Latvija cīnīsies par Rio, negaidīti tiek uzaicināta arī Turcija

© Scanpix

Starptautiskās basketbola federācijas izpildkomiteja otrdien, 19. janvārī, piešķīra Rio kvalifikācijas turnīru rīkošanas tiesības Filipīnām, Itālijai un Serbijai. Ņemot vērā, ka turnīri notiks valstīs, kuras jau iepriekš nodrošināja iespēju piedalīties atlasē, par trīs ceļazīmēm uz Rio varēs sacensties arī Latvija, Turcija (nevis Libāna) un Horvātija. Izloze notiks 26. janvārī.

Latvija saglabāja izredzes spēlēt Rio kvalifikācijā, pateicoties astotās vietas izcīnīšanai 2015. gada Eiropas čempionātā. Cerības uz labvēlīgu iznākumu bija arī Libānai (5. vieta Āzijas čempionātā), Horvātijai (9. vieta Eiropā) un Izraēlai (10. vieta Eiropā).

Papildināts 18:42Libāna sagaidīja sev vēlamo lēmumu kvalifikācijas turnīra organizētāju izvēlē, taču FIBA oficiālajā paziņojumā norādīts par ielūgumu izsūtīšanu Latvija, Horvātijai un "EuroBasket 2015" 14. vietas ieguvējai Turcijai, nevis Libānai. FIBA savu lēmumu, kas ir pretrunā ar tās iepriekš noteiktajiem standartiem, pagaidām paskaidrojusi nav. Uzaicinājuma saņemšanu jau mirkli pirms FIBA paziņojuma bija apstiprinājusi arī Turcijas Basketbola federācija.

Pirms izlozes Latvijai ir 17 iespējamie pretinieki: Jaunzēlande (2. vieta Okeānijā), Angola, Tunisija, Senegāla (2.-4. vieta Āfrikā), Kanāda, Meksika, Puertoriko (3.-5. vieta Amerikās), Francija, Serbija, Grieķija, Itālija, Čehija (3.-7. vieta Eiropā), Filipīnas, Irāna, Japāna (2.-4. vieta Āzijā), Horvātija (devītā vieta Eiropā) un Turcija (14. vieta Eiropā.

Izlozē 18 komandas tiks sadalītas trīs grupās pa sešām komandām katrā. Turpinājumā katra grupa tiks sadalīta divās apakšgrupās pa trīs vienībām katrā. Komandas aizvadīs pa divām spēlēm, bet katras apakšgrupas divas spēcīgākās vienības kvalificēsies pusfināliem. Pusfinālu uzvarētāji cīnīsies par ceļazīmi uz Rio. Kvalifikācijas turnīri risināsies 4.-10. jūlijā.

Kvalifikācijas dalībniekiem nevajadzēs piedalīties 2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs.

Rio spēļu dalībnieki
1) ASV – Pasaules kausa ieguvēji.
2) Brazīlija – rīkotāji (FIBA apstiprinājums 2015. gada 9. augustā Tokijā).
3) Austrālija – Okeānijas čempione.
4) Venecuēla – Amerikas čempione.
5) Argentīna – Amerikas vicečempione.
6) Nigērija – Āfrikas čempione.
7) Spānija – Eiropas čempione.
8) Lietuva – Eiropas vicečempione.
9) Ķīna – Āzijas čempione.
10-12) Kvalifikācijas turnīru uzvarētāji 2016. gada 4.-10. jūlijā.



Svarīgākais