Dzīve pēc Frades – VEF Gailīša vadībā viesosies pie Kurtinaiša

© F64

Latvijas basketbola čempionvienība Rīgas VEF pāris dienas pēc galvenā trenera Karlosa Frades atlaišanas aizvadīs pirmo spēli, izbraukumā VTB Vienotās līgas ietvaros tiekoties ar bijušā VEF trenera Rima Kurtinaiša vadīto Maskavas apgabala "Khimki". Spēles sākums plkst. 18:30 pēc Latvijas laika.

Starpsezonā Rīgas VEF notika milzīgas izmaiņas. Galvenā trenera amatā tika apstiprināts spāņu speciālists Karloss Frade, tika parakstīti līgumi ar lērumu leģionāru, tomēr kursa maiņa rezultātu nedeva. VEF pirmajos mēnešos ļoti vāji spēlējusi gan VTB līgā, ar trim uzvarām un astoņiem zaudējumiem 16 komandu konkurencē apsteidzot vienīgi debitanti Tbilisi "Vita" (0-12), gan buksējusi arī "Aldara" Latvijas Basketbola līgā, kur ar piecām uzvarām un diviem zaudējumiem pašreiz atrodas ceturtajā pozīcijā.

Pēdējais piliens bija iepriekšējā piektdienā savā laukumā piedzīvotais zaudējums "Ventspilij" (81:89). Turklāt rīdzinieki ne tikai zaudēja, bet praktiski visu maču atradās iedzinēju lomā, vadībā izvirzoties vien uz pavisam īsu sprīdi. Nākamajā dienā sekoja VEF paziņojums, ka nolemts pārtraukt sadarbību ar Fradi un ka galvenā trenera pienākumus pārņem viņa asistents Jānis Gailītis.

Plašāku informāciju par notikušo un par nākotnes plāniem VEF sola skaidrot trešdien gaidāmajā preses konferencē, taču jau šovakar rīdziniekiem jaunā stūrmaņa Gailīša vadībā dzīvē jāatgriežas ar ļoti smagu pārbaudījumu. Ar izbraukumu pie Rima Kurtinaiša "Khimki", kas pagājušajā sezonā iekļuva līgas finālā un šosezon savā laukumā VTB Vienotajā līgā un Eirolīgā deviņās spēlēs piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu – pret Minhenes "Bayern" (70:81).

Eirolīgā "Khimki" ar piecām uzvarām un četriem zaudējumiem savā grupā ieņem otro vietu un pēc nesenā panākuma Strasbūrā (78:69) kārtu līdz grupu turnīra beigām garantēja iekļūšanu nākamajā posmā. VTB Vienotajā līgā "Khimki" desmit spēlēs ir tikusi pie septiņām uzvarām un pa reizei atzinusi Maskavas CSKA (93:100), Ainara Bagatska un Kaspara Bērziņa "Nizhny Novgorod" (92:93) un Kazaņas "Unics" (78:82) pārākumu.

VTB Vienotajā līgā "Khimki" rezultatīvākais spēlētājs ar 16,9 punktiem ir Aleksejs Šveds, kura rēķinā arī 5,1 rezultatīva piespēle, 4,2 atlēkušās bumbas un 2,8 pārtvertas bumbas. Ar 16,0 punktiem un 6,1 rezultatīvu piespēli atzīmējies Tairīzs Raiss. Tikmēr VEF rindās ar 11,7 punktiem rezultatīvākais ir Fransisko Kruss, kuram arī 4,0 rezultatīvas piespēles. 10,7 punkti un 5,8 rezultatīvas piespēles Ludviga Hokansona kontā.

Šosezon abas komandas tiksies pirmoreiz, taču līdzšinējās VTB līgas sezonās tās savā starpā spēlējušas 13 reizes un allaž uzvaru svinējusi "Khimki". Savā laukumā Krievijas klubs uzvarējis visās septiņās cīņās, bet izbraukumā – visās sešās. VEF vidēji mačā izdevies gūt 71,5 punktus, savukārt pretiniekiem – 88,5.

Svarīgākais