IAAF diskvalificējusi Krievijas Vieglatlētikas federāciju

© SCANPIX

Starptautiskā vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) pagaidām ir diskvalificējusi Krievijas Vieglatlētikas federāciju no starptautiskajām sacensībām, ieskaitot Riodežaneiro olimpiskās spēles, saistībā ar masveidīgu aizliegto vielu lietošanu.

IAAF šādu lēmumu pieņēmusi balstoties uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas veikto pētījumu, kurā atklāta "valsts atbalstīta aizliegto vielu lietošana". IAAF padomes balsojumā par Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalificēšanu lēmums ticis pieņemts teju vienprātīgi (22 pret 1).

"Šis ir bijis apkaunojošs modinātāja zvans," izteicies IAAF prezidents Lords Sebastians Ko. "Vēstījums nevarētu būt skaidrāks. Mēs liekam saprast, ka krāpšanās nekādā līmenī nav pelnījusi iecietību. Visa sistēma ir pievīlusi sportistus ne tikai Krievijā, bet arī pasaulē."

Tikmēr Krievijas Sporta ministrs Vitālijs Mutko norādījis, ka diskvalifikācijai ir pagaidu raksturs un radušās problēmas ir atrisināmas. Diskvalifikācija nozīmē, ka Krievijas vieglatlēti nedrīkst piedalīties starptautiskās sacensībās, ieskaitot olimpiskās spēles. Tāpat Krievijai netiks dotas tiesības rīkot 2016. gada pasaules soļošanas kausa izcīņu Čeboksaros un pasaules junioru čempionātu Kazaņā.

IAAF atlētu komisijas vadītājs, bijušais sprinteris Frenkijs Frederikss piebildis: "Mēs esam dusmīgi par vieglatlētikai nodarīto reputācijas un uzticamības kaitējumu. Esam vienoti ar mūsu organizācijas prezidentu, kurš nav vairījies stāties pretī milzīgajam izaicinājumam."

Sports

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza Valsts prezidenta balvas augstvērtīgākos rezultātus sieviešu un vīriešu konkurencē sasniegušajiem vieglatlētiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.

Svarīgākais