Džokovičs trešo reizi triumfē Vimbldonā

© scanpix.ee

Prestižais Vimbldonas tenisa turnīrs svētdien otro gadu pēc kārtas finišēja ar Novaka Džokoviča uzvaru pār Rodžeru Federeru. Ja pērn Serbijas tenisists titula mačā bija pārāks piecos setos, tad šoreiz uzvarēja četros – 7:6(1), 6:7(10), 6:4, 6:3.

Pirmais breiks notika sestajā geimā, kad Novaks Džokovičs savas serves geimā palika "sausā". Rodžers Federers divreiz labi uzbruka ar "forehand", pēc tam Džokovičs kļūdījās pie tīkla un geimu pabeidza ar "backhand" sitienu tīklā – 4:2 šveicieša labā.

Federers pārsvaru uzreiz izsēja. Džokovičam izdevās labi uzņemt pretinieka serves, uzvarēt dažas garās izspēles. Kad Rodžeram norāvās sitiens no neērtās puses, Džokovičs ieguva divas breikbumbas. Federers pirmo atspēlēja ar lielisku pirmo servi, bet otro breikbumbu novērst nespēja, kļūdoties ar "volley" sitienu, kad Džokovičs uzbruka ar "backhand" raidījumu pa līniju. Federers savu servi zaudēja tikai otro reizi turnīrā.

Džokovičam problēmas bija arī 12. geimā, kurā viņam izdevās atspēlēt divas breikbumbas, kas bija setbumbu vērtībā. Abos gadījumos grūtā brīdī talkā nāca pirmā serve. Savukārt taibreiks bija "vienos vārtos". Ranga līderis ievērojami uzlaboja savu līmeni, Federers tieši pretēji un spēja uzvarēt tikai vienā izspēlē, bezcerīgo taibreiku simboliski pabeidzot ar dubultkļūdu. Federers vienīgo iepriekšējo taibreiku šajā turnīrā zaudēja Semam Grotam.

Vēl divas breikbumbas Džokovičs atspēlēja 2. seta piektajā geimā, kurā sev problēmas radīja pats, ar kļūdām izsējot 40:15 pārsvaru. Federeram bija iespēja pirmās breikbumbas izspēlē, taču viņš nevēlējās uzbrukt, par ko tika sodīts. Džokovičs uzņēmās iniciatīvu un breikbumbu atspēlēja, trāpot uz sānu līnijas. Otrā tika novērsa ātri, pateicoties labas serves un "forehand" kombinācijai.

Federers servēja pārliecinoši līdz brīdim, kad viņam bija jāservē par seta turpināšanu pie rezultāta 4:5. Federers ar dubultkļūdu iedeva Džokovičam setbumbu, kuru Serbijas tenisists nespēja realizēt, garā izspēlē bumbiņu raidot pāri gala līnijai. Rodžers 11. geimā pēc diviem lieliskiem uzbrukumiem no katras puses ieguva jau trešo breikbumbu setā, taču jau atkal nekā. Federers šoreiz uzbruka, Džokovičs sev tipiski atsitās un sagaidīja pretinieka kļūdu (sitiens tīklā).

Džokovičs 2. setu zaudēja ar septiņām setbumbām! Sešas viņam bija taibreikā, ieskaitot trīs pēc kārtas (6:3). Divas Federers atspēlēja ar savu servi, turklāt otrajā gadījumā viņam tas izdevās 27 sitienu garā izspēlē, kas beidzās ar Džokoviča sitienu autā. Taibreikā trešo pēc kārtas, bet kopumā jau ceturto setbumbu Federers atspēlēja uzņemšanā, to izdarot ļoti sarežģītā situācijā. Džokovičs labi uzsita pa diagonāli, bet Rodžers ar grūtībām aizsniedzās līdz bumbiņai, un ar "backhand" uzsita tik labi, ka Džokovičs nespēja bumbiņu atsist pāri tīklam – 6:6.

Džokovičam vēl viena setbumba ar savu servi bija pie rezultāta 10:9. Federeram ļoti labi izdevās atsist Novaka servi, Džokovičs iesita tīklā ar "forehand". Federers punktu episkajam taibreikam pielika ar savu otro setbumbu, "serve&volley" gājienu izpildot ar otro servi – 12:10. Septiņas neizmantotas setbumbas ir jauns Džokoviča rekords vienā setā. Iepriekšējais bija sešas 2006. gadā Parīzes "Masters Series" turnīrā pret Polu-Anrī Matjē.

Federers 3. seta pirmajā geimā servi nosargāja no 15:40, bet Džokovičs nākamajā geimā atspēlēja vienu breikbumbu. Arī trešajā geimā bija breika iespēja, un tā tika izmantota, pateicoties pretinieka kļūdai. Federers vienkāršā situācijā izsita autā ar "forehand", dodot Džokovičam 2:1 pārsvaru. Divus geimus vēlāk mačs lietus dēļ tika pārtraukts uz 20 minūtēm. Cīņai atsākoties, šajā setā breika iespēju vairāk nebija, līdz ar to Džokovičam ar startā iegūto pārsvaru pietika, lai uzvarētu setā – 6:4.

Arī 4. setā, kas kļuva par pēdējo, atrisinājums notika ātri. Džokovičs pirmo no diviem breikiem ieguva piektajā geimā, kad viņam nekas daudz nebija jādara – tik vien, kā jāatsit bumbiņa, un Federers visu izdarīja pats. Septiņkārtējais čempions geima izskaņā divreiz pēc kārtas iesita tīklā ar "backhand", kas šodien bija izteikti vājā vieta. Federers septītajā geimā atspēlēja divas breikbumbas, Džokovičam vēl neļaujot līksmot – 4:3 serba labā.

Federers ar agresīvu spēli uzvarēja pirmās divas izspēles astotajā geimā (0:30), ieraugot cerību stariņu, taču Džokovičs to ātri izdzēsa ar divām labām servēm, Federers sev palīdzēja zaudēt šo geimu, izceļoties ar divām kļūdām. Džokovičam par uzvaru mačā nebija jāservē, jo viņš devītajā geimā vēlreiz ar dominējošu tenisu apspēlēja pagalam sašļukušo Federeru un svinēja trešo Vimbldonas titulu – 7:6(1), 6:7(10), 6:4, 6:3.

Atskaitot 2. seta neveiksmīgo taibreiku, Džokovičs daudz labāk spēlēja svarīgākos punktus. Novaks atspēlēja sešas no septiņām breikbumbām, pieļāva tikai 16 nepiespiestās kļūdas (Federeram 35). Džokovičs Federeru pieveica trešo reizi pēc kārtas, panākot izlīdzinājumu savstarpējos mačos (20-20). "Grand Slam" turnīros Džokovičs vadībā ar 7-6, bet "Grand Slam" finālos ar 2-1.

Džokovičam trešais Vimbldonas tituls no četriem fināliem. Viņš šeit uzvarēja arī 2011. gadā, kad pārspēja Rafaelu Nadalu. 2013. gadā finālā zaudēts Endijam Marejam, bet pērn, kā jau ziņots, uzvarēts Federers. Džokovičam tagad ir tikpat daudz Vimbldonas titulu, cik viņa trenerim Borisam Bekeram. Vācietis pirmo no saviem trim izcīnīja pirms apaļiem 30 gadiem vien 17 gadu vecumā. Vimbldonā neviens titulu nebija spējis aizstāvēt kopš 2007. gada, kad piekto reizi pēc kārtas uzvarēja Federers.

Šogad arī "Australian Open" uzvarējušajam Džokovičam kopumā deviņi "Grand Slam" tituli (bilance finālos: 9-8), ļaujot vienatnē ieņemt astoto vietu "Grand Slam" titulētāko tenisistu sarakstā (skatīt zemāk tabulu). Džokovičs šodien guva jubilejas 200. uzvaru "Grand Slam" mačos. Tas ir septītais labākais rezultāts vēsturē. Līderis ar 291 uzvaru ir Federers.

Svarīgākais