Gulbis Barselonā sāks māla sezonu

© SCANPIX

Ernests Gulbis šodien plkst. 12:00 "ATP World Tour 500" turnīrā Barselonā sāks māla sezonu, bet aptuveni divas stundas vēlāk Stambulas WTA "International" sacensībās startēs Anastasija Sevastova.

Gulbis šosezon savas patiesās spējas vēl nav nodemonstrējis. Bija cerības tās ieraudzīt Indianvelsā, taču Kalifornijā tas nenotika. Varbūt māla sezona beidzot ļaus atvērties? Vēl labi atmiņā saglabājies 2014. gads, kad Gulbis aizvadīja karjeras labāko sezonu uz šī seguma, sakrājot 17-5 bilanci. Spilgtākais rezultāts bija "French Open" pusfināls, tāpat jāatzīmē tituls mazajā turnīrā Nicā.

Pērn Gulbim ne vien neizdevās atkārtot 2014. gada panākumus, bet arī nebija pa spēkam nospēlēt vismaz apmierinoši – tikai trīs uzvaras 11 mačos, pieveicot Aleksandru Dolgopolovu, Igoru Saislingu un Marselu Ilhanu. Neviens no minētajiem vīriem spēles brīdī neatradās starp pasaules 60 labākajiem.

Pateicoties izsētā tenisista statusam Nicā, Gulbim ar vienu uzvaru pietika ceturtdaļfināla sasniegšanai. Tas arī bija Ernesta labākais rezultāts 2015. gadā māla seguma turnīros. Pērn uzvarētie tikai 27% maču uz māla ir Gulbja sliktākais vienas sezonas rezultāts procentuālā izteiksmē, aizvadot vairāk par vienu spēli.

Barselonā Gulbim ir labas atmiņas, šeit pamatturnīros sakrājot 10-7 bilanci. 2010. gadā izdevās sasniegt ceturtdaļfinālu, bet 2014. gadā spert vienu solīti tālāk, tiekot līdz pusfinālam. Tajā zaudēts nākamajam čempionam Kei Nišikori, bet pērn neveiksme jau pirmajā mačā pret Benuā Pēru.

Gulbja pirmais pretinieks šajā māla sezonā būs ranga 212. vietā esošais ungārs Mārtons Fučovičs. 24 gadus vecais tenisists savu reitinga rekordu sasniedza aizpagājušā gada oktobrī, kad tika līdz 135. vietai. Tikmēr Gulbis šonedēļ zaudējis piecas pozīcijas, ieņemot 83. vietu.

Fučovičs tikai divreiz (2-15) uzvarējis Top 100 spēlētājus. Pirmā uzvara gūta tieši pret Gulbi 2012. gadā Deivisa kausā, bet otrā pret Žeremī Šardī 2013. gadā Mecā. Kopš tā laika ungārs pirmā simtnieka tenisistiem zaudējis 13 mačus pēc kārtas!

Fučovičs abas minētās uzvaras pār Gulbi un Šardī guva uz segumiem, kas nav māls – attiecīgi paklāja un "hard" telpās. Ungārijas tenisistam noteikti ērtāki ir ātrie segumi, pats par mīļāko nosaucis zālāju, kas skaidrojams ar viņa uzvaru 2010. gadā Vimbldonas junioru turnīrā. Pieaugušo līmenī skaļu panākumu nav. Ja par tādiem neuzskata divus "Challenger" titulus. Abi izcīnīti 2013. gadā, pa reizei uzvarot māla un "hard' seguma turnīros. Vēl divreiz zaudēts šī līmeņa finālos.

Fučovičam ATP statistikā norādīta 12-9 bilance. Jāatceras, ka statistikā iekļauti arī Deivisa kausa rezultāti. Izlases mačos iespēju krāt uzvaras pret rangā zemu esošiem spēlētājiem netrūkst. ATP pamatturnīros viņam ir nospēlētas piecas spēles (1-4), vienīgo uzvaru gūstot jau pieminētajā mačā pret Šardī.

Skaidrs, ka pat sliktā formā un bez spēļu prakses esošs Gulbis ir favorīts māla seguma mačā pret Fučoviču. Ungāram vienīgā priekšrocība varētu būt jau divu maču nospēlēšana Barselonā. Fučovičs abas uzvaras kvalifikācijā guva trīs setu spēlēs – 7:6(5), 6:7(5), 6:3 pret Andreju Rubļovu un 6:2, 3:6, 6:2 pret Hordi Samperu Montanu. Fučovičs Barselonā kvalifikāciju izgāja arī pērn, toreiz pamatturnīra 1. kārtā ar 4:6, 2:6 zaudējot Andrejam Kuzņecovam.

Gulbis uz māla nav spēlējis kopš pagājušā gada jūlija, kad Hamburgā piekāpās Huanam Monako. Ernesta pēdējais mačs bija 23. martā Maiami, kur zaudēts Mihailam Južnijam. Tas Gulbim bija jau trešais zaudējums pēc kārtas. Latvijas pirmais numurs pēdējo uzvaru svinēja pirms vairāk nekā diviem mēnešiem – 16. februārī Marseļā pret Keniju De Šeperu. Gulbim šogad ir 5-8 bilance, bet Fučovičam visos līmeņos 13-9, ieskaitot 4-2 māla.

Gulbja un Fučoviča mačs plānots plkst. 11:00 pēc vietējā laika, kad mums būs par stundu vairāk. Cīņa notiks pēc nozīmes otrajā kortā. Mača uzvarētājs 2. kārtā sacentīsies ar turnīra astoto numuru Viktoru Troicki, kuram 1. kārta ir brīva. To Barselonā izlaiž visi 16 izsētie tenisisti.

Stambulas turnīrs pērn notika jūlijā un uz "hard" seguma, toreiz karjeras pirmo titulu Turcijā izcīnīja Ukrainas tenisiste Ļesja Curenko. Šogad sacensības pārcēlušās uz aprīli, turklāt arī mainīts segums – māls. Tika gaidīts arī spēcīgs sastāvs, taču terorisma draudu dēļ no plāniem doties uz Stambulu atteicās tādas tenisistes kā Viktorija Azarenka un Kamila Džordži, bet potītes savainojumu guva Karolīna Vozņacki. Vairāku spēlētāju atteikumi ļāva pamatturnīrā iekļūt pat dažām otrā simta tenisistēm un arī mūsu Sevastovai (WTA 96.), kurai sākotnēji tur vietas nebija. Tas pats attiecas arī uz Anastasijas pirmo pretinieki Aleksandru Kruniču (WTA 120.).

Sevastova ar Kruniču līdz šim tikusies trīs reizes, visas spēles aizvadot WTA kvalifikācijās. Latvijas tenisiste uzvarēja pirmajā spēlē, kas bija uz māla 2013. gadā Bogotā, bet zaudēja abas nākamās, kas notika uz "hard" seguma – pērn Lincā un šogad Maiami.

Sevastova zaudējusi pēdējos trīs mačus WTA pamatturnīros. Šodien būs iespēja pārtraukt zaudējumu sēriju pret tenisisti, kurai ir vēl sliktāka forma un nogurums pēc "Fed Cup" cīņām nedēļas nogalē. Kruniča šogad zaudējusi visus trīs mačus WTA pamatturnīros, bet, skaitot ar pagājušās sezonas beigām, viņai ir jau piecu zaudējumu sērija, turklāt viņa zaudējusi arī 10 setus pēc kārtas.

Kruniča sestdien un svētdien Belgradā aizvadīja divas grūtas spēles pret Beļģijas tenisistēm. Vispirms ar 6:4, 7:6(8) uzvarēta Kirstena Flipkensa, bet pēc tam ar 6:1, 5:7, 6:8 zaudēts Janīnai Vikmaijerei. Pēc vienas dienas atpūtas viņai jādodas kortā Stambulā. Sevastovai pēdējā spēle bija pirms 15 dienām. Anastasijai uz māla pret Kruniču ir labākas izredzes nekā uz "hard". Kruniča labi prot spēlēt arī uz māla, taču Sevastovai vismaz aizsardzības ziņā šis segums dod labākas iespējas uzvarēt.

23 gadus vecās Kruničas rekords rangā ir 62. vieta, kas sasniegta pagājušā gada jūlijā. Kruniča būtībā ir ITF līmeņa spēlētāja, savas nestabilitātes dēļ nespējot nostabilizēties galvenajā tūrē. Kruniča WTA turnīros ne reizi nav tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu, šajā posmā zaudējot četras reizes.

Kruniča savu zvaigžņu stundu piedzīvoja 2014. gadā "US Open", kur no kvalifikācijas tika līdz 4. kārtai, pēc uzvarēta 1. seta piekāpjoties Viktorijai Azarenkai – 6:4, 4:6, 4:6. Aleksa togad Ņujorkā pārspēja spēcīgās Medisonu Kīsu (7:6(4), 2:6, 7:5 un Petru Kvitovu (6:4, 6:4). "US Open" otrās nedēļas sasniegšana varēja būt par atspēriena punktu, taču nekļuva. Kruničai 2015. gadā WTA līmenī negatīva 12-19 bilance, labākais rezultāts bija 3. kārta Vimbldonā.

Kruničas lielākais trumpis ir ātrums, tāpat jāizceļ spēles lasīšana. Viņa komfortabli jūtas garajās izspēlēs, jo var paļauties uz aizsardzību. Neskatoties uz nelielo augumu (1.63m) un trauslo uzbūvi, Kruničai ir laba serve un spēcīgi sitieni, viņa spēj labi variēt ar spēli, izmantojot arī "dropšotus", kam uz māla, protams, īstā vieta.

Sevastovas un Kruničas mačs būs otrais pēc nozīmes trešajā kortā, kur no plkst. 12:30 vispirms sacentīsies Karina Knapa un Sūveja Šeja. Uzvaras gadījumā Sevastova 2. kārtā tiksies ar zviedrieti Juhannu Lāšoni vai Ukrainas tenisisti Marinu Zaņevsku.

 

Svarīgākais