Rio atlase: desmit kandidātes, četri Latvijai derīgi varianti

© F64

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) pavēstījusi, ka interesi par trīs 2016. gada olimpisko atlases turnīru rīkošanu izrādījušas desmit valstis, to vidū arī Itālija, Čehija, Grieķija un Serbija - ja FIBA izvēlēsies vismaz vienu no šīm, tad kā EČ astotās vietas ieguvēja uz kvalifikāciju tiks uzaicināta Latvija.

FIBA valstu sarakstā, kas pretendēs uz viena no trim atlases turnīru rīkošanu vīriešu konkurencē, iekļautas šādas valstis - Čehija, Vācija, Grieķija, Irāna, Izraēla, Itālija, Meksika, Filipīnas, Serbija un Turcija. Rīkotājvalsts automātiski iegūs vietu kvalifikācijas turnīrā un turpinās cīņu par nokļūšanu 2016. gada olimpiādē.

Ja rīkotājvalsts jau pati spējusi iegūt tiesības piedalīties atlases turnīrā, kā to nesenajā Eiropas čempionātā paveica Čehija, Itālija, Grieķija un Serbija, Amerikā - Meksika, bet Āzijā- Filipīnas un Irāna, tad ieņemt brīvo vietu tiks aicināta ieņemt izlase, kas attiecīgā kontinenta čempionātā ieņēma vietu aiz strīpas. Eiropas gadījumā tā būs Latvija, kura palika astotajā vietā.

Teorētiski no Eiropas ceļazīmi uz atlases turnīru var saņemt arī Horvātija un Izraēla kā devītās un desmitās vietas ieguvējas, turklāt Izraēla arī pati pretendē uz atlases sarīkošanu. Ja FIBA uzticēs atlases turnīra rīkošanu Meksikai, tad atbrīvotā ceļazīme no Amerikas tiks Dominikānai, bet Āzijā uz Filipīnu un Irānas veiksmi cer Libāna, un teorētiski arī Dienvidkoreja, kura palika divas vietas aiz strīpas.

Trīs atlases turnīros kopā piedalīsies 18 izlases, kuras tiks vienmērīgi sadalītas trīs grupās, un no katras grupas uz Riodežaneiro olimpiādi aizbrauks tikai visspēcīgākā izlase.

FIBA norāda, ka trīs rīkotājvalstis izraudzīsies pēc vairākiem kritērijiem, ieskaitot labāko apstākļu nodrošināšanu spēlētājiem, infrastruktūru, attiecīgās valsts basketbola tradīcijās un turnīra komerciālajā potenciālā. Visām kandidātēm vēl jāapstiprina sava kandidatūra ar attiecīgas dokumentācijas iesniegšanu līdz 11. novembrim, bet savu lēmumu FIBA paziņos novembra izskaņā. Savukārt paši kvalifikācijas turnīri notiks nākamā gada jūlijā, mēnesi pirms olimpisko spēļu sākuma.

Savukārt sieviešu konkurencē tiks aizvadīts tikai viens atlases turnīrs 12 izlasēm. Uz tā rīkošanu pieteikušās Spānijas un Francijas izlases, bet uz olimpiādi aizbrauks piecas atlases turnīra dalībnieces.

Svarīgākais