Gulbis pārbaudīs Monpeljē čempiona Gaskē gatavību sezonai

© SCANPIX

Ernests Gulbis šovakar turpinās “ATP World Tour 250” sērijas sacensības Monpeljē, plkst. 20:00 sacenšoties ar turnīra pirmo numuru un pagājušā gada čempionu Rišāru Gaskē. Francijas tenisistam šovakar būs sezonas pirmā spēle.

Vakar gūtā 6:4, 6:3 uzvara pār franču tīni Kentānu Alisu Gulbim bija pirmais ATP līmeņa panākums jaunajā sezonā. Spēles pirmajos astoņos geimos labāks bija francūzis, taču pieredzes trūkums šāda līmeņa turnīros un liels kļūdu daudzums Alisa spēlē pavēra Ernestam ceļu uz vieglāku uzvaru, nekā mača sākums solīja.

Arī otrajā mačā Gulbis tiksies ar mājinieku, kas gan būs pavisam cita līmeņa spēlētājs, salīdzinot ar Alisu. Gaskē pašreiz rangā atrodas 10. vietā, karjeras labākajā laikā bijis pat septītajā pozīcijā. Gaskē uzvarējis 12 ATP vienspēļu turnīros, guvis 422 ATP līmeņa uzvaras un trīs reizes spēlējis “Grand Slam” pusfinālā. Par Rišāra sasniegumiem varētu turpināt vēl ilgi.

Gaskē divus no saviem tituliem izcīnījis tieši Monpeljē. Patiesībā viņam šajā turnīrā ir trīs tituli, no tiem pirmais bija 2006. gadā, kad turnīrs notika Lionā. Kopš 2010. gada, kad turnīrs tiek rīkots Monpeljē, Gaskē šajā pilsētā ir 13-3 bilance (11 uzvaras pēdējos 12 mačos), finālu sasniedzot pēdējos trīs gados.

Rišārs 2013. gada finālā ar 6:2, 6:3 sagrāva Benuā Pēru, 2014. gadā ar 4:6, 4:6 zaudēja Gaelam Monfīsam, bet pērn ar 3:0 uzvarēja Ježiju Janoviču. Polis toreiz gripas dēļ nebija cīnītājs.

Pirms šovakar gaidāmās cīņas Gulbim ir viena būtiska priekšrocība pār Gaskē. Runa ir par spēļu praksi. Lai arī Gulbis šogad nevienu pirmā simtnieka tenisistu vēl nav uzvarējis, viņam vismaz ir spēļu prakse. Gaskē šogad spēlējis vēl nav, jo sezonas pirmo mēnesi izlaida muguras savainojuma dēļ. Būdams starp Top 4 izsētajiem, Gaskē no 1. kārtas šonedēļ bija brīvs.

Tenisā ir ļoti daudz svarīgu nianšu un sīkumu, domājot par divu konkrētu tenisistu spēlēm un kā tās izskatās viena pret otru, plusiem un mīnusiem. Gulbja un Gaskē tikšanās Monpeljē ir spilgts piemērs. Proti, mačam notiekot telpās, Gulbim ir labākas izredzes uzvarēt, nekā tad, ja tas norisinātos ārā.

Un abu iepriekšējās savstarpējās tikšanās to arī skaidri parāda. Gaskē uzvarējis abos ārā notikušajos mačos (2009. gadā Romā ar 6:2, 1:6, 6:4 un 2010. gadā Šanhajā ar 6:1, 6:4), bet Gulbis vienīgajā reizē, kad bija jāspēlē telpu apstākļos, turklāt Ernests ar Rišāru izrēķinājās Francijā notikušā turnīrā, Gaskē 2014. gada februārī ar 6:3, 6:2 sagraujot Marseļā.

Gulbis Top 10 spēlētājus nav uzvarējis kopš 2014. gada “French Open”, kur 4. kārtā apspēlēts Rodžers Federers, bet ceturtdaļfinālā uzveikts Tomāšs Berdihs. Kopš tā laika pret desmitnieka spēlētājiem trīs zaudējumi pēc kārtas, divreiz zaudējot Novakam Džokovičam un vienreiz Federeram.

Svarīgākais