Gulbis neizmanto mačbumbas un zaudē Kokinakim

© scanpix

Arī šogad Latvijas tenisistam Ernestam Gulbim (ATP 13.) nav izdevies sekmīgs starts “Australian Open” turnīrā. Sacensību 1.kārtas spēlē viņš nerealizēja četras mačbumbas pie sāncenša serves un piekāpās 18 gadus vecajam mājiniekam Tanasi Kokinakim (ATP 147.) – 7:5, 0:6, 6:1, 6:7(2), 6:8.

Savu septīto “Australian Open” pamatturnīru Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis (ATP 13.) iesāka ar spēli pret 18 gadus veco mājinieku Tanasi Kokinaki (ATP 147.). Abu mačs tika plānots kā pēdējais kortā ar numuru 3. Tam bija jāsākas ne ātrāk kā 18:00 pēc vietējā laika, taču iesākt izdevās tikai 19:00 (Latvijā 10:00 no rīta), jo ieilga iepriekšējie mači. Neraugoties uz iespaidīgo reitinga vietu atšķirību, bukmeikeru skatījumā Gulbis nemaz nebija tik izteikts favorīts – visticamāk tāpēc, ka šajā “Grand Slam”turnīrā bija uzvarējis vien tikai 2 no 8 spēlēm.

Neraksturīgi sev Ernests izlozē izvēlējās serves uzņemšanu, tomēr tas nepalīdzēja izvairīties no neveiksmīga starta. Sešas nepiespiestās kļūdas trīs geimos mūsu sportistu nostādīja 0:3 pozīcijā. Turpinājums bija labāks – piektajā geimā izdevās vairākas labas serves pieņemšanas, uz ko pretinieks atbildēja ar kļūdām. Līdz ar to pēc brīža rezultāts jau bija 3:3.

Kokinakim astotajā geimā bija laba iespēja tikt pie vēl viena breika, tomēr Gulbis novērsa divas breikbumbas. Seta izskaņā austrāliešu tīneidžeris nodrebēja. 11.geimā pieļaujot četras kļūdas pēc kārtas viņš zaudēja savu servi, bet 12. neatrada nekādu pretieročus Ernesta servei – 7:5 latvieša labā.

Otro setu Gulbis iesāka identiski kā pirmo – 0:3, bet šoreiz jāsaka, ka pretinieks spēlēja labāk. Ja pirmajā setā latvietim izdevās atspēlētis, tad otrajā šādu iespēju nebija, turklāt neizdevās uzvarēt pat ne geima. Kokinakim setā nevienas nepiespiestās kļūdas, bet latvietim pirmais sausā zaudētais sets kopš 2013.gada, kad Štutgartē ar šādu rezultātu zaudēts Tomijam Hāsam.

Ja otrā seta sākums Gulbim bija neveiksmīgs, tad trešā sākums pretēji. Kokinakis pieļāva kļūdas un uzreiz zaudēja savu servi, vēlāk to izdarot vēlreiz. Iespējams, Ernests šo setu būtu uzvarējis “sausā”, ja vien ceturtajā geimā ar pāris paviršībām nebūtu zaudējis savas serves geimu. Tas arī bija vienīgais negatīvais šajā setā – 6:1.

Ceturtā seta sākums izdevās izcils – uzvarētas pirmās astoņas izspēles un 2:0. Kokinakis neizskatījās gatavs cīnīties, taču Gulbis viņam ļāva atgriezties spēlē. Pavirši nospēlēts trešais geims lika zaudēt savu servi un pretinieks pamodās. Abi sāncenši arvien labāk sāka spēlēt pie savas serves, liekot domāt, ka būs jāspēlē taibreiks.

Īsi pirms tā Gulbis gan varēja pabeigt maču. 12.geimā mūsu sportistam bija pat četras mačbumbas (neviena pēc kārtas), tomēr ar realizāciju nevedās. Dažās mačbumbu izspēlēs Ernests varbūt bija pārāk pasīvs. Izglābies no zaudējuma Kokinakis bija uz viļņa. Taibreikā viņam kļūdu nebija, kamēr Gulbi iegāza divas dubultkļūdas pēc kārtas, kas no 1:2 deva 1:4. Beigās zaudējums ar 6:7(2).

Piektajā setā sākās nervu pārbaudījums. Pirmajam breikbumba bija austrālietim, taču Gulbis to novērsa. Cīņas turpinājumā krietni vairāk iespēju bija Gulbim, tomēr pagalam nevedās ar realizāciju. Rezultāts auga geimu pa geimam – priekšā visu laiku bija Kokinakis, kurš servēja kā pirmais.

Kulmināciju mačs sasniedza 13. un 14. geimā. 13.geimā Ernestam atkal bija vairākas breikbumbas un pēc vienas no tām jau šķita, ka latvietim tas beidzot ir izdevies – tiesnesis nosauca autu pēc Kokinaka sitiena. Austrālietis paņēma “challenge”, kas norādīja, ka bumbiņa varbūt par kādu milimetru ir skārusi līniju. Mājinieks atkal bija izglābies.

Bet 14.geimā Kokinakim izdevās tikt pie kārotā breika un noslēgt maču. Ernestu pievīla serve – precīzāk dubultkļūdas. Vienu mačbumbu latvietis atspēlēja ar eisu, taču tad pieļāva vēl vienu dubultkļūdu. Jāpiemin, ka servēšanas laikā publika nemaz nebija žēlīga pret Ernestu, traucējot gan ar izsaucieniem, gan troksni. Otrās mačbumbas izspēlē mūsu tenisists netrāpīja pirmo servi un vēlāk kļūdījās izspēlē – 6:8. Vairāk nekā četru stundu ilgais mačs bija noslēdzies ar mājinieka triumfu, kuram šis noteikti ir lielākais panākums karjerā.

Gulbim mačā izdevies izpildīt vairāk eisu, bet pieļautas arī vairāk dubultkļūdas. Tāpat mačā latvietis uzvarējis par astoņiem mazajiem punktiem vairāk nekā viņa oponents, tomēr breikbumbu realizācijā viņam tikai 7/21, kamēr Kokinakim 7/13.

Par startu Melburnā Gulbis ieguva 10 reitinga punktus (par 35 mazāk nekā pērn), kā arī nopelnīja 34 500 Austrālijas dolāru prēmiju. Nākamie turnīri Ernestam gaidāmi Eiropā – Roterdamā un Marseļā. Pēc tam starts Dubaijā, kā arī “Masters” turnīri ASV.

Svarīgākais