FIFA Vēlēšanu komiteja neapstiprina Platinī kandidatūru

© SCANPIX

Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) savā mājaslapā publiskojusi piecas personas, kuru kandidatūru prezidenta vēlēšanām apstiprinājusi Īpašā vēlēšanu komiteja. To starpā nav Mišela Platinī un Musas Bilitija.

Gribētājiem kandidēt FIFA prezidenta vēlēšanās bija oficiāli jāpiesakās līdz 26. oktobrim. Savu kandidatūru uz Zepa Blatera krēslu bija izvirzījuši septiņas personas, bet šorīt FIFA ziņo, ka komiteja ir apstiprinājusi prinča Ali Al Huseina, šeiha Salmana Al Halifas, Žeroma Šampaņa, Džanni Infantīno un Tokjo Seksveila kandidatūras. Viegli pamanīt, ka no sākotnējā saraksta trūkst divu cilvēku – francūža Mišela Platinī un libērieša Musas Bilitija.

"Saskaņā ar reglamentu, Ētikas komitejas izmeklēšanas palātai bija jāveic kandidātu integritātes pārbaude," teikts FIFA paziņojumā. "Šis divu soļu process vispirms paredzēja izveidot detalizētas ar risku saistītas atskaites par katru no kandidātiem. Integritātes pārbaude ietvēra korporatīvo ierakstu, tiesvedību gadījumu, bankrota procedūru, potenciālo normatīvo pasākumu piemērošanu pārskatīšanu, kā arī mediju ziņojumu izskatīšanu par iespējamiem kliedzošiem pārkāpumiem (krāpniecība, spēļu manipulācija, cilvēktiesību pārkāpšana u.t.t.). Katrs kandidāts pēc tam tika lūgts komentēt izveidoto ziņojumu."

"Galējie integritātes ziņojumi un kandidātu sniegtie komentāri tika nodoti Īpašās vēlēšanu komitejas biedriem un tika novērtēti, vai katrs no kandidātiem atbilst prezidenta prasībām, kas minētas FIFA statūtos un reglamentos," paziņojumā turpināts.

Skaidrs, ka Platinī šo pārbaudi nespēja pārvarēt diskvalifikācijas dēļ, taču apstiprināta netika arī skandalozā Bilitija kandidatūra. "Tā netika apstiprināta par viņu izveidotā ziņojuma dēļ. Bilitijam detalizēti iemesli ir izskaidroti, bet plašākus publiskus komentārus, lai aizsargātu personas tiesības, Īpašā vēlēšanu komiteja nesniegs."

Atgādinām, ka UEFA prezidents Platinī oktobra sākumā tika diskvalificēts uz 90 dienām ar iespēju termiņu pagarināt. Francūzis kandidēšanas gadījumā būtu viens no galvenajiem favorītiem uz FIFA prezidenta amatu, un Platinī neatmet cerības piedalīties vēlēšanās – ja viņa diskvalifikācija tiks atcelta, tad viņa kandidatūrai, visticamāk, tiks dota zaļā gaisma. Tādā gadījumā savu kandidatūru acīmredzot atsauktu UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno.