Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Jefimova: "Izveidojies stereotips, ka krievi lieto dopingu un dzer šņabi kopā ar alu"

© Scanpix

Dopinga lietošanā apsūdzētā krievu peldētāja Jūlija Jefimova, kurai startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs atļāva vien pēdējā brīdī, negrasās atgriezties dzimtenē un turpinās dzīvot Losandželosā.

100 metros brasā ar jaunu pasaules rekordu uzvarēja Lilija Kinga no Amerikas Savienotajām Valstīm, bet 0,57 sekundes no viņas atpalika un sudraba godalgu ieguva Jūlija Jefimova no Krievijas, kura apsūdzēta dopinga lietošanā un olimpiskajās spēlēs drīkstēja startēt tikai pēc uzvaras arbitrāžas tiesā.

"Esmu priecīga par to, ka zinu, ka esmu tīra un daru to, kas ir pareizi," preses konferencē sacīja Kinga, kurai blakus sēdēja Jefimova. Arī baseinā abas peldēja blakus, taču pēc finiša amerikāniete devās pie citām konkurentēm, nemaz nepaskatoties otrās vietas ieguvējas virzienā. "Protams, bija jūtams liels spiediens, jo pirms sacensībām teicu, ka ticu godīgam sportam."

"Pēdējās nedēļas esmu gulējusi pa trim četrām stundām naktī. Bieži vēlējos visu mest pie malas, apstāties. Tas bija neprāts. Taču draugi un vecāki palīdzēja. Teica, ka nedrīkstu pamest sapni. Esmu pārliecināta, ka bez viņu atbalsta man nebūtu medaļas," stāstīja Jefimova, kura Riodežaneiro tika pie diviem sudrabiem.

"Nezinu, kāpēc Kinga tā rīkojās un man veltīja tādus žestus. Iespējams, mediju radītā iespaida dēļ. Prese vienmēr grib pretiniekus. Viņiem tas ir interesanti, bet sportistiem - grūti. Maikla Felpsa, Kingas un citu teiktais palīdzēja man noskaņoties. Lilija vēl ir jauna un nezina, kā dzīvē mēdz gadīties, viņa nesaprot," turpināja Jefimova.

"Negribu ticēt, ka Krievijā ir valsts atbalstīta dopinga programma, jo personīgi zinu daudzus mūsējos atlētus. Pierādīt, ka krievi lieto dopingu, bet citiem viss ir kārtībā, liekas neloģiski. Jau no sākta gala tas viss izskatījies pēc politiska gājiena. Izveidojies stereotips, ka krievi lieto dopingu un dzer šņabi kopā ar alu," turpināja Jefimova.

Neskatoties uz visu teikto, krievu peldētāja tomēr negrasās atgriezties dzimtenē. "Jā, atgriezīšos Losandželosā. Dzīvot ASV ir vieglāk nekā Krievijā. ASV cilvēki smaida, iestājas cits par citu, ir komandas sajūta. Krievijā dzīve nav viegla. Amerika ir mani izmainījusi."