Gulbim pirmais lielais mačs gada laikā

© F64

Mieru, tikai mieru! Lieli un svarīgi mači ir arī "Grand Slam" un "Masters 1000" turnīros, taču pret elites tenisistu Ernests Gulbis (ATP 86.) nav spēlējis apaļu gadu – kopš pagājušā gada "French Open". Latvijas pirmais numurs šodien Halles turnīra 2. kārtā tiksies ar septiņkārtējo čempionu Rodžeru Federeru (ATP 2.). Cīņas sākums gaidāms plkst. 18:30.

Federers šobrīd atrodas izcilās karjeras norietā, šo faktu pat nav vērts apstrīdēt. Jā, viņš arvien ir konkurētspējīgs, šogad pat ir pieveicis Novaku Džokoviču, kurš zaudē ļoti reti. Taču pašos galvenajos jeb "Grand Slam" turnīros un arī "māsteros" Rodžers vairs nevelk. Vismaz ne tādā līmenī kā agrāk, lēnums kortā ir jūtams, tāpat netrūkst daudz citu acīmredzamu problēmu.

Protams, vislabākās izredzes viņam tradicionāli ir Vimbldonā. Tur pērn izdevās tikt līdz finālam un arī šogad cerības būs lielas. Astotā titula izcīnīšana Hallē būtu ideāla sagatavošanās. Rodžers šonedēļ Vācijā līdz 2. kārtai un, kā vēlāk noskaidrojās, mačam ar Gulbi varēja nemaz netikt, jo pirmajā cīņā izglābās no zaudējuma pret Filipu Kolšraiberu.

Federers vācieti uzveicis visos deviņos mačos, bet aizvakar notikusī tikšanās bija ļoti sarežģīta. Viegli mači Rodžeram pēdējā laikā gadās reti. Federers izmocīja uzvaru trīs setos ar rezultātu 7:6(8), 3:6, 7:6(5).

Rodžers tajā mačā bija divu punktu attālumā no zaudējuma, bet izšķirošā seta taibreikā prata no 3:5 uzvarēt četrus punktus pēc kārtas. Kolšraiberam tik vien vajadzēja, kā pie rezultāta 5:4 "paņemt" nākamos divus punktus ar servi, un pirmā uzvara pār Federeru būtu kabatā.

Kādas atziņas varēja gūt no tā mača? Federera "backhand" arvien ir nestabils un brīžiem izskatījās sliktāk par Gulbja "forehand". Kritiskos brīžos – kad nācās atspēlēt breikbumbas – viņam talkā nāca laba pirmā serve. Protams, spēlējot uz zālāja seguma, Federers bieži dodas pie tīkla. Un ne tikai savas serves geimos, bet arī uzņemšanā. Skaidrs, ka Gulbis šodien nav favorīts, bet Federeru ir uzveicis iepriekš un var to izdarīt arī tagad, pat uz zālāja seguma. Kaut vai tāpēc, ka Rodžers karjeras finiša posmā pretiniekiem iespējas dod lielos apmēros. Atliek tās izmantot.

Federera dominanci uz zālāja seguma var likt vienā plauktā ar Rafaela Nadala spīdēšanu uz māla. Skatoties visas karjeras griezumā, nevis pēdējā gada laikā, kad abiem ir nenovēršams regress. Ņemot vērā to, ka zālāja sezona ir daudz īsāka, tad arī uzvaru un titulu Rodžeram uz šī seguma ir mazāk nekā spānim uz māla, taču procentuālā izteiksmē panākumi ir ļoti labi.

Svarīgākais