Latvijas U20 izlase uzvar Zviedriju un droši iesoļo 1/4finālā

© FIBA

Latvijas U20 vīriešu basketbola izlase pēc vakar piedzīvotā sāpīgā zaudējuma Ukrainai šodien Eiropas čempionāta astotdaļfinālā ar rezultātu 66:53 pieveica Zviedrijas vienaudžus, iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Latvijas U20 izlase grupu turnīrā aizvadīja trīs dažādas spēles, kuru liktenis izšķīrās pamatlaika pēdējās minūtēs vai pat pagarinājumā. Latvieši ar 68:70 piekāpās Serbijai, ar 78:71 pieveica Slovēniju, bet vakar izsēja 23 punktu pārsvaru un pagarinājumā atzina Ukrainas pārākumu ar 70:72, C grupā paliekot trešie. Tādējādi astotdaļfinālā vajadzēja spēkoties ar Zviedrijas vienaudžiem, kuri D grupā palika otrie, pieveicot Beļģiju un Itāliju, bet zaudējot Čehijai.

Spēli labi sāka Latvijas izlase, pēc Dāvja Gūtmaņa precīzā tālmetiena izvirzoties vadībā ar 5:0. Turpinājumā latvieši paļāvās uz brīviem tālmetieniem, bet tie nebija precīzi. Tikmēr zviedri sadeldēja deficītu līdz minimumam. Komandas cīnījās kā līdzīga ar līdzīgu, bet pēc vēl viena precīza Gūtmaņa tālmetiena Latvijas izlase atjaunoja četru punktu pārsvaru (10:6). Zviedri pamēģināja segt agresīvu zonas presingu, kas uzreiz beidzās ar pārtvertu bumbu, bet tikai vienu realizētu soda metienu. Ar otro piegājienu izdevās pārvarēt centra līniju, un Rihards Lomažs realizēja tālmetienu. Mazliet vairāk nekā divas minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām Lomažs vēl realizēja trīs punktu gājienu, dodot savai komandai jau komfortablu pārsvaru. Viņš turpināja terorizēt pretinieku aizsardzību ar caurgājieniem, kas Latvijai ļāva uzvarēt pirmās 10 minūtes ar rezultātu 17:9.

Otro ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu sāka Verners Kohs. Latvieši centās segt savus pretiniekus aktīvi, kas lika tiem izpildīt sarežģītus metienus. Ar tālmetienu atzīmējās arī Eduards Hāzners, dodot savai komandai 10 punktu pārsvaru - 23:13. Zviedri pieprasīja minūtes pārtraukumu, bet drīz pēc tam bija spiesti to darīt vēlreiz, jo rezultāta starpība sasniedza jau 15 punktus. Arī ceturtdaļas otrajā pusē latvieši spēja sev izkārtot brīvus tālmetienus, kurus arī izdevās realizēt. Tāpat pretiniekiem bija problēmas ar ciešās aizsardzības apspēlēšanu, kas vairumā gadījumu beidzās ar neprecīziem metieniem no distances. Latvijas izlase strauji tuvojās 20 punktu pārsvara atzīmei, kuru gan tā arī nesasniedza, jo tika pieļautas biežas, principā nepiespiestas kļūdas. Komandas devās atpūtā pie rezultāta 35:19.

Ko neizdevās paveikt pirmā puslaika pēdējās minūtēs, to izdevās otrā puslaika ievadā. Klāvs Čavars nerealizēja divus soda metienus, bet pēc tam ar ātru pāreju uzbrukumā 5:0 izrāvienu veica Artūrs Grīnbergs un Rihards Lomažs - 40:19. Abas komandas turpināja spēlēt aktīvi, bet jo īpaši zviedri, kuri pretiniekus pēc gūta groza sagaidīja pat trijatā, bet tas ļāva latviešiem ar vienu piespēli radīt izdevīgu ātrā uzbrukuma iespēju otrā laukuma galā, kas nereti tika izmantota. Tādējādi zviedru centieni lauzt cīņas gaitu bija veltīgi. Līdz ceturtdaļas vidum Zviedrijas basketbolisti sadeldēja deficītu līdz 16 punktiem, iegūstot iniciatīvu (29:45). Latvijas izlase piedzīvoja pamatīgu bedri savā sniegumā, ilgu laiku nespējot tikt pie punktiem. Sauso periodu ar lielu cīņassparu pārtrauca Mārcis Saulītis, bet kopumā zviedri bija pamatīgi ieskrējušies (34:47). Trešās ceturtdaļas izskaņā četrus punktus guva Klāvs Čavars, atjaunojot 17 punktu pārsvaru - 51:34.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā latvieši kontrolēja cīņas gaitu, nesteidzoties vēl palielināt savu pārsvaru. Galvenais bija nepieļaut zviedru atspēlēšanos, kas veiksmīgi arī tika darīts. Zviedrijas basketbolisti spēlēja asi, parādot cīņassparu. Tas gan biežāk beidzās ar latviešu izpildītiem soda metieniem un rezultāta starpības pieaugšanu līdz 19 punktiem (56:37). Pēdējās četras minūtes šajā mačā jau vairs bija tikai formalitāte. Latvijas izlase turpināja dominēt pār saviem pretiniekiem, mazliet atdodot pārsvaru vien pēdējā pusotrā minūtē. Tas gan neapdraudēja uzvaru ar rezultātu 66:53.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 17 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām bija Rihards Lomažs, bet 12 punkti un sešas atlēkušās bumbas Klāva Čavara kontā. Zviedrijas izlases labā 15 punktus guva un septiņas atlēkušās bumbas izcīnīja Šerifs Dramehs.

Līdz ar uzvaru astotdaļfinālā latvieši iekļuvuši ceturtdaļfinālā, kurā vajadzēs spēlēt ar Spānijas un Ungārijas spēles, kurā Spānijas basketbolisti ir neapšaubāmi favorīti, uzvarētāju. Šis mačs šodien sāksies plkst. 16:15, bet ceturtdaļfināla cīņa paredzēta piektdien, plkst 20:45 pēc Latvijas laika.

Svarīgākais