Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports

Lietuva par vietu pusfinālā pret Itāliju

© AFP/Scanpix

Šovakar Francijas pilsētā Lillē turpināsies Eiropas čempionāts basketbola. Lietuva savā ceturtdaļfināla spēlē spēkosies ar individuāli spēcīgo Itālijas valstsvienību, bet vieni no čempionāta pārsteiguma autoriem čehi centīsies pārsteigt līdz šim nevainojami spēlējošo Serbiju.

Lietuva čempionātu neaizvada spilgti, taču arī šogad vismaz līdz šim spēj sasniegt vajadzīgo rezultātu. D grupā lietuvieši vienīgo zaudējumu piedzīvoja pret Beļģiju (74:76), taču tas viņiem netraucēja uzvarēt grupā. Vairāk mūsu dienvidu kaimiņus uztrauca spēles kvalitāte. Jau grupā bija milzīgas problēmas pret potenciāli vājākām komandām Ukrainu (69:68) un Čehiju (85:81 pagarinājumā). Astotdaļfinālā lietuvieši pieveica Gruziju ar 85:81.

Itālijai nebija paveicies ar izlozi, jo tā nokļuva vienā grupā ar Serbiju, Spāniju, Turciju, Vāciju un Islandi. Bilance trīs uzvaras un divi zaudējumi itāliešiem B grupā garantēja trešo vietu un astotdaļfinālu pret Izraēlu, kura tika sagrauta ar 30 punktiem (82:52). Itālijas izlasē ir četri izteikti līderi - Danilo Galināri (18,5 punkti spēlē), Alesandro Džentile (17,8), Marko Belinelli (16,8), Andrea Barnjāni (12,7). Lietuvas vilcējs šajā čempionātā bijis Jons Mačulis, kurš teicami nospēlējis tieši svarīgākajos brīžos.

Otrā ceturtdaļfināla dalībniece Čehija ir viena no pārsteiguma autoriem rādītā basketbola ziņā. Skaidrs, ka spēle balstās uz diviem līderiem - saspēles vadītāju Tomāšu Satoranski un centra spēlētāju Janu Veseliju. D grupā čehi līdz pēdējai minūtei pret Lietuvu cerēja uz pirmo vietu, taču beigās ar bilanci 3-2 ierindojās trešajā pozīcijā. Astotdaļfinālā Čehija aizvadīja labāko spēli čempionātā un neatstāja nekādus variantus Horvātijas basketbolistiem - 80:59.

Serbija līdz šim nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu, lai gan turnīru uzsāka nāves grupā ar Spāniju, Itāliju, Turciju, Vāciju un Islandi. Arī izslēgšanas turnīra pirmo kārtu serbi aizvadīja pārliecinoši un ar 94:81 pieveica Somijas komandu. Serbu rindās trīs spēlētāji gūst virs desmit punktiem vidēji spēlē - Nemanja Bjelica (14,8), Miroslavs Raduļica (14,2) un Milošs Teodosičs (12,5). Interesanta cīņa gaidāma starp vieniem no meistarīgākajiem saspēles vadītājiem šajā turnīrā - Teodosiču (7,3 rezultatīvas piespēles spēlē) un Satoranski (8,8).

19:30 spēli uzsāks Serbija un Čehija, bet Lietuvas un Itālijas mačs paredzēts pulksten 22:00.