"Skonto" un "Gulbenes" mačs iekļuvis "Federbet" sarunāto spēļu sarakstā

© Mārtiņš Jankovskis/Sportacentrs.com

Bezpeļņas organizācija "Federbet", kura cīnās pret sporta spēļu rezultātu sarunāšanu, publiskojusi ziņojumu par 2014. gadu, kurā nosaukusi Latviju par vienu no "sporta jomā korumpētākajām valstīm Eiropā", taču uzteikusi Latvijas pasākumus situācijas uzlabošanā, un šajā sezonā futbola Virslīgā atklājusi tikai vienu sarunātu maču - "Skonto" uzvaru pār "Gulbeni" ar 5:0.


"Spānija un Latvija, kas ir vienas no sporta jomā korumpētākajām valstīm Eiropā, ir uzsākušas ceļu uz futbola attīrīšanu no spēļu sarunāšanas. Šosezon pēc astoņām aizvadītām nedēļām mēs esam atklājuši tikai vienu sarunātu maču, kamēr pagājušajā gadā tādi bija viens vai divi katru nedēļu," vēstīts "Federbet" ziņojumā, kurā norādīts šis sarunātais mačs bijis "Skonto" 5:0 pret "Gulbeni". Norādīts, ka aizdomīgās likmes veiktas uz "Over 3.5" un "Skonto" handikapu -2.

"Federbet" pārskatā figurē arī vairs neeksistējošās "Jūrmalas" vārds - par sarunātu spēli tiek uzskatīta tās draudzības mačs pagājušā gada vasarā pret Itālijas "Palermo", kā arī Virslīgas spēli pagājušās sezonas sākumā pret "Ventspili" (1:3).

Aizdomīgo spēļu sarakstā iekļauta arī Daugavpils "Daugavas" vizīte Spānijas pārbaudes turnīrā pirms gada, kad ar 1:5 tika zaudēts "Stromsgodest". Taču Rīgas "Daugavas" plaši aprunāto Eiropas līgas spēļu sakarā "Federbet" norāda, ka trešā jūlija mačā pret "Aberdeen" nav konstatēta nekādas likmju svārstības, kas mudinātu domāt par nelikumīgām aktivitātēm. Tiesa, uz atbildes maču Latvijā šī piezīme neattiecas.

Latvija gan nav ne tuvu vienīgā, kuras klubi iesaistīti maču sarunāšanā, un "Federbet" norāda uz daudz sliktāku situāciju Itālijā, it sevišķi B Sērijā, kā arī Grieķijā un Portugālē. Kaspara Gorkša pārstāvētās "Ergotelis" mači aizdomīgo sarakstā gan nav norādīti, tāpat kā Igora Labuta "Atletico CP", taču par sarunātu maču atzīts "Benfica" 4:0 panākums pār "Penafiel".

 
Sarunāti mači atklāti arī Zviedrijā, kur pagājušā gada septembrī augstākajā līgā fiksētas četras sarunātas spēles ar "Brommapojkarna" dalību, savukārt Ungārijā par tādu atzīta tikai pirms pāris dienām aizvadītā "Pecsi" uzvara 2:1 pār "Spartacus", kuru pārstāv arī Latvijas futbolists Deniss Ivanovs. Ivanovs gan šajā mačā palika rezervē, kamēr viņa komanda ielaida divus vārtus pēdējās sešās minūtēs.

"Federbet" ziņojumā arī pieminēta Lietuva Basketbola līgas radikālā un efektīvā rīcība, atceļot "Nevežis" un "Mažeikiai" spēli pēc tam, kad parādījās aizdomas par tās rezultāta sarunāšanu.

Jāatgādina, ka abas pieminētās "Daugavas" komandas un "Jūrmala" Virslīgā vairs nespēlē, bet "Gulbene" izraisījusi arī Virslīga vadības un LFF uzmanību. Tās pēdējā spēle tika pārcelta uz aizdomu pamata par maču sarunāšanu, un Virslīgas vadība solījusi konkrētākus jaunumus šinī sakarā jau šonedēļ.

 

Svarīgākais