Gulbis un Ostapenko pret Horvātiju

© SCANPIX

Aļona Ostapenko šodien ap plkst. 13:00 sāks savu māla sezonu, Prāgā tiekoties ar Anu Konjuhu. Aptuveni stundu vēlāk pirmais mačs Minhenē Ernestam Gulbim, kuram pretiniekos būs Ivans Dodigs.

Ranga 83. vietā esošais Gulbis Minhenē spēlēs piekto reizi. Iepriekšējos četros turnīros sakrāta 2-4 bilance, divreiz tiekot līdz 2. kārtai. Gulbis Minhenē 2012. gadā vienīgo uzvaru guva pret Ksavjēru Malisu, bet 2013. gadā pret Jarko Nieminenu. Zīmīgi, ka visus četrus zaudējumus šīs pilsētas turnīrā Ernestam sagādājuši Vācijas tenisisti, pēdējais bija Tomijs Hāss pirms trim gadiem.

Minhenes turnīra dalībniekiem tradicionāli jābūt gataviem sarežģītiem apstākļiem. Vējš un lietus (kā arī tā dēļ biežās piespiedu pauzes) Minhenē šajā gada laikā nav nekas neparasts. Pērn turnīru lietus dēļ nepaspēja izspēlēt plānotajā laikā, tāpēc fināls notika pirmdienā. Vakar kvalifikācijas un treniņu laikā bija sniegs.

Gulbis Minhenē ieradies ar četru zaudējumu sēriju, bez uzvarām esot kopš 16. februāra. Lai pārtrauktu neveiksmju sēriju, būs jāpieveic Dodigs (ATP 75.), kuru Gulbis uzvarējis vienreiz trīs mačos. Abu pirmā tikšanās bija 2009. gada februārī Zagrebā, kur Gulbis zaudēja ar 6:7(3), 4:6. Dodigs toreiz rangā atradās tikai 425. vietā un augstāk par 256. vietu nebija ticis. Tā Dodigam bija tikai trešā ATP pamatturnīru spēle karjerā. Otrā tikšanās bija 2011. gada augustā Sinsinati, kad Gulbis atkal zaudēja ar ļoti līdzīgu 3:6, 6:7(3).

Visbeidzot ar trešo mēģinājumu Dodigu izdevās uzvarēt, to izdarot 2014. gadā Sinsinati – 7:6(8), 7:6(4). Lai uzvarētu pirmo setu trīs cīņās pret Dodigu, Gulbim vajadzēja sešas setbumbas un pretinieka dubultkļūdu pēdējās setbumbas izspēlē. Piebilstams, ka Gulbis tajā mačā abos setos izlaida breika pārsvaru.

Kāpēc Gulbim ir bijušas tik lielas grūtības pret Dodigu? Galvenais ir Ivana spēles stils. Viņš labi jūtas garajās izspēlēs no gala līnijas un Gulbi var apspēlēt uz aizsardzības un pacietības rēķina, turklāt kvalitatīvi var uzsist no abām pusēm. Dodigs 2013. gadā tika līdz Minhenes pusfinālam, arī togad zaudējot Hāsam.

Abi tenisisti šogad ar lielām lietām nevar lepoties. Gulbis pamatturnīros uzvarējis tikai divus mačus, turklāt abas uzvaras pret otrā simta tenisistiem Kentānu Alisu un Keniju De Šeperu. Dodigam ir trīs uzvaras, uzveicot devītā simta tenisistu Oliveru Andersonu, trešajā simtā esošo Pedro Kašinu, kā arī Benuā Pēru, kurš Roterdamā apspēlēts, tobrīd esot 21. vietā.

Uzvara skaita ziņā pavisam citāda aina ir, papētot visos līmeņos paveikto 2016. gadā. Skaitot ar kvalifikācijām, Gulbim ir 5-9 bilance, bet Dodigam ar kvalifikācijā un "Challenger" turnīriem kopā 15-9. Kamēr Gulbis šogad tikai vienreiz (1-6) uzvarējis Top 100 spēlētāju (Roterdamā 83. numuru Jevgeņiju Donskoju), Dodigam ir sešas (6-6), no tām piecas sakrājot "Challenger" līmenī.

Dodigs kvalifikācijās un "Challenger" turnīros atguva pozīcijas reitingā. Ivans lielāku uzmanību pievērš dubultspēlēm, kur viņš ir pirmā desmitnieka spēlētājs un kopā ar Brazīlijas tenisistu Marselu Melu pērn izcīnīja divus ļoti prestižus titulus Parīzē – abi triumfēja gan "French Open", gan Parīzes "Masters 1000" turnīrā. Vienspēlēs abi fināli spēlēti 2011. gadā – uzvarēts Zagrebā (pieveikts Mihails Berers), bet zaudēts Hertogenbošā (Dmitrijam Tursunovam).

Gulbis šodien tiks pie iespējas uzspēlēt turnīra galvenajā kortā, kur viņam būs otrais mačs pret Mišas Zvereva un Santjago Hiraldo cīņas. Vācijas un Kolumbijas tenisisti startēs neilgi pēc plkst. 12:00. Gulbja un Dodiga cīņas uzvarētājs 2. kārtā tiksies ar Mihailu Južniju vai Tomazu Belluči. Arī viņi spēlēs šodien.

Latvijas labākā tenisiste šodien aizvadīs pirmo māla seguma maču WTA pamatturnīros. Pērn viņa divreiz zaudēja kvalifikācijā – Prāgā 3. kārtā jeb finālā, bet "French Open" jau pirmajā mačā. Māla sezonā no Ostapenko (WTA 37.) spilgtus rezultātus gaidīt nebūtu prāta darbs. Piemēram, ar Anastasiju Sevastovu ir tieši otrādi. Kā ātro segumu cienītājai Aļonai māls nav patīkams. Protams, viņa labi var spēlēt arī uz māla, taču lēnie korti un šī seguma specifika nav piemēroti viņas spēlei.

Pirmais turnīrs jāsāk pret savu vienaudzi Konjuhu (WTA 77.). Aļona ar viņu divreiz sacentās junioru turnīros. Aļona 2011. gadā Anu viņas mājās Umagā uz māla seguma sagrāva ar 6:3, 6:1, bet 2013. gadā "US Open" uz "hard" zaudēja ar 7:5, 4:6, 4:6. Ostapenko toreiz nenoturēja seta un 4:1 pārsvaru, bet Konjuha vēlāk Ņujorkā izcīnīja otro "Grand Slam" titulu. Pirmais viņai tā paša gada janvārī Austrālijā.

Abu pirmais mačs pieaugušo konkurencē notika 14. martā WTA 125 turnīrā Sanantonio, kur Aļona Konjuhai uz cietā seguma zaudēja ar 5:7, 4:6. Ostapenko tas bija pirmais mačs kopš Dohas finālā un arī pirmā cīņa Top 40 spēlētājas statusā. Latvijas pirmā rakete dominēja, taču pati savā stilā ar kļūdām arī zaudēja maču, kurā viņai bija jāuzvar – Ostapenko abos setos nenoturēja trīs geimu pārsvaru.

Arī Konjuha nav māla spēlētāja, labprātāk sacenšoties uz "hard" un zālāja. Tieši uz tā viņai vienīgais WTA tituls, pagājušajā vasarā uzvarot Notingemā. Anai WTA līmenī uz māla bijušas tikai sešas spēles (3-3). Pērn Prāgā no kvalifikācijas izdevās sasniegt 2. kārtu. Pirmajā spēlē Ana amizantā cīņā uzveica Belindu Benčiču – 7:5, 6:7(6), 7:6(5). Konjuha 2. seta taibreiku zaudēja no 6:0 pārsvara jeb neizmantoja sešas mačbumbas pēc kārtas! Pati 3. setā atspēlēja trīs mačbumbas un punktu beidzot pielika ar desmito mačbumbu. Nākamajā spēlē trīs setos zaudēts Klārai Koukalovai.

Konjuha šogad tikai vienreiz (1-6) uzveikusi Top 100 spēlētāju. Tas bija jau pieminētajā mačā Teksasā pret Ostapenko. Kamēr Ostapenko šogad uz māla vēl nav spēlējusi, Konjuha jau piedalījusies divos turnīros, sakrājot piecas spēles (3-2). Čārlstonā gūta viena uzvara pamatturnīrā, bet Štutgartē zaudēts kvalifikācijas 3. kārtā.

Ar sesto numuru izliktā Ostapenko un Konjuha šodien spēlēs pēc nozīmes trešajā kortā, kur viņām būs otrais mačs pēc Amandīnes Esē un Soranas Kirstejas kvalifikācijas fināla mača, kas sāksies plkst. 11:00.