Trīs bēgļi var reāli pretendēt uz startu Rio olimpiskajās spēlēs

© Scanpix

Starptautiskās olimpiskās komiteja (SOK) vēlas dot sportistiem-bēgļiem iespēju cīnīties ar ceļazīmi uz 2016. gada olimpiskajām spēlēm. Jau apzināti trīs pretendenti (peldētāja, džudists, taekvondiste). Tikmēr nacionālās olimpiskās komitejas ir atsaucīgas, piesakoties uz SOK piedāvātajiem naudas līdzekļiem, lai palīdzētu bēgļiem.

Kā jau ziņots, Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs oktobrī paziņoja, ka 2016. gada Riodežaneiro olimpiādē augstākā līmeņa sportisti-bēgļi varēs startēt zem olimpiskā karoga. Bēgļa statuss nozīmē to, ka cilvēks palicis bez valsts, līdz to sportisko kritēriju izpildīšanas gadījumā jādod iespēja startēt zem olimpiskā karoga. SOK prezidents atzīst, ka "tas būs visu bēgļu cerības simbols, kas pasauli darīs labāku."

Dalībvalstis tika aicinātas identificēt augstākā līmeņa sportistus, kuri pašlaik ir bēgļi. Patlaban identificēti trīs šādi atlēti - Vācijā mīt sīriešu peldētāja, džudists no Kongo aizbēdzis uz Brazīliju, irāņu taekvondiste tagad trenējas Beļģijā. "Vēlamies dot iespēju. Darīsim visu, ko varam," saka SOK pārstāvis Pērs Miro. "Ceram, ka spējam sniegt ieguldījumu, lai cilvēki dzīvotu labāk."

Londonas olimpiskajās spēlēs Dienvidsudānas maratonists startēja zem olimpiskā karoga, jo SOK vēl nebija atzinusi šādu valsti. Soču olimpiskajās spēlēs zem olimpiskā karoga piedalījās trīs indieši, jo SOK bija diskvalificējusi Indiju.

Kā jau ziņots, septembrī SOK izveidoja 2 000 000 ASV dolāru fondu, tas pieejams nacionālajām olimpiskajām komitejām, lai piedalītos programmās, kas saistītas ar palīdzību bēgļiem. Pēdējā laikā Eiropu satricinājuši daudzie bēgļi no Āzijas un Āfrikas. Atsevišķas valstis sevišķi cieš no bēgļu pieplūduma, tāpēc citas valstis, arī Latvija, nāks palīgā un šos bēgļus uzņems pie sevis.

 
 
 

SOK pārstāvis Pērs Miro informē, ka patlaban minētā naudas summa tikpat kā ir sadalīta, šos līdzekļus izmanto 17 nacionālās olimpiskās komitejas.

Svarīgākais