Latvijas U20 izlasei nepieciešama uzvara pār mājinieci Itāliju

© FIBA

Latvijas U20 basketbola izlase šovakar 22:05 uzsāks Eiropas čempionāta mača pret mājiniekiem itāliešiem, cenšoties saglabāt izredzes uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Latvijai der tikai uzvara, turklāt var izrādīties, ka arī rezultāta starpībai ir liela nozīme.

Zaudējums Francijas izlasei ne tikai nogrieza Latvijai visus rezerves variantus un atkāpšanās iespējas, bet lika arī atstāt cerības uz labvēlīgu iznākumu konkurentu mačos. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Latvijai jāuzvar gan šodien pret Itāliju, gan rīt pret Beļģiju, turklāt jācer, ka Izraēla neuzvarēs abās savās spēlēs (pret Franciju un Itāliju).

Ja Latvijai un Izraēlai būs pa divām uzvarām, tad priekšroka savstarpējās spēles dēļ Izraēlai. Ja Itālijai un Latvijai, bet Izraēla zaudē abas savas spēles, tad ceturtdaļfinālā Latvija. Teorētiski gan var izveidoties vēl sarežģītāka situācija, proti, Latvija izpilda savu "uzdevumu", bet Izraēla uzvar Franciju un zaudē Itālijai, kas trim pēdējām E grupas komandām sniegtu pa divām uzvarām un nāktos rēķināt punktu attiecību savstarpējās spēlēs. Latvijai pagaidām ir -3 pret Izraēlu, līdz ar to svarīgi šodien ne tikai uzvarēt Itāliju, bet arī iekrāt pēc iespējas lielāku pārsvaru.

Protams, vieglāk pateikt nekā izdarīt, jo Itālijas izlase šo turnīru aizvada savu skatītāju priekšā, tiesa, piecās spēlēs guvusi tikai divas uzvaras. Itālijai pilnīgi visas spēles izvērtušās līdzvērtīgas un nevienā gala rezultāta starpība nav pārsniegusi sešus punktus. Tās līderis ir A Sērijas kluba "Orlandina Basket" saspēles vadītājs Tomaso Lakintana, kurš šajā turnīrā atzīmējies ar vidēji 11.4 punktiem, savukārt pilnu sezonu Boloņas "Virtus" aizvadījušais Simone Fortečio pagaidām guvis 7.0 punktus.

Mačs pret Itāliju Latvijai būs īpašs arī kāda cita iemesla dēļ, proti, tieši pret Itāliju pirms diviem gadiem tika aizvadīts EČ finālspēle, kurā Latvija piekāpās ar 60:67. Šoreiz gan itāliešiem ar punktu gūšanu tik labi neveicas, jo šajā turnīrā ar vidēji 59.8 punktiem tā ir tikai 17. vietā (Latvija septītā). Vakardienas mačā potīti savainoja Kristaps Pļavnieks, taču izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars portālam Basket.lv tās nopietnību gan vēl nevarēja apstiprināt.

 

Svarīgākais