Latvija pret Kazahstānu – par piekto vietu un pirmo uzvaru ciklā

© LFF.LV

Mariana Pahara vadītā Latvijas futbola izlase šovakar "Skonto" stadionā Rīgā aizvadīs pēdējo spēli 2016. gada Eiropas čempionāta atlases ciklā. Izšķirošu spēli cīņā par piekto vietu grupā, uzņemot tiešo konkurenti Kazahstānu – mums derēs arī neizšķirts, savukārt kazahiem vajadzēs tikai uzvaru. Spēles sākums paredzēts plkst. 21:45.

Kaut arī vēl neesam izcīnījuši nevienu uzvaru, ciklu līdz šim varam uzskatīt par pietiekami sekmīgu – neesam zaudējuši pusē no astoņām spēlēm pret četrām tiešām laba līmeņa komandām un abos mačos piekāpāmies vienīgi Nīderlandei (0:6, 0:2). Tomēr tas viss būs kaķim zem astes, ja šovakar zaudēsim savai tiešajai konkurentei Kazahstānai. Šobrīd grupā ar pieciem punktiem esam piektie, kazahi ar diviem punktiem – pēdējie, taču zaudējuma gadījumā sliktākas savstarpējo spēļu bilances dēļ noslīdēsim uz sesto pozīciju.

Turklāt interesanti, ka šāvakara mačs tiešā veidā var ietekmēt ceļazīmju sadali uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Lai arī mūs pašus tas diez vai pārāk interesē un uztrauc, mūsu piektās vietas saglabāšana nesīs priekus ungāriem. Labākā trešās vietas ieguvēja pa taisno dosies uz finālturnīru, un pašreiz tieši ungāri ir šīs tabulas līderi. Lai to nosargātu, ungāriem ir jāizpildās vismaz vienam no diviem scenārijiem – 1) Turcija nedrīkst uzvarēt Islandi, 2) Latvija nedrīkst zaudēt Kazahstānai. Starp citu, ar ungāriem mēs būsim vienā grupā nākamā Pasaules kausa atlasē. Portugāle un Šveice no mūsu topošajām pretiniecēm jau ir tikušas uz nākamā gada Eiropas čempionātu.

Pieliekot punktu šim atlases ciklam, būtu skaisti pārtraukt arī virkni neveiksmju sēriju. Pirmām kārtām, vairākas no tām pārtrauks tas, ko šovakar vēlamies visvairāk – uzvara. Latvijas valstsvienība nav uzvarējusi jau desmit spēlēs pēc kārtas (0-6-4, vārti 7:19), pēdējoreiz pārspējot Armēniju – 2014. gada septembrī ar 2:0. Oficiālos mačos sērija bez uzvarām ir vēl garāka – 12 spēles (0-6-6, vārti 8:23). Arī atlases ciklos pēdējā uzvara svinēta savā laukumā – 2013. gada septembrī pret Lietuvu (2:1).

Lai cik tas dīvaini nešķistu, jo īpaši, zinot mūsu tradicionālās problēmas izbraukumā, šajā ciklā tieši viesos esam ieguvuši visvairāk punktu – četrus, turklāt piecās spēlēs zaudēts tikai Amsterdamā (0:6). Savā laukumā vienīgais punkts gūts pret turkiem (1:1), taču zaudēts gan Islandei (0:3), gan Nīderlandei (0:2), gan Čehijai (1:2). Šajā ciklā tikai vienus vārtus esam guvuši pirmajos puslaikos – Aleksejs Višņakovs to iespēja Prāgā, panākdams 1:0. Šī spēle, starp citu, pagaidām ir arī vienīgā, kurā kaut uz sekundi esam bijuši vadībā. Pārējās diemžēl nācies iedzīt – lai arī vairākkārt tas ir izdevies, šoreiz gribētos, lai komanda atraisītos jau pie 0:0.

Nu, un, protams, daudziem uzbrucējiem gribētos beidzot gūt pirmos vārtus izlasē. Paveroties uz priekšējās līnijas statistiku, redzams ne pārāk patīkams skats – no četriem uzbrucējiem trijiem gūto vārtu ailītē gozējas nullīte, un vienīgajam pieklājīgs skaits ir vakardienas jubilāram Valērijam Šabalam, kurš 20 mačos izcēlies astoņas reizes. Tikmēr Denisam Rakelam, Eduardam Višņakovam un Artūram Karašauskam attiecīgi 12, 12 un septiņās spēlēs sarūgtināt pretinieku vārtsargu vēl nav izdevies. Cerēsim, ka būs kā teicienā "kas lēni nāk, tas labi nāk".

Virkne neveiksmju sēriju ir arī šāvakara pretiniekiem kazahiem. Jurija Krasnožana trenētā vienība nav uzvarējusi kopš pagājušā gada septembra, kad pārbaudes spēlēs ar 7:1 sagrāva Kirgizstānu. Kopš tā mača 12 spēlēs ir pieci neizšķirti un septiņi zaudējumi, vārti 7:19. Tomēr jāatzīmē, ka vērojama arī pozitīva līkne – pēdējos mēnešos gan turkiem (0:1), gan čehiem (1:2), gan nīderlandiešiem (1:2) zaudēts tikai ar vieniem vārtiem, bet Islandē tikts pie neizšķirta (0:0).

Oficiālās spēlēs, gluži kā Latvija, Kazahstāna nav uzvarējusi 12 spēles pēc kārtas (0-3-9, vārti 7:23). Pēdējais panākums ir 2013. gada septembrī mājās pret Fēru salām (2:1). Savukārt, ja rēķina tikai kvalifikācijas ciklu izbraukuma spēles, tad kopš pārejas uz Eiropas zonu Kazahstāna 32 izbraukuma spēlēs svinējusi tikai divas uzvaras. 2007. gada novembrī kazahi pieveica armēņus (1:0), bet 2009. gada septembrī pārspēja Andoru (3:1). Vēl arī pieci neizšķirti un 25 zaudējumi, vārti 21:76.

Kamēr Latvijai šīs sezonas UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā ir divi pārstāvji – Maskavas CSKA pussargs Aleksandrs Cauņa un Barisavas BATE aizsargs Kaspars Dubra -, Kazahstānu pārstāv tās čempionvienība "Astana". Kvalifikācijā "Astana" pārvarēja "Maribor" (0:1, 3:1), "Ventspils" pāridarītājas HJK (0:0, 4:3) un APOEL (1:0, 1:1) barjeras, bet grupu turnīrā jau ir tikusies ar Lisabonas "Benfica" (0:2) un Stambulas "Galatasaray" (2:2). Vēl šai grupā arī Madrides "Atletico".

Abos grupu turnīra mačos pamatsastāvā izgāja pieci Kazahstānas pilsoņi, taču tikai viens no viņiem ir devies uz Rīgu – Dmitrijs Šomko. Turklāt divi no viņiem ir naturalizēti "kazahi" – serbu vārtsargs Nenads Eričs un krievu aizsargs Jevgeņijs Postņikovs, kurš pārstāvējis Latvijas klubus Daugavpils "Daugava" un "Ventspils". Eričs šā gada februārī pat sargāja Kazahstānas vārtus pārbaudes spēlē pret Moldovu (1:1), taču Kazahstānā nav nepārtraukti dzīvojis vismaz piecus gadus un kvalifikācijas turnīros spēlēt vēl nedrīkst. Pašreizējā kandidātu sarakstā netrūkst naturalizētu spēlētāju – vienīgais kazahu pārstāvis Vācijas Bundeslīgā Konstantīns Engels (dzimis Kazahstānā), krievi Kazbeks Geterijevs un Andrejs Sideļņikovs, ukrainis Sergejs Malijs un citi.

Kamēr Latvijas izlasē vienīgās publiski apstiprinātās sastāva problēmas ir saistītas ar centra aizsargu Vitāliju Jagodinski, kurš savainojuma dēļ noteikti nespēlēs, kazahiem tādu ir krietni vairāk. Pat uz Rīgu nav devies viens no uzbrukuma līderiem Bauiržans Islamhans, kuru iepriekšējās spēles sākumā savainoja Delijs Blinds, tāpat citiem, kā Šomko un Tanatam Nuserbajevam, ir senākas traumas, vēl citi esot apslimuši. Viesu galvenais treneris Jurijs Krasnožans atzina, ka daudzu dalība mačā ir zem jautājuma zīmes.

Abas izlases savā starpā tikušās četras reizes, un labāka bilance ir Latvijai. 2002. gada aprīlī un 2004. gada februārī Kazahstāna pārbaudes spēlēs tika uzvarēta ar attiecīgi 2:1 un 3:1, taču abas pēdējās spēles noslēgušās neizšķirti – pārbaudes spēle 2012. gada februārī un atlases cikla pirmā spēle pagājušā gada septembrī.

Svarīgākais