Nāves grupā Spānija, Horvātija, Čehija, Turcija; angļi ar Velsu un Krieviju

© SCANPIX

Šodien Parīzē svinīgā ceremonijā notika "Euro2016" finālturnīra grupu izloze. Izveidojās sešas interesantas grupas. D grupa, iespējams, visvairāk atbilst Nāves grupas statusam - Spānija, Horvātija, Čehija un Turcija. Visai savdabīga izveidojās arī B grupa - Anglija, Krievija, Slovākija un Velsa.

Kā allaž, izlozei bija liela nozīme, jo katrā grozā bija gan spēcīgākas, gan vājākas izlases. Tā, piemēram, 1.grozā starp grandiem bija Portugāle un Beļģija (nenoliedzami TOP izlases ar augstu vietu FIFA rangā, taču tik un tāmazākas izlases nekā, piemēram, Vācija vai Spānija), 2.grozā draudīga bija Itālija, 3.grozā diez vai pārāk vēlama bija Zviedrija un Čehija, toties eksistēja arī daudz labāki varianti kā Ungārija vai Slovākija. Visbeidzot arī 4.grozā līdzās debitantēm Albānijai un Velsai bija, piemēram, Turcija.

Vispirms pa grupām izvietoja 1.groza komandas, bet tad sekoja 4.grozs. No pēdējā groza Velsa pievienojās Anglijai (šis britu derbijs risināsies 16.jūnijā Lānsā), bet Nāves grupa uzreiz iezīmējās D grupā, jo groza spēcīgākā komanda Turcija nokļuva pie titula turētājas Spānijas. Tas tikai apstiprinājās vēlāk, kad no 3.groza tām pievienojās Čehija, bet no 2.groza Horvātija.

Mājinieci Franciju izloze lutināja - A grupā no zemākajiem diviem groziem Rumānija un Albānija, bet no 2.groza Šveice (zināmu iemeslu dēļ jautra varētu būt šveiciešu un albāņu spēle). C grupā Vācija tika salozēta kopā ar Poliju - abas apmainījās uzvarām kvalifikācijas turnīrā, spēlējot vienā grupā (vēl atlases ciklā bija Īrija, bet finālturnīrā nosacīti tās vietā būs Ziemeļīrija). Vēlāk tām tika pielozēta arī spēcīgā Ukraina. Savukārt Anglijas un Velsas kompānijai pievienojās slovāki un krievi.

Neizdevīgajā grupā (vairāk lasīt šeit) nokļuva Beļģija, Itālija, Zviedrija un Īrija. Savukārt F grupā izveidojās Latvijasdraugu pulciņš - Portugāle, Ungārija (ar abām spēlēsim PK2018 atlasē), Islande (spēlējām "Euro2016"), kā arī Austrija.

Finālturnīrs Francijā sāksies 10.jūnijā. No katras grupas izkļūs divas labākās komandas, kā arī vēl 1/8 finālam kvalificēsies četras labākās 3.vietu ieguvējas.