Viena par visām un visas par vienu: Latvija pret Lietuvu

© F64

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība trešdien, 24. februārī, plkst. 19:00 Ķēdaiņos sacentīsies pret Lietuvu. Abas komandas turpina cīņu par ceļazīmēm uz 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kuram kvalificēsies grupu uzvarētājas un sešas no deviņām otro vietu īpašniecēm.

Sestdien beidzās kvalifikācijas turnīra pirmais aplis. A grupas priekšgalā izvirzījās Slovēnijas valstsvienība, kura prata izcīnīt uzvaras pār Latviju un Lietuvu, sperot platu soli finālturnīra virzienā. Latvija pirmo apli pabeidza ar vienu uzvaru, savukārt Lietuvai ir divi zaudējumi.

Katrai komandai palikušas divas spēles. Latvijai vajadzīga uzvara, lai atgūtos pēc sestdien piedzīvotā klupiena un uzlabotu pozīcijas pirms novembrī paredzētās mājas spēles pret Slovēniju. Lietuvai nepieciešams panākums, lai vispār turpinātu cīņu par braucienu Čehiju – dienvidu kaimiņienes, tāpat kā latvietes, ir spēlējušas sešos finālturnīros pēc kārtas.

Latvijas spēlētājas Lietuvā varēs spēlēt atbrīvotāk nekā mājinieces, kurām derēs tikai uzvara. Par labu nāks arī vēlēšanās reabilitēties pēc sestdien piedzīvotās neveiksmes. Spēlētājas zina, ka viss ir pašu rokās un koncentrēšanās uz savu spēli var nodrošināt labu rezultātu.

Sāncenšu plusus un mīnusus vērtēja Anete Šteinberga. “Vienīgais mīnuss – viņām bija vairāk laika sagatavoties spēlei pret mums. Lietuvietēm šajā posmā ir tikai viena, nevis divas spēles. Tāpat viņas varēja izanalizēt mūsu darbību gan novembrī, gan februārī. Pluss – spiediens uz lietuvietēm, ar iespēju viņām pārdegt. Mums uz to nav jācer. Pašām jānospēlē sava spēle.”

Otrdienas rītā uz Lietuvu devās 12 spēlētajas, kuras sacentās pirmajās divās spēlēs, kā arī uzbrūkošā aizsardze Baiba Eglīte. Divdesmit četras stundas pirms spēles komanda aizvadīja treniņu mājīgajā Ķēdaiņu zālē, savukārt divpadsmitnieks tiks nosaukts spēles dienā.

Lietuvietes Ķēdaiņos trenējas vairāk nekā nedēļu. Rimvīda Samulēna trenētā komanda pirms septiņām dienām pārbaudes spēlē pieveica Zviedriju, bet pārējo laiku varēja veltīt taktiskajam darbam. Komandai pievienojusies pieredzējusī aizsardze Sandra Linkevičiene, kura Rīgā nevarēja spēlēt savainojumu dēļ.

Kaimiņu kodols veidots ap 1989. gadā dzimušajām spēlētājām Gintari Petronīti un Kamilu Nacickaiti, kuras spēlē attiecīgi Itālijas un Turcijas čempionātos. Pieredzējušākā lietuviešu spēlētāja – uzbrucēja Vita Kuktiene – pērn kopā ar Elīnu Babkinu triumfēja Spānijā, palīdzot “Uni Girona” komandai nopelnīt ceļazīmi uz Eirolīgā. Kuktiene un Lina Pikčūte Žironā spēlē arī šosezon.

Aija Putniņa aicina Latvijas līdzjutējus ierasties uz spēli – Ķēdaiņu pilsēta, kura izvietojusies pusceļā starp Paņevēžu un Kauņu, atrodas tikai pusotras stundas brauciena attālumā no Latvijas robežas. "Spēlet Lietuvā ir gandrīz kā mājās – jāsaņemas un jāaizbrauc!"

Izlozē 33 komandas tika sadalītas deviņās grupās – sešās grupās pa četrām komandām un trīs grupās pa trīs komandām. Finālturnīra rīkotājai Čehijai garantēta automātiskā ceļazīme, savukārt Eiropas čempione Serbija un pārējās “Top 5” komandas – Francija, Spānija, Baltkrievija, Turcija – piedalās kvalifikācijas cīņās.

Kvalifikācijas spēles risināsies trīs “logos” un turpināsies 12 mēnešus. Spēles notiks 2015. gada 21. un 25. novembrī, 2016. gada 20. un 24. februārī, kā arī 19. un 23. novembrī. Pirms spēlēm komandām būs tikai daži treniņi, turklāt jāiztiek bez pārbaudes spēlēm. Spēlētājas izlasē ieradīsies no saviem klubiem.

Finālturnīram kvalificēsies deviņas grupu uzvarētājas un sešas labākās otro vietu ieguvējas. Nosakot otro vietu īpašnieces, vērā tiks ņemti tikai grupas trīs labāko komandu savstarpējo spēļu rezultāti.

Svarīgākais