"Euro 2016" starta šāviens: Francija pret Rumāniju

© Scanpix

Šovakar sāksies Eiropas čempionāts futbolā un atklāšanas spēlē mājiniece Francija ''Stade de France'' uzņems Rumāniju. Mača sākums pulksten 22:00, bet atklāšanas ceremonija jau no 21:00.

Iepriekš Eiropas čempionātos
2016. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs nebūs pirmais, kurā rīkotājvalsts gods piederēs Francijai. Pats pirmais finālturnīrs, kurā piedalījās vien četras valstis, arī norisinājās Francijā. Toreiz mājiniece palika pēdējā vietā, taču jau nākamajā francūžu uzņemtajā turnīrā 1984. gadā mājinieki triumfēja un izcīnīja vēsturisku čempiontitulu, finālā uzvarot Spāniju 2:0.

Kopš 1984. gada Francija izlaidusi tikai vienu finālturnīru no septiņiem un divas reizes nav spējusi izkļūt no grupas. 2000. gadā tika izcīnīts vēl viens tituls, kad čempiona liktenis izšķīrās papildlaikā un toreiz sistēma bija citāda - ja pamatlaikā spēle noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu, tad uzvarēja tā komanda, kura papildlaikā pirmā guva vārtus. Francija finālā tikās ar Itāliju un papildlaikā francūžu tā laika viens no spožākajiem uzbrucējiem Davids Trezegē guva skaistus vārtus, atnesot komandai uzvaru turnīrā.

Arī 2008. gadā, kad turnīrs risinājās Austrijā un Šveicē, Francija bija vienā grupā ar Rumāniju un arī toreiz tā bija abu komandu pirmā čempionāta spēle, kurā vārti tā arī netika gūti un spēle noslēdzās 0:0. 2008. gada čempionātā Francija piedzīvoja īstu fiasko, paliekot pēdējā vietā grupā ar izcīnītu vienu punktu. Pēc neliela futbola pagrimuma Francija nu var lepoties ar virkni jaunu un talantīgu futbolistu, kuri uzskatāmi par valsts futbola nākotni.

Rumānija Eiropas čempionātā piedalīsies piekto reizi un valstsvienības lielākais sasniegums ir iekļūšana 1/4 finālā 2000. gadā, kad rumāņi no grupas izkļuva kā otrie, bet izslēgšanas spēļu pirmajā fāzē piekāpās Itālijai 0:2.


Statistika
Francijas līdzšinējā bilance pret Rumāniju no malas varētu šķist ideāla - pēdējās 10 savstarpējās spēlēs neviena zaudējuma, tomēr zem šī skaitļa slēpjas kas cits - tikai piecas no tām ir uzvaras, turklāt vēl vairāk šo statistiku pabojā fakts, ka neizšķirts rezultāts fiksēts pēdējās četrās spēlēs no piecām. Pirmo savstarpējo spēli abas aizvadīja 1967. gadā, turklāt rumāņi Franciju pārspēja ļoti sen - draudzības spēlē 1972. gadā ar rezultātu 2:0. Jāpiebilst, ka pēdējos divos abu vienību savstarpējos mačos kopā gūti tikai vieni vārti.

Skatoties uz Francijas rezultātiem pēdējos Eiropas čempionātos, nemaz tik spīdošs skats neiezīmējas. Proti, pēdējos astoņos mačos uzvarētas tikai divas spēles un zaudētas piecas, turklāt Francija nav spējusi gūt vārtus iepriekšējās piecās spēlēs pēc kārtas. Jāpiebilst, ka pēdējo reizi, kad francūži triumfēja Eiropas čempionātā izlases kapteinis bija šī brīža komandas galvenais treneris Dešāns.

Rumānija savā līdz šim veiksmīgākajā turnīrā 2000. gadā izcīnīja uzvaru pret Angliju, un kopš tā laika izlase nav spējusi uzvarēt nevienu spēli, turklāt komanda četras reizes nav spējusi gūt panākumu turnīra pirmajā mačā un būs liels pārsteigums, ja to paveiks šovakar.

Sastāvi
Sastāva ziņā Francija ir viena no turnīra favorītēm un izšķirošo lomu spēlēs galvenā trenera Didjē Dešāna un viņa palīgu lēmumi par taktiskajām un sastāva izvēlēm. Paredzams, ka šovakar komanda spēli uzsāks ar taktisko zīmējumu 4-3-3 un laukumā redzēsim sekojošo 11 vīru sastāvu: Loriss - Evrā, Koscelnijs, Ramī, Saņā - Matuidī, Kantē, Pogbā - Pajets, Žirū, Grīzmans.

Rumānija kvalifikācijas turnīrā nodemonstrēja kvalitatīvu spēli aizsardzībā, desmit spēlēs ielaižot tikai divus vārtus, kas bija labākais rādītājs visā kvalifikācijas turnīrā, tādēļ nav grūti prognozēt, kāda tipa futbolu spēlēs rumāņi. Komandas galvenais treneris Angels Jordanesku, visdrīzāk, izvēlēsies uz aizsardzību vērstu 4-4-2 sistēmu un iespējamais sastāvs varētu būt šāds: Teterušanu, Sepunaru, Kirikešs, Grigore, Racs - Hobans, Pintili, Popa, Stanču - Kešeri, Stanku


Francijas izlases galvenais treneris Didjē Dešāns pirms spēles izteicies, ka komanda šim mačam gatavojusies divus gadus. ''Ir svarīgi atkal aizvadīt oficiālās spēles. Pēdējo reizi tas notika 2014. gada pasaules čempionāta 1/4 finālā pret Vāciju un pēc tam esam spēlējuši tikai draudzības mačos. Atklāšanas spēle būs īpaša un tā noteiks toni atlikušajam turnīram. Protams, ka spēlējam Francijā, tomēr Rumānijas izlase atdos visu, lai uzvarētu. Visu laiku aizsargājoties, viņi neuzvarēs, turklāt esmu redzējis, ka viņi spēj meistarīgi spēlēt arī uzbrukumā. Mūs sagaida interesanta cīņa 90 minūšu garumā."

Rumānijas treneris Angels Jordenesku publiski veltīja atzinīgus vārdus turnīram, sakot, ka atklāšanas spēle ievadīs lieliskāko turnīru kontinentā. ''Esam starp Eiropas labākajām komandām un es ticu, ka spēlētāji darīs visu, ko var, lai parādītu citiem, ka esam laba komanda. Mūsu mērķis bija kvalificēties turnīram un tā laikā radīt patīkamas emocijas.''

Svarīgākais