Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Sports

EČ pusfināls: Francija pret Vāciju

© SCANPIX

Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā šovakar spēlē starp diviem grandiem Francijas un Vācijas valstsvienībām tiks noskaidrota otra fināliste. Mača sākums pulksten 22:00.

Lielajā finālā vietu jau nodrošinājusi Portugāles izlase, kas vakar izcīnīja pirmo uzvaru spēles pamatlaikā. Pa vārtiem otrajā puslaikā īsā laikā guva Krištianu Ronaldu un Nani, un visā spēlē Portugāle ar rezultātu 2:0 pieveica Velsu, kuras pasaka tādējādi noslēdzās turnīra pusfinālā.

Eiropas čempionāta mājiniece Francija nav zaudējusi pēdējās deviņās spēlēs, bet uzvaras gūtas astoņos mačos. Neizšķirti spēlēts tieši finālturnīrā, kad garlaicīgā spēlē grupu turnīrā izspēlēts 0:0 neizšķirts ar Šveici, bet vēl turnīra pirmajā fāzē ar 2:1 un 2:0 pieveiktas attiecīgi Rumānijas un Albānijas izlases. Astotdaļfinālā Francija tika galā ar Īriju (2:1), bet ceturtdaļfinālā pārtrauca Islandes sapni - 5:2.

Vācija līdz šim visa čempionāta laikā ielaidusi tikai vienus vārtus. Kopumā vācieši demonstrē šķietami pārliecinošu sniegumu, bet jūtams, ka arī šī izlase ir ievainojama. Grupu turnīrā Vācija ar 2:0 pieveica Ukrainu, pēc tam spēlēja 0:0 ar Poliju, bet noslēdzošajā mačā ar 1:0 pieveikta Ziemeļīrija, lai gan spēles ziņā uzvarētājiem bija milzīgs pārsvars un uz tablo varēja būt arī graujošs panākums. Astotdaļfinālā ar 3:0 pieveikta Slovākija, bet ceturtdaļfinālā pret Itāliju (2:1) spēle nonāca deviņu sēriju 11 metru sitieniem, kuros veiksmīgāki bija vācieši.

Pēdējās 27 savstarpējās spēlēs starp Franciju un Vāciju nedaudz labāki rezultāti bijuši francūžiem - 12 uzvaras. Vēl deviņas reizes uzvarēt spējusi Vācijas izlase, bet sešas reizes spēles beigušās neizšķirti. Kopējā vārtu attiecība gan ir pilnībā vienāda - 43:43. 2015. gadā 13. novembrī komandas aizvadīja pārbaudes spēli, kad ar 2:0 uzvarēja Francija. Toreiz pa vārtiem guva Olivjē Žirū un Andrēj Pjērs Žinjaks.

Francija šo spēli varēs aizvadīs labākajā sastāvā, bet Vācijai problēmu netrūkst. Savainojumu dēļ no ierindas izkrituši Mario Gomess un Sami Kedira, bet sakrāto dzelteno kartīšu spēlēt nevarēs Mats Humelss. Jāpiemin, ka trīs Francijas futbolisti vēl reāli cīnās par rezultatīvākā spēlētāju balvu. Šobrīd labākais šajā ziņā ar četriem vārtiem ir Antuāns Grīzmans, bet trīs vārti ir Dmitri Pajetam un Olivjē Žirū.

''Uzbrukumā Francija spēj radīt lielu spiedienu. Ne tikai soda laukumā, bet arī vidējā līnijā. Francija izmanto savas iespējas, pie tam tai ir trīs futbolisti rezultatīvāko spēlētāju augšgalā. Uzbrūk agresīvi, viņi ir mājinieki, un tas ir viss ir bijis viņu spēks līdz šim. Mums ir jāspēlē kā vienam veselam, jābūt vienotiem un kompaktiem aizsardzībā. Ja dosim viņiem brīvas zonas, tad viņi būs ātri un dinamiski, kas mums radīs lielas problēmas,'' tā pirms spēles izteicās Vācijas izlases galvenais treneris Joahims Lēvs.

''Vācija ir pieradusi kontrolēt bumbu un uzbrukt, bet mēs nedrīkstam vienkārši gaidīt pretuzbrukumus. Mums vienkārši ir jāspēlē savs labākais futbols. Vācija ir pasaules čempione un līdz šim pirmajās piecās spēlēs čempionātā ir atstājusi labāko iespaidu. Mums ir jāgūst vārti. Vācijai neielaiž vārtus, neskatoties uz to, kad daudz uzbrūk, kas tikai parādā šīs komandas kvalitāti. Viņiem ir lieliska aizsardzība, to redzējām spēlē pret Itāliju. Kad viņi zaudēja bumbu, viņi aktīvi darīja visu, lai to atgūtu, tādā veidā kontrolējot spēles gaitu,'' arī Francijas izlases galvenais treneris Didjē Dešāns pretinieku komandai veltīja daudz komplimentu.

Mača sākums 67 000 ietilpīgajā Marseļas stadionā pulksten 22:00. Tiešraide LTV7 kanālā.