U20 meitenes nenotur pārsvaru un zaudē Itālijai

© fiba.com

Latvijas U20 meiteņu basketbola izlase piektdien, 15. jūlijā, zaudēja Itālijai ar rezultātu 54:61 un neiekļuva Eiropas čempionāta pusfinalā. Sestdien pusfināls par piekto vietu pret Serbijas un Francijas cīņas zaudētājām.

Spēles priekšvakarā turnīra rīkotāji izziņoja pārmaiņas kalendārā. Portugāles un Turcijas spēle - abas komandas turpina cīņu par devīto vietu - tika pārcelta uz galveno arēnu, savukārt četrām ceturtdaļfināla dalībniecēm - Latvijai, Itālijai, Serbijai un Francijai - jāspēlē mazajā un karstajā Gifuešas zālē. Izmaiņas ietekmēja arī gatavošanos - latvietes un itālietes piektdienas rītā trenējās basketbola prasībām visai nosacīti atbilstošajā Lesas Palmeiras zālē.

Spēle bija intensīva no pirmās minūtes. Paulas Strautmanes piespēle māsai Dignai atklāja rēķinu, bet nākamajās bumbas kontrolēs cīņa ritēja punkts punktā. Tiesneši nekavējās nosvilpt kontaktu Latvijas aizsardzības zonā, piecu minūšu laikā dāvājot itālietēm sešus brīvmetienus. Dienvidnieces uz brīdi izvirzījās vadībā (5:6), taču Krēsliņas pustālais metiens un garāmgājiens atjaunoja priekšroku Latvijai - 8:5. Itālietes samazināja starpību un devās vēl vienā uzbrukumā, taču Laura Grabe izsita pretiniecei bumbu un devās ātrajā uzbrukumā. Kabrini pārkāpa noteikumus un saņēma nesportisko piezīmi. Divi brīvmetieni un bumbas kontrole rezultējās vienā punktā - 9:7. Brīdi vēlāk Anna Dreimane bloķētu metienu papildināja ar izcīnītu bumbu uzbrukumā un otrās iespējas punktiem - 11:7. Nākamajās minūtēs punktus gūt neizdevās, bet Zandalasini tālmetiens pēdējās sekundēs izvirzīja vadībā Itāliju - 11:12.

Dreimanes pustālais metiens atguva minimālu priekšroku Latvijai, taču nākamos sešus punktus guva itālietes. Pretinieces divreiz ātri pārgāja no uzbrukuma aizsardzībā, panākot viena cilvēka pārsvaru un saspēli groza apakšā, kas deva vieglus punktus - 13:18. Itālietes arī labi cīnījās par bumbām, bet 14. minūtē piespieda Sindiju Kuduli atstāt laukumu ar savainotu degunu. Paulas Strautmanes uzņemšanās un pustālais metiens iesāka pakaļdzīšanos, Krēsliņas garāmgājiens samazināja starpību līdz diviem punktiem, bet Lauras Grabes pārķertā bumba iesāka uzbrukumu, kuru noslēdza Krēsliņas tālmetiens - 20:19.

Paula Strautmane turpināja uzņemties, nopelnot un iemetot divus brīvmetienus, savukārt Kudule, nokļuvusi Līgas Folkmanes-Eglītes aprūpē, jau pēc trīs minūtēm atgriezās laukumā. Digna Strautmane un Dinija Pāvelsone pabeidza 13:2 izrāvienu, panākot sešu punktu pārsvaru - 26:20. Itālietes pusi starpības atspēlēja, bet Paula Strautmane puslaika pēdējā sekundē iemeta ļoti sarežģītu metienu lēcienā - 28:23.

Latvijas meitenes pirmā puslaika izskaņā pārņēma kontroli cīņā par atlēkušajām bumbām (19-16), labāk noslēdza uzbrukumus soda laukumā (14-6) un precīzāk meta no spēles (12/31 pret 7/22). Itālietes izmeta par astoņiem brīvmetieniem vairāk (3/4 pret 8/12). Māsas Strautmanes neitralizēja pirmo itāliešu uzbrukumu otrajā puslaikā, bet Kacerikas divpunktu metienam pretī lika saspēli uzbrukumā - 30:25. Minūti vēlāk Digna Strautmane realizēja tālmetienu pēc Kates Krēsliņas piespēles - 33:25. Zandalasini, kura pirmajā puslaikā sameta 13 no 23 Itālijas punktiem, turpināja izpelnīties tiesnešu respektu, taču komandas spēlē pretiniecēm tik labi nesekmējās.

Latvijas rindās daudz lietderīgāk komandas interesēs nospēlēja Paula Strautmane, kura trešajā ceturtdaļā darīja visu - izcīnīja atlēkušās bumbas abās laukuma pusēs, iespēlēja bumbu groza apakšā un pati sekmīgi uzbruka. Partneres atbalstīja uzbrucēju ar gūtiem groziem, trešās ceturtdaļas vidū panākot 12-14 punktu pārsvaru (40:26, 42:28, 44:30). Pēc Zandalasini nesportiskās piezīmes pret Pāvelsoni, ventspilniecei pārķerot bumbu un skrienot uz grozu, atrāviens pieauga līdz 16 punktiem - 46:30. Zandalasini puslaika beigās nodrošināja “double-double” un samazināja starpību - 48:37.

Izšķirošās ceturtdaļas sākumā itālietes guva vēl sešus punktus pēc kārtas, pēc 0:11 izrāviena dzēšot vairāk nekā divas trešdaļas starpības - 48:43. Sindijas Kudules iespēle Dignai Strautmanei pārtrauca klusēšanas periodu, taču itāliešu ofensīva turpinājās. Tālmetiens, trīs Zandalasini brīvmetieni, divi punkti groza apakšā un pretinieces 36. minūtē jau bija priekšā - 52:53. Paula Strautmane atjaunoja plus viens, savukārt Zandalasini vēlreiz izvirzīja vadībā sāncenses - 54:55. Priekšpēdējā minūtē tiesneši fiksēja pārkāpumus pret Kostu un Zandalasini, bet Digna Strautmane atstāja laukumu ar piecām piezīmēm - 54:58. Gūt punktus neizdevās arī pēdējā minūtē.

Svarīgākais