Šķēpmetējs Sirmais jau ar pirmo metienu iekļūst finālā

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Latvijas šķēpmetējs Zigismunds Sirmais jau pirmajā metiena trieca šķēpu 82.96m tālumā un pārliecinoši kvalificējās Eiropas čempionāta finālam. Rolands Štrobinders savukārt palika bez rezultāta, bet Jānis Svens Grīva ieguva 28. vietu.

Pirmajā kvalifikācijas grupā 16 šķēpmetēju pulkā bijaZigismunds Sirmais un Rolands Štrobinders, kamēr Jānis Svens Grīva iekļauts otrajā kvalifikācijas grupā, kas sektorā dosies ap 20:40. Lai iekļūtu finālā, bija nepieciešams pārspēt kvalifikācijas normu 81.50 metri vai arī iekļūt 12 labāko sportistu vidū.

Sirmais visiem jautājumiem pielika punktu jau pirmajā metienā, kurā aizmeta šķēpu 82.96 metru attālumā. Tas par metru atpalika no Sirmā pirms mēneša sasniegtā sezonas rekorda (83.95), taču ļāva mierīgi kvalificēties finālam.

Štrobinderam savukārt pirmais metiens neizdevās un netika ieskaitīts, tāpat kā metiens neizdevās slavenajam somam Tero Pitkemeki. Tikmēr „spridzināja” cits soms - Anti Rūskanens aizmeta šķēpu 88.23 metru tālumā.

Rūskanens savu sezonas iepriekšējo labāko rezultātu (86.90) laboja pārliecinoši un sezonas labāko šķēpmetēju sarakstā pacēlās uz dalītu otro vietu. Tāds pats rezultāts arī vācietim Johannesam Feteram, kurš arī piedalās A kvalifikācijas grupā, bet pirmajā metienā aizmeta tikai 79.98m.

Štrobinderam neizdevās tikt pie rezultāta arī nākamajos divos mēģinājumos, kas nozīmēja ne tikai palikšanu ārpus fināla, bet arī pēdējo vietu A kvalifikācijas grupā.

Pēc A grupas sportistu pēdējiem mēģinājumiem tapa skaidrs, ka tikai četri sportisti garantējuši vietu finālā - papildus Rūskanenam un Sirmajam normu pievarēja arī grieķis Jannis Kiriaziss, kurš uzstādīja personisko rekordu, gandrīz sasniedzot 82 metru robežu (81.92). Pēdējā mēģinājumā viņiem pievienojās arī čehs Vitešlavs Veselijs ar metienu 84.42 metri.

No B grupas kvalifikācijas normu izpildījušajiem pievienojās vēl trīs sportisti ar čehu Jakubu Vadlejhu priekšgalā (85.06m). Bet Grīva B kvalifikācijas grupā pirmajā metiena nogādāja šķēpu 71.84 metru tālumā, neko daudz tālāks nebija arī otrais mēģinājums - 73.38 metri. Trešajā metienā 70 metru robežu vairs pārsniegt neizdevās, un Grīva savam nesen Ventspilī uzrādītajam personiskajam rekordam (79.36m) netika ne tuvumā, paliekot 14. vietā savā kvalifikācijas grupā un 28. vietā sacensību kopvērtējumā 32 pieteikto sportistu konkurencē.

Šķēpmešanas fināls paredzēts rīt, tas sāksies 19:35. Lai iekļūtu finālā, šoreiz pietika ar metienu 80.70 metru tālumā. Pitkemeki tā arī palika ārpus fināla (80.52 un 14. rezultāts), tāds pats liktenis arī sezonas vicelīderim Feteram. Jāpiemin, ka finālam kvalificējās pa trim Čehijas un pa trim Polijas sportistiem.

Svarīgākais