Ostapenko tiksies ar sezonu vāji sākušo Kvitovu

© SCANPIX

Aļona Ostapenko (WTA 88.) šodien Dohas WTA "Premier 5" sērijas turnīra 3. kārtas mačā sacentīsies ar Čehijas labāko tenisisti Petru Kvitovu, kura rangā atrodas 8. vietā. Spēles sākums ap plkst. 15:00.

Kvitova šogad nav spīdējusi un Dohā ieradās ar četru zaudējumu sēriju, turklāt pirms šī turnīra šosezon bija uzvarējusi tikai vienā spēlē, kas bija Melburnā pret otrā simta tenisisti Luksiku Kumkumu. Katarā Petra no 1. kārtas bija brīva, bet otrajā ne bez sarežģījumiem uzveica citu Čehijas tenisisti Barboru Stricovu – 7:6(2), 6:4.

Stricovai 1. setā divreiz bija breika pārsvars un arī divas setbumbas, bet 2. setā vienīgais breiks notika priekšpēdējā geimā, kas beidzās ar Stricovas dubultkļūdu. Kvitovai šajā spēlē kļūdu bija ievērojami vairāk nekā precīzu darbību – 30 nepiespiestās kļūdas un 18 tīri uzvarētas izspēles. Tautietes uzbrukums bija vēl vājāks, tāpēc ar negatīvu statistiku izdevās uzvarēt.

Kvitovai ar Ostapenko vakar uzveikto Svetlanu Kuzņecovu līdzības ir ne tikai četru zaudējumu sērija, ierodoties Dohā, bet arī sasniegumi trofeju un reitinga ziņā. Abas ir divkārtējas "Grand Slam" čempiones. Kvitova abus savus "major" titulus ieguva Vimbldonā, kur uzvarēja 2011. un 2014. gadā.

Viņai ir 17 WTA vienspēļu tituli (Kuzņecovai 16), abas rangā bijušas 2. vietā. Kvitova savu rekordu sasniedza 2011. gada oktobrī pēc uzvaras "WTA Championships" turnīrā Stambulā. Nākamā gada janvārī Sidnejā viņa bija divu uzvaru attālumā no ranga 1. vietas, ko aizsniegt neizdevās, zaudējot pusfinālā, kad bija nepieciešama uzvara turnīrā.

Čehijas labākā tenisiste kopš 2011. gada četras reizes uzvarējusi "Fed Cup" turnīrā, izlases sastāvā spēlējot daudz un ar lieliskiem panākumiem. Tiesa, šī gada ceturtdaļfināls pret Rumāniju bija pirmā reize, kad Kvitova vienā mačā zaudēja abas vienspēles, piekāpjoties ne vien Simonai Halepai, bet arī Monikai Nikulesku.

Kvitova spēlē ļoti jaudīgu uzbrukuma tenisu. Kad Petra ir savā labākajā formā, ar viņu nav iespējams cīnīties. To uz savas ādas ir izjutusi pat Serēna Viljamsa. Kvitovas lielākā problēma ir nestabilitāte, tāpēc tādu maču un turnīru, kuros viņa ir neapturama, ir ļoti maz.

Lai uzvarētu Kvitovu, bieži vien viņu nemaz nevajag uzvarēt. Proti, Petra zaudē pati sev, pieļaujot ļoti daudz nepiespiesto kļūdu. Tādu piemēru ir ļoti daudz. Pēdējais bija pagājušajā nedēļā Dubaijā, kad Kvitova ar 6:0, 6:7(1), 3:6 zaudēja Medisonai Brenglei. Kvitova pusotru setu pilnībā dominēja un bija vadībā ar 6:0 un 3:1, taču tad sākās pamatīga kļūdu sērija. Kvitova arī 3. setu amerikānietei pati zaudēja no 3:1 pārsvara. Daudz ir tādu spēļu, kurās pret čehu kreili pietiek ar labu aizsardzību un vienkāršu bumbiņas turēšanu spēlē. Par pārējo parūpēsies pati Kvitova.

Jāatzīmē, ka Kvitova šobrīd ir bez trenera, jo pēc "Australian Open", kur viņa 2. kārtā zaudēja Darjai Gavrilovai, Petra šķīrās no ilggadējā trenera Davida Kotizas, kura vadībā septiņu gadu laikā izcīnīja visus savus 17 WTA titulus. Kvitova norādīja, ka viņas spēlē nepieciešamas jaunas vēsmas.

Kvitova Dohā spēlē ceturto gadu pēc kārtas. Visos iepriekšējos trīs turnīros Katarā viņa tika līdz ceturtdaļfinālam, bet ne tālāk. Lai sēriju turpinātu, šodien jāuzvar Ostapenko. Aļona līdz šim tikai vienreiz sacentusies ar Top 10 spēlētāju, pērn Vimbldonā ar 6:2, 6:0 sagraujot devīto raketi Karlu Svaresu Navarro. Kvitova šobrīd atrodas 8. vietā, kļūstot par rangā visaugstāk esošo tenisisti, ar kuru Ostapenko tikusies.

Ja vakar Ostapenko uzvaru pār Kuzņecovu varēja redzēt tikai klātienē, tad šodienas mačs būs pieejams globālai auditorijai. Tā būs dienas otrā spēle galvenajā kortā, kur no plkst. 13:00 vispirms jāizspēlē Svaresas Navarro un Timejas Bačinskī maču.