Džokovičs sasniedz piekto "Grand Slam" finālu pēc kārtas

© SCANPIX

Novaks Džokovičs ceturtdien kļuva par "Australian Open" pirmo finālistu, šī turnīra titula spēli sasniedzot sesto reizi. Ranga līderis pusfinālā ar 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 pieveica Rodžeru Federeru, pirmoreiz izvirzoties vadībā savstarpējās cīņās (23-22).

SLEPENAIS KODS DĀVANAS SAŅEMŠANAI: PREZIDENT VESEĻOJIES!

Novaks Džokovičs jau ar pirmo mēģinājumu ieguva breiku, otrajā geimā sagaidot divas Rodžera Federerakļūdas un vēl divas reizes piespiežot šveicieti nospēlēt neprecīzi. Ranga līderis spēlēja fenomenālu tenisu, gan lieliski aizsargājoties, gan arī teicami uzbrūkot. Federeram nebija laika un iespēju, lai uzspiestu Džokovičam savu agresīvo spēli. Pirmais sets ar graujošo 6:1 bija galā nieka 22 minūtēs.

Pieckārtējā čempiona dominance turpinājās arī 2. setā, kurā Federers abos uzvarētajos geimos atspēlēja breikbumbu (-as). Pašā pirmajā geimā viņš novērsa vienu, bet septītajā geimā divas, kas bija setbumbu vērtībā. Džokovičs turpināja spēlēt fantastiski, bet Federeru regulāri pievīla trauslais "backhand" sitiens, kā arī nesekmējās ar servēšanu, jo pie viegliem punktiem ar servi izdevās tikt ļoti reti.

Džokovičs pirmajos divos setos nospēlēja fantastiski, atsaucot atmiņā viņa žilbinošo uzstāšanos Dohas finālā pret Rafaelu Nadalu. 3. setā Džokoviča līmenis bija zemāks, dodot Federeram cerības.

Rodžers servēja labāk nekā pirmajos divos setos un arī varēja vairāk izdarīt garajās izspēlēs, jo Novaks vairs nebija tik dominējošs. Nole piektajā geimā izcēlās ar lielisku diagonālo apvedošo sitienu, nopelnot breikbumbu. Federers nospēlēja precīzi izgājienā pie tīkla, punktu pieliekot ar "smešu".

Nākamajā geimā, kas ilga 11 minūtes, bija breiks Federera izpildījumā, 4:2 pārsvaru nodrošinot ar ceturto breikbumbu. Pirmo Džokovičs atspēlēja ar labu pirmo servi, nākamās divas Federers izniekoja ar "forehand" kļūdām, sitot pāri gala līnijai. Ceturto breikbumbu Federers ieguva lieliskā stilā, paspējot tikt klāt Džokoviča saīsinātajai bumbiņai un izceļoties ar diagonālo apvedošo sitienu. Arī šoreiz Federers uzbruka ar "forehand", tagad nospēlējot sekmīgi. Džokovičs atspēlēties nespēja, bet Federers punktu setam pielika ar trešo setbumbu, jo pirmās divas neizdevās realizēt, spēlējot ar otro servi.

Pirms 4. seta bija 10 minūšu ilgs pārtraukums, cīņai turpinoties telpu apstākļos. Federeram pirmajā geimā uzņemšanā pusiespēja 0:30 izskatā, taču līdz breikbumbām tikt neizdevās, trīs reizes pēc kārtas tīklā atsitot Džokoviča otro servi. Mača pēdējais breiks notika 4. seta astotajā geimā, kad Džokovičs visus četrus punktus ieguva ar apvedošajiem sitieniem. Pirmais bija sensacionāls diagonālais, bet pēdējais, apspēlējot pie tīkla izgājušo Federeru, kurš ar otro servi neveiksmīgi izpildīja "serve&volley". Džokovičs nākamajā geimā viegli izservēja maču.

Pateicoties šodien gūtajai uzvarai, Džokovičs pirmoreiz izvirzījās vadībā savstarpējos mačos ar Federeru: 23-22. Bilance "Grand Slam" turnīros ir 9-6 Džokoviča labā, uzvarot pēdējos četros mačos. Federeram pēdējā uzvara 2012. gadā Vimbldonas pusfinālā. Kopš tā laika viņš Džokovičam divreiz zaudējis Vimbldonas finālā (2014-15) un vienreiz "US Open" finālā (2015). Tāpat kā šodien, arī pērn abos "Grand Slam" zaudētajos mačos Federers Džokovičam spēja atņemt tikai vienu setu.

Džokovičam tagad ir pozitīva bilance pret visiem lielā četrinieka tenisistiem – pret Nadalu 24-23 un pret Mareju 21-9. Ja iztēlojas, ka tagad ir lielais piecinieks, tad arī pret Vavrinku viņam ir pozitīva savstarpējo cīņu vēsture (20-4).

Tikai četriem tenisistiem ir pozitīva ATP maču bilance pret Džokoviču (nospēlējot vismaz divus mačus) – Maratam Safinam 2-0, Endijam Rodikam 5-4, bet Fernando Gonsalesam un Ivo Karlovičam 2-1.

Džokovičs svētdien 19. reizi spēlēs "Grand Slam" finālā (10-8). Melburnā viņam būs sestais fināls (5-0). Sasniegtie seši "Australian Open" fināli ir Atklātās ēras rekords. Par diviem mazāk ir Federeram un Stefanam Edbergam. Viņiem 2. vietā rīt var pievienoties Marejs, kuram ir četri (visi zaudēti).

Pasaules tenisa pirmais numurs līdz finālam ticis jau 17. turnīrā pēc kārtas, atkārtojot Federera sasniegumu no 2005. līdz 2006. gadam. Rekords ar 18 fināliem pēc kārtas pieder Ivanam Lendlam (1981-82).

Džokovičs uzvarējis 20 mačus pēc kārtas "Grand Slam" turnīros, pēdējo zaudējumu piedzīvojot "French Open" finālā pret Stenu Vavrinku. Novaks ceturtdien sasniedza piekto "Grand Slam" finālu pēc kārtas. Pēdējo reizi līdz finālam viņš netika 2014. gadā Ņujorkā, kur "US Open" pusfinālā viņu apturēja Kei Nišikori. Visvairāk "Grand Slam" finālu pēc kārtas ir Federeram (10).