Tādējādi negaidītu zelta medaļu izcīnīja Kolaka, sudrabs Viljenai, bet bronza Špotākovai.