Gulbim "Australian Open" ievadā mačs pret mājinieku talantu Kokinaki

© scanpix

Ernests Gulbis (ATP 13.) pirmdienas rītā ap plkst. 10:00 (pēc Latvijas laika) sāks sezonas pirmo tenisa "Grand Slam" turnīru – "Australian Open". Latvijas tenisa līdera pirmais pretinieks būs tikai 18 gadus vecais Austrālijas tenisa talants Tanasi Kokinakis (#147).

Neveiksmīgā Melburna

Gulbis katru gadu (izņemot 2013. gada sezonu) Melburnā ierodas ar cerībām, ka šoreiz beidzot izdosies. Vismaz pagaidām tas nav noticis – divas uzvaras sešos pamatturnīros ir pārāk pieticīga statistika, lai varētu justies apmierināts.

Ko var gaidīt šoreiz? Izliktā tenisista statuss (Ernestam 11. numurs) ļauj ieskrieties jeb pirmajā nedēļā izvairīties no grandiem. Tiesa, jau pirmajā mačā būs bīstams mājinieks, par kuru plašāka informācija materiāla otrajā daļā. Gulbja ceļš līdz Tomāšam Berdiham 4. kārtā ir teju ideāls: Tanasi Kokinakis, Sems Grots/Filips Krajinovičs, Filips Kolšraibers/Bernards Tomiks. Protams, tā visa ir teorija, praksē regulāri mēdz būt "novirzes no normas".

Ja izloze ir laba, tad gatavošanās nozīmīgajam turnīram – ne. Gulbim pirms "Australian Open" bija ieplānoti divi turnīri. Pirmo Dohā nācās izlaist veselības problēmu dēļ, bet otrajā turnīrā Oklendā viņš nospēlēja tikai vienu spēli. Skaidrs, ka situācija ir tālu no ideālas. Tas un arī pretinieka lielais potenciāls, kā arī spēlēšana mājās atspoguļojas bukmeikeru piedāvātajās prognozēs.

Nevienam nav noslēpums, ka Gulbim Austrālijā spēlēt nepatīk tur esošo apstākļu dēļ. Šoreiz vismaz turnīra pirmajā nedēļā tik brutālus apstākļus kā pērn ar 40 grādu karstumu nesola. Gulbis abas uzvaras "Australian Open" ietvaros guvis pret māla speciālistiem – Albertu Montanjesu un Huanu Monako. Šoreiz tādu pretinieku pirmajās kārtās nebūs, proti, jāspēlē ar tenisistiem, kuri nav izteikti "mālinieki".

Gulbja rezultāti "Australian Open" (2-6)

 

Gads K. Pretinieks Rezultāts
2008. 1. Marats Safins 0:6 4:6 6:7(2)
2009. 1. Alberts Montanjess 6:3 6:2 6:3
  2. Igors Andrejevs 4:6 4:67:5 6:3 4:6
2010. 1. Huans Monako 3:6 6:7(5) 1:6
2011. 1. Bendžamins Bekers 6:7(5) 2:6 4:6
2012. 1. Mikels Lodrā 6:2 1:6 2:6 2:6
2014. 1. Huans Monako 1:6 7:6(4) 6:4 6:2
  2. Sems Kverijs 2:6 3:6 4:6

Piezīme: 2007. gadā Gulbis kvalifikācijas 1. kārtā ar 3:6, 6:7(7) zaudēja Andrejam Golubevam.

Gulbja rezultāti "Grand Slam" turnīros

Turnīrs Sk. Bilance Labākais rezultāts
Australian Open 6 2-6 2. kārta 2009; 2014
French Open 8 12-8 Pusfināls 2014
Vimbldona 7 6-7 3. kārta 2013
US Open 8 7-8 4. kārta 2007
       
       
       
Kopā 29 27-29 Pusfināls 2014 French Open

Tur kaut kam ir jābūt

Nē, stāsts šoreiz nav par "Prāta Vētras" daiļradi. Pat ja lielākajai daļai tenisa zinātāju 18 gadus vecais Tanasi Kokinakis vēl ir svešs, un ne reizi nav redzēta viņa spēle, top skaidrs, ka Gulbi šodien gaida mačs pret labu spēlētāju. Tīņa vecumā atrasties Top 150 pārpratuma pēc nav iespējams. Tāpat nejaušība nevar būt uzvara "Grand Slam" spēlē 17 gadu vecumā. Kokinakis jaunākajā rangā saglabājis 147. vietu, kas ir viņa rekords.

Gulbim šogad arī otrajā mačā pretī stāsies tenisists, kuram vēl nesen bija samērā veiksmīga junioru karjera. Ne tika laba kā čeham Jirži Veselijam, taču arī ar labiem panākumiem. Kokinakis rangā tika līdz 10. vietai un sasniedza divu "Grand Slam" turnīru finālus. 2013. gada janvārī Melburnā zaudēts citam grieķu izcelsmes jaunajam Austrālijas talantam Nikam Kirjosam, bet tā paša gada septembrī "US Open" titula mačā atzīts Bornas Čoriča pārākums. Jāatzīmē, ka vēl labākus rezultātus junioru vecumā liedza sasniegt regulārās problēmas ar muguras savainojumiem.

Kokinakis pieaugušo "Grand Slam" debitēja pirms gada tieši Melburnā, kur viņam 1. kārtā izdevās ar 7:6(4), 0:6, 7:6(3) uzveikt Igoru Saislingu, bet pēc tam sekoja sakāve pret Rafaelu Nadalu – 2:6, 4:6, 2:6. Nav brīnums, ka tieši sezonas pirmās "Grand Slam" sacensības Tanasi nosaucis par savu mīļāko turnīru.

Kokinakis sezonas pirmajā nedēļā guva karjeras lielāko uzvaru reitinga izteiksmē, Brisbenā ar 6:4, 6:3 uzveicot tobrīd 25. vietā bijušo Žiljēnu Beneto. ATP un "Grand Slam" pamatturnīru spēlēs viņam ir vēl tikai divas uzvaras – jau pieminētais panākums pērn Melburnā pret Igoru Saislingu, kā arī septembrī uzvara Seņdžeņā pret trešajā simtā esošo baltkrievu Jegoru Gerasimovu. Pērn aizvadot pirmo pilno sezonu profesionālajā tenisā, Kokinakis "Challenger" turnīros sakrāja 18-13 bilanci, divreiz tiekot līdz pusfinālam.

Ko 1.96 metrus garais Kokinakis var piedāvāt Gulbim? Ņemot vērā viņa garo augumu, serve ir liels ierocis, bet "forehand" sev uzmanību piesaistīja jau junioru vecumā. Abi sitieni tiek izpildīti ļoti spēcīgi, sāncenšus nežēlojot. Ja ar servi ir kā ir (viss atkarīgs no pretinieka precizitātes), tad izspēlēs no viņa '"forehand" labāk izvairīties, jo vēl nenobriedušais puisis var pamatīgi uzšaut pa bumbiņu.

Pagaidām tas gan lielos vilcienos no trumpjiem ir arī viss. "Backhand" noteikti uzskatāms par vājo vietu (tiesa, vieglprātīgi pret šo sitienu izturēties nedrīkst), kuru viņa pretinieki nekautrējas izmantot. Gulbim panākuma atslēga varētu būt piespiešana pretinieku iesaistīties "backhand" sitienu apmaiņās. Skaidrs, ka Kokam būs arī milzīgs skatītāju atbalsts, bet Gulbis var priecāties par spēlēšanu vakarpusē, kas ir viņa īstais laiks. Ernestam liels pluss arī daudz lielāka pieredze.

Pirmais mačs Latvijas faniem pieņemamā laikā

Gulbis un Kokinakis savu dueli sāks ne agrāk kā plkst. 18:00 pēc vietējā laika (mums tad būs tikai 9:00) kortā Nr.3. Tas nav viens no turnīra galvenajiem kortiem, taču Latvijas tenisa faniem pats galvenais – tas ir TV korts jeb noteikti būs pieejama video translācija. Pirms Gulbja pirmā mača Melburnā 3. kortā notiks vēl trīs mači, tāpēc, iespējams, ka Ernesta spēle pret Kokinaki sāksies mazliet vēlāk nekā gaidīts.

Sacensības no Melburnas rādīs abi Eurosport kanāli, taču, domājams, ka lielākā uzmanība tiks pievērsta galvenajiem kortiem. Lai vai kā – Gulbi noteikti varēs redzēt interneta tiešraidēs. Ja ir vēlēšanās izvairīties no stresa par nelegālu strīmu stabilitāti un kvalitāti, kā arī nav žēl 4.99 eiro (mēneša maksa), pieejams tāds pakalpojums kāEurosport Player. Tajā būs pieejamas tiešraides no septiņiem kortiem, ieskaitot to, kurā pirmo maču aizvadīs Gulbis.

Statistika un fakti

✦ Gulbim "Australian Open" būs jubilejas 30. "Grand Slam" turnīrs.

✦ Gulbis zaudējis pēdējo maču pret tīņa vecuma spēlētāju, oktobrī Bāzelē piekāpjoties Bornam Čoričam.

✦ Latvijas tenisa līderis Melburnā ieradies ar trīs zaudējumu sēriju, visas neveiksmes piedzīvojot pret rangā zemāk esošiem spēlētājiem.

✦ Gulbim četru pēc kārtas zaudētu spēļu sērija pēdējo reizi bija 2012. gada vasarā (ieskaitot "Challenger" un kvalifikācijas). ATP līmenī vairāk par trim zaudējumiem pēc kārtas pēdējo reizi bija 2011. gada beigās un 2012. gada sākumā (sešas neveiksmes pēc kārtas).

✦ Gulbis pirms "Australian Open" nospēlējis tikai vienu maču. Pēdējo reizi identiska situācija bija 2012. gadā. Tad viņš sezonas pirmajā mačā zaudēja Dohā, kam sekoja zaudējums arī "Australian Open" 1. kārtā.

✦ Gulbis līdz šim uzvarējis tikai vienu Austrālijas tenisistu, divreiz pārspējot Peteru Lučaku. Pa vienam zaudējumam ir pret Bernardu Tomiku un Marinko Matoševiču.

✦ Kokinakis ir 2013. gada "Australian Open" junioru turnīra finālists.

✦ Kokinakis ne reizi nav pārspējis Top 20 tenisistu. Līdz šim tikai vienreiz spēlēts ar kādu no divdesmitnieka, pērn Melburnā zaudējot Rafaelam Nadalam.

✦ Kokinakis 2 no karjeras 3 uzvarām augstākā līmeņa sacensībās guvis Austrālijā.

✦ Kokinakis tikai vienreiz spēlējis maču, kas ir garāks par trim setiem, pirms gada "Australian Open" 

Svarīgākais