Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Ostapenko nenosargā pārsvaru un zaudē finālā

© www.powiatpoznanskiopen.pl

Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko (WTA 124.) nespēja uzvarēt Sobotas ITF 75 000 turnīra finālā, ar rezultātu 6:3, 5:7, 2:6 zaudējot Čehijas sportistei Petrai Cetkovskai (WTA 227.). Aļona bija vadībā ar setu un 3:1, breika pārsvaru nenoturēja arī pēdējā setā.

Ostapenko pirmajā geimā izcēlās ar četrām dubultkļūdām (divas geimpunktu izspēlē) un zaudēja servi. Cetkovskai breikbumbas izspēlē paveicās ar no tīkla pa sitienam atlēkušu bumbiņu. Aļona ļoti viegli atspēlējās jau nākamajā geimā, iegūstot "sauso" breiku – 1:1.

Latvijas tenisiste fināla pirmajā pusē dominēja ļoti izteikti, spēlējot labu uzbrukuma tenisu, kamēr čehiete pārsvarā nodarbojās ar aizsardzības funkcijām un gaidīja iespējas pretuzbrukumos. Ostapenko sestajā geimā ar "backhand" sitienu pa līniju ieguva 4:2 pārsvaru.

Aļonai breiku neizdevās nostiprināt, nākamo geimu zaudējot no 40:15 pārsvara. Jāteic gan, ka Ostapenko šoreiz nekļūdījās, bet Cetkovskai izdevās četras lieliskas izspēles pēc kārtas. Ostapenko šo nelielo "pārpratumu" tūlīt laboja, atkal uzvarot pretinieces serves geimā un iegūstot tiesības servēt par uzvaru setā.

Ostapenko pēdējā geimā spītīgi neklausīja pirmā serve, bet ar otro bija lielas grūtības. Aļonai šajā geimā divas dubultkļūdas, bet punktu pielikt izdevās ar ceturto setbumbu. Pirmās divas Cetkovska atspēlēja, uzbrūkot Latvijas tenisistes vājai otrai servei, bet trešo (arī otrās serves izspēlē) Ostapenko nerealizēja ar "backhand" kļūdu. Setu savā labā Aļona pabeidza ar precīzu "forehand" sitienu pa līniju – 6:3.

Cīņas raksturs nemainījās vēl arī 2. seta ievadā. Proti, Ostapenko diktēja tempu, bet Cetkovska vien epizodiski uzspēlēja agresīvi. "Slaisa" un saīsināto sitienu izmantošanas taktika bijušai Top 25 spēlētājai vēlamo labumu nedeva. Protams, bija dažas labas epizodes ar tādiem sitieniem, taču kopumā ne tik daudz, cik vēlētos.

Ostapenko jau pirmajā geimā tika breika, kad Cetkovskai breikbumbas izspēlē dubultkļūda. Aļona pārsvaru zaudēja sestajā geimā, kad pretiniecei izdevās panākt izlīdzinājumu 3:3. Ostapenko seta vidū spēlēja ļoti pavirši un ar kļūdām bagātu tenisu astotajā geimā vēlreiz zaudēja breiku, kas tika nupat iegūts, to nopelnot grūtā cīņā.

Aļona seta turpinājumā sniegumu nespēja uzlabot, tiekot pie lieka seta spēlēšanas, turklāt ar nelāgām beigām. Ostapenko desmitajā geimā servi nosargāja no 15:30, bet divus geimus vēlāk zaudējumu setā novērst neizdevās. Ar kļūdām izniekojusi divas setbumbas, Cetkovska trešo realizēja ar precīzu sitienu stūrī – 5:7.

Ostapenko tā arī nespēja sakārtot spēli, darbojoties haotiski un brīžiem arī vieglprātīgi. Aļona pēdējā setā neilgi pabija vadībā ar breiku, kuru gan ieguva pretinieces kļūdu ne savas spēles dēļ. Tā viņai kopš otrā seta vidus bija pazudusi. Izvirzījusies vadībā ar 2:1, Ostapenko zaudēja piecus geimus pēc kārtas.

Pirmais breiks pēdējā setā zaudēts ar trim "backhand" kļūdām. Sestais geims beidzās ļoti neveiksmīgi. Ostapenko breikbumbas izspēlē pie tīkla bija vienkārši jātrāpa laukumā, taču viņa no neliela attāluma pamanījās dabūt lielu autu. Cetkovskai par uzvaru mačā nebija jāservē...

Ostapenko pirmoreiz spēlēja ITF 75 000 līmeņa finālā. Zīmīgi, ka viņa Polijā zaudēja abus finālus – dubultspēlēs aizvakar neveiksme kopā ar zviedrieti Kornēliju Listeri. Aļona vienspēlēs šonedēļ nopelnīja 70 reitinga punktus un 6080 dolārus. Aļonai tagad dažu nedēļu atpūta, bet mēneša vidū jādodas uz Ziemeļameriku. Vispirms ITF 100 000 turnīrs Vankūverā (sākums 17. augustā), bet pēc tam "US Open" kvalifikācija.