SOK Krievijas sakarā atliek lēmuma pieņemšanu

© Scanpix

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) atlikusi lēmuma pieņemšanu Krievijas sportistu dalības sakarā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Skaidrība, visticamāk, būs līdz šīs nedēļas beigām.

Lēmuma pieņemšana atlikta līdz brīdim, kad Starptautiskajā sporta arbitrāžas tiesā (CAS) tiks pieņemts lēmums par Krievijas vieglatlētu dalību Riodežaneiro spēlēs. 17. jūnijā Starptautiskā vieglatlētikas federācijā (IAAF) atstāja spēkā lēmumu par krievu vieglatlētu diskvalifikāciju, pēc kā virkne Krievijas sportistu iesniedza sūdzību CAS.

Jau iepriekš ziņojām, ka WADA neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens iepriekš nāca klajā ar ziņojumu, kurā Krievijas valsts tiek vainota apzinātā dopinga piesegšanas vadīšanā. Tāpēc WADA ieteikusi SOK pieņemt lēmumu par Krievijas sportistu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

"Iesaku visiem pilnībā un rūpīgi izlasīt visu ziņojumu, taču galvenie atklājumi ir šādi. Pirmkārt, Maskavas laboratorija darbojās valsts diktētā sistēmā ar mērķi aizsargāt krievu atlētus, kuri lieto dopingu. Otrkārt, Soču laboratorija izmantoja unikālu paraugu aizvietošanas metodi, lai dopingu lietojošiem krievu atlētiem nodrošinātu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs. Treškārt, Krievijas Sporta ministrija sadarbībā ar specdienestiem un gan Maskavas, gan Soču laboratorijām vadīja, kontrolēja un pārraudzīja atlētu analītisko rezultātu manipulāciju vai arī paraugu apmaiņu," vakar paziņoja Maklarens.

SOK šodien paziņoja, ka vēlas, lai neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens saglabātu savu mandātu. Tāpat SOK vēlas, lai WADA iesniedz to sportistu vārdus, kuri bija iesaistīti atlētu analītisko rezultātu manipulācijā Soču olimpisko spēļu. Tad arī SOK varētu pieņemt kādus stingrākus lēmumus.