Girgensons uzņems "Lightning" bez Gudļevska un "Canucks" bez Ķēniņa

© SCANPIX

Zemgus Girgensona pārstāvētā Bufalo „Sabres” šonakt atkal aizvadīs NHL maču savā laukumā, cenšoties pret Tampabejas „Lightning” paturpināt savu uzvaru sēriju, savukārt sestdien, arī Latvijas līdzjutējiem pieejamā laikā, tiks aizvadīts mačs pret „Canucks”. Pirms sezonas gaidītie latviešu hokejistu dueļi NHL laukumos gan šoreiz izpaliks.

Pirms NHL sezonas sākuma optimistiskākās prognozes liecināja, ka tieši šī nedēļas izskaņa varētu būt Latvijas hokejistu dueļu pārbagāta, jo Bufalo „Sabres” uzņems divus klubus, kuru treniņnometnēs par vietu sastāvā aktīvi cīnījās divi citi latvieši. Diemžēl dzīvē viss izvērtās citādi – Kristers Gudļevskis nedēļu pavadīja „Lightning” sastāvā, taču pēc Andreja Vasiļevska atgriešanās atkal ir AHL, bet Ronalds Ķēniņš pēc vasarā iegūtā vienvirziena līguma neizturēja treniņnometnes konkurenci, sezonu sāka AHL un šobrīd nespēlē savainojuma dēļ.

Taču arvien pozitīvākas lietas var piemeklēt vienīgā NHL latvieša Zemgus Girgensona un „Sabres” sakarā. Jā, Girgensona 11 spēlēs gūtie divi punkti ir zemākais rādītājs „Sabres” pašlaik spēlējošo uzbrucēju vidū, taču viņa rēķinā ir labākais lietderības koeficients komandā (+1). Girgensona spēles laiks pamazām pieaudzis un atgriezies ierasto 17-19 minūšo robežās, turklāt treneris Dens Bailsma arī izskatās ticis skaidrībā par viņa maiņu, proti, Zemgus spēlē kopā ar Metu Mulsonu un Braienu Džiontu. Šobrīd gan maiņas sastāvs spēles sākumā nebūt nenozīmē, ka spēle tiks pabeigta ar tiem pašiem partneriem, jo Bailsma turpina veikt dažādus pārkārtojumus arī spēles laikā. Piemēram, drafta otrais numurs Džeks Aikels jau paspējis uzspēlēt ar septiņiem partneriem (skaitot tikai spēļu sākumsastāvus – realitātē šis skaitlis ir vēl lielāks).

Turklāt Girgensons pēdējās četrās spēlēs, lai arī tika atalgots vien ar 1+1, piedalījās vēl divu vārtu guvumos – otrajā uzvarā pār „Flyers” latvietis izsita vietu vārtu priekšā un nosedza vārtsargam skatu, kamēr Raiens O`Railijs mierīgi iemeta ripu vārtu tīklā, bet pret „Penguins” ripa jau pēc O`Railija metiena niecīgi pieskārās Mulsona nūjai. Vārti tika ieskaitīti viņam, bet Girgensona iepriekš izdarītā piespēle no otrās jeb rezultatīvās pārcēlās rindā uz trešo, par kuru punkti vairs netiek doti.

Savukārt komanda kopumā uzsākusi pirmo uzvaru sēriju sezonā – gūti divi panākumi pēc kārtas, turklāt pēdējais zaudējums arī nav ar pārāk rūgtu piegaršu, jo „Sabres” pamanījās pa Pitsburgas vārtiem izdarīt 53 metienus, taču ripa tik un tā tajos iegāja reizi mazāk nekā pretiniekiem (3:4). Turnīra tabulā tas ļāvis gūt desmit punktus 12 spēlēs, kas ir 23. labākais rādītājs līgā. Protams, Bailsmas ēras sākums nav nekas TIK iespaidīgs, taču atceroties Nolana un Rolstona laikus...

Vēl nedēļas nogalē „Lightning” pieteikumā bija arī Kristera Gudļevska vārds, taču Vasiļevska atgriešanās, Bišopa neaizskaramais statuss un Tampas čempionu plāni darīja savu, un latviešu jaunais vārtsargs atkal nonācis AHL. Tampai par laimi un Gudļevskim nedaudz par nelaimi, vārtsargu izvēle šobrīd nav lielākā trenera Džona Kūpera un Stīva Aizermana problēma.

„Lightning” pēc teicamā sezonas sākuma, kurā divreiz „Sabres” jau pārspēta (4:1 un 2:1), nu zaudējusi piecās no pēdējām sešām spēlēm un guvusi tikai septiņus vārtus. Tas viss jāsaka par komandu, kura pagājušajā sezonā ar vidēji 3.16 spēlē gūtajiem vārtiem bija rezultatīvākā visā NHL. „Lightning” vismaz sezonas sākumā arī ir problēmas ar tikšanu pie metieniem, un Stīvena Stemkosa (pagaidām 14 spēlēs 6+3), Ņikitas Kučerova (4+2) un Raiena Kelehena (4+2) pārstāvētā komanda ar vidēji 27.6 metieniem ir tikai 27. vietā līgā. Pirmā vieta? Lai kā arī tas skanētu, bet Bufalo „Sabres” vienībai ar 32.8 metieniem vidēji mačā.

Ar „Lightning” šosezon plānotas četras spēles, un visas tiks paspēts izspēlēt jau līdz novembra vidum, jo pēc šodienas mača „Lightning” viesosies Minesotā, lai otrdien jau uzņemtu „Sabres” savā laukumā.

Šī būs sezonas otrā Bufalo spēle, kas pēc Latvijas laika sāksies vakarā un neliks gaidīt nakts vidu. Mačs tiks aizvadīts pret komandu, kurā pagājušajā sezonā sevi skaļi pieteica Ronalds Ķēniņš, taču šobrīd viņš ir AHL, turklāt ar savainojumu. „Canucks” tikmēr ar 16 punktiem 13 mačos irpagaidām blāvi spēlējošās Klusā okeāna divīzijas priekšgalā, dalot šo godu ar ”Kings”.

„Canucks” šosezon vēl ne reizi nav zaudējusi ar vairāk nekā vienu starpību, un pirms Bufalo spēles komandai būs trīs dienu pārtraukums. Tās vārtos sekmīgi darbojas bijušais Bufalo vārtsargs Raiens Millers, kurš piedalījies gandrīz visās „Canucks” spēlēs, vidēji ielaižot 2.13 vārtus un atvairot 92.3% pretinieku metienu.

Komandā ir 12 hokejisti, kuri jau guvuši vismaz divus vārtus (Bufalo, piemēram, tikai astoņi), bet rezultatīvākais ar 4+6 ir Daniels Sedīns. Pārliecinoši pagaidām darbojas arī Alekss Barovss, kuram 3+5, kamēr uzlabojumi iespējami čehu pieredzējušā uzbrucēja Radima Vrbatas statistikā – gūti seši punkti, taču arī pārliecinoši sliktākais +/- rādītājs komandā, proti, mīnus seši. Gandrīz visiem pārējiem Vankūveras uzbrucējiem tas ir pozitīvs.

Svarīgākais